Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

... Αργύρης Νίκος: Αναζητώντας τον "άλλο" Τύπο ...

*
Νίκος Αργύρης
***
*

 Έντυπος Τύπος και Ενημέρωση
*

Όλοι μας δεχόμαστε, ότι η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τα δρώμενα της ζωής, εξαρτάται από τις πληροφορίες που μας προσφέρουν τα ΜΜΕ και ειδικώτερα οι δημοσιογράφοι που τα στελεχώνουν.

Ιστορικά η συμβολή του έντυπου τύπου (4η εξουσία), στην αλλαγή-διαμόρφωση των πολιτικοϊδεολογικών δεδομένων των κοινωνιών, ήταν και είναι καθοριστική.

Επίσης πρέπει να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίζουμε (όσο είναι δυνατόν) την έγκυρη και σωστή ενημέρωση μας.

Σήμερα ζούμε, σχεδόν την απόλυτη εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ, διανύοντας περίοδο κρίσης. Για την κρίση στα ΜΜΕ σίγουρα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Εκτός της κακοδιαχείρισης, της μείωσης των διαφημίσεων και των κυκλοφοριών, υπαίτιοι είναι και οι πολιτικοί κρατούντες που τα έχουν μετατρέψει σε κυβερνητικά όργανα. Πολλοί δημοσιογράφοι έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, απεμπολούν την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό και γίνονται φερέφωνα των πολιτικών και των οικονομικά ισχυρών παραγόντων. Στα περισσότερα από τα υπάρχοντα ΜΜΕ η κερδοσκοπία και η ιδεολογική εξάρτηση οδηγούν στην προπαγάνδα, στοχεύοντας στη διαμόρφωση οπαδών και όχι κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Ο έλεγχος των ΜΜΕ που περνά σε όλο και λιγότερους ιδιοκτήτες συμβάλλει στην κρίση και ο «ιερός σκοπός» του κέρδους-εμπορευσιμότητας αγιάζει κάθε παραπληροφόρηση. Η προβολή ασήμαντων ειδήσεων με ταυτόχρονη αποσιώπηση των σημαντικών, η φλυαρία και η φαυλότητα των δήθεν ενημερωτικών εκπομπών, ο κιτρινισμός, η παραποίηση της πραγματικότητας, η επιφανειακή προσέγγιση των γεγονότων με υπεραπλουστεύσεις και επιπόλαιες αναλύσεις, … όλα αυτά καθιστούν αδύνατη την κριτική προσέγγιση της ενημέρωσης από το κοινό.

Αυτά ήδη ενοχλούν την πλειοψηφία του κοινού, που βλέπει ένα φιλτράρισμα των ειδήσεων και τη μορφοποίησή τους, ώστε να συμφωνούν με την κυρίαρχη ιδεολογία και να εξυπηρετούνται τα κάθε είδους συμφέροντα όσων χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.

Σε αυτό το «τοπίο» λοιπόν, σίγουρα υπάρχει χώρος για νέα έντυπα, όπως και για «την εφημερίδα των συντακτών» με άλλη όμως «ποιότητα γραφής», που πρέπει να «απαντά» στα παραπάνω προβλήματα υπηρετώντας κανόνες δημοσιογραφικού ήθους και αξιοπρέπειας, προωθώντας:

1)    Τον σεβασμό στο κοινό προσφέροντάς του πολυφωνική και έγκυρη πληροφόρηση.
2)   Την αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας, με πληρότητα χωρίς εμπάθειες και σκοπιμότητες.
3)   Τον πλουραλισμό των απόψεων χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.
4)   Τον έλεγχο της «εξουσίας» παρέχοντας ερμηνείες με ερεθίσματα και προβληματισμούς, που να βοηθούν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του κοινού.
5)   Την καλλιέργεια αισθητικής αντίληψης, την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης.

Κυρίως όμως να αποτελούν «διαρκή εγγύηση» της υλοποίησης ελεύθερου δημόσιου διαλόγου που να σπάζει «το μονοπώλιο της γνώμης» των κυβερνώντων πολιτικών, να αποτελούν «διαρκή εγγύηση» ότι θα ακούγεται η κριτική του κοινού και η «φωνή του λαού».

Πιστεύοντας στο δυναμικό «της εφημερίδας των συντακτών», εύχομαι ολόψυχα καλή μας τύχη και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και των παλιών και  νέων αναγνωστών σύντομα και σταθερά.

                                      Νίκος Αργύρης
                                     (άνεργος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

2 σχόλια:

  1. Αν είναι μόνο "εφημερίδα των συντακτών" και όχι όλων των εργαζομένων στην παραγωγή της θα είναι μια από τα ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λινοτύπης: ... σ' αυτή τη φάση οι Τεχνικοί Τύπου αποτελούν περίπου το 1/3 του συνόλου - 70:30 ...

      Διαγραφή