Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

... "Χαρτοποιΐα Θράκης" - έβαλε λουκέτο ...

*
gaonline.gr
***
*


Μετά από 32 χρόνια λειτουργίας
πτώχευσε η Χαρτοποιΐα Θράκης Α.Ε.
Σε ένα ακόμη ηχηρό «λουκέτο» οδηγήθηκε η εγχώρια βιομηχανία λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκαλούν στην πραγματική οικονομία, η έλλειψη ρευστότητας και οι συνθήκες βαριάς ύφεσης. Τελευταίο θύμα η Χαρτοποιία Θράκης – Diana AE, η οποία έπειτα από 32 έτη αδιάλειπτης λειτουργίας, οδηγήθηκε σε πτώχευση.
Το τέλος της γνωστής χαρτοβιομηχανίας γράφτηκε σε αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης όπου εκδικάστηκε κι έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Π. Ζερίτη, για κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana –σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα πτώχευσης– εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για να προσδιοριστούν επακριβώς οι απαιτήσεις, η σύνδικος θα καλέσει συνέλευση των πιστωτών στις 27 Σεπτεμβρίου. Το αρμόδιο δικαστήριο όρισε και σύνδικο στη διαδικασία πτώχευσης τη δικηγόρο Ρ. Πλουμιστού, η οποία επισκέφθηκε το εργοστάσιο με συνδικαλιστές και το «σφράγισε» ώστε να γίνει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.
Οι δικαστές ενέταξαν στα υπό εκποίηση πάγια περιουσιακά στοιχεία και μια συνολική έκταση 1.094 στρεμμάτων που διατηρεί η βιομηχανία στην περιοχή και είχαν μεταβιβαστεί σε εταιρία συμφερόντων των γιων του επιχειρηματία με σκοπό τη δημιουργία εκεί φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο μάλιστα είχε εξασφαλιστεί και η άδεια από τη ΡΑΕ. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ακίνητα της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μόνο ο εξοπλισμός των υπό εκποίηση εγκαταστάσεων έχει εκτιμώμενη αξία περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Οι περίπου 180 εργαζόμενοι (115 μόνιμοι στο εργοστάσιο της Ξάνθης και οι υπόλοιποι στο εμπορικό δίκτυο σε όλη τη χώρα) είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και διεκδικούν συνολικό ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου