Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

... αγγελιόσημο και κατάργηση "εισφορών υπέρ τρίτων" ...

*
Τυπολογίες
***
*

Το αγγελιόσημο
στην… επαναδιαπραγμάτευση

Ένα από τα σημεία των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την εξοικονόμηση των 3,2 δισ. που απαιτεί η «τρόικα» αφορά την «κατάργηση φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων». Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση, προ της υπογραφής του Μνημονίου 2, το αγγελιόσημο!
Το ζήτημα κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους την περίοδο εκείνη, καθώς οι εκδότες των εφημερίδων δεν συναινούσαν στην κατάργηση του αγγελιοσήμου. Επιπλέον, αντιτάχθηκε πως, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων καλύπτονται από τη διαφημιστική αγορά αντί να τις αποδίδουν οι εκδοτικές εταιρείες. Οι εκδότες, με τη σειρά τους, είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του. Στο Μνημόνιο 2 αποφεύχθηκε η συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο και η υποχρέωση κατάργησης πέρασε με τη φράση «πόρων υπέρ τρίτων».
Όπως όμως επιμένουν οι πληροφορίες, το αγγελιόσημο περιλαμβάνεται στα έγγραφα των τότε στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που έκαναν τις ενημερώσεις και τις συζητήσεις με τα στελέχη της «τρόικας». Η επαναφορά του θέματος ως άμεση υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι φανερό πως θα ανοίξει πάλι το ζήτημα του αγγελιοσήμου για τον κλάδο των ΜΜΕ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ...............

*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου