Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Πρόταση για Ταμείο Στήριξης του Τύπου...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

... έγινε αποδεκτή σχεδόν
από όλες τις πολιτικές δυνάμεις


Τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου με επαρκή χρηματοδότηση, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στο άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, με θέμα «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης».

Πρόταση που έγινε αποδεκτή σχεδόν από όλους τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων που παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών. Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, έκανε αναφορές σε διάφορα μοντέλα στήριξης, που εφαρμόζουν χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γαλλία κ.ά.

Μέτρα που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ σε πωλήσεις και εκτυπώσεις, τη χρηματοδότηση της διανομής, μείωση φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

Παρόμοια μέτρα αναφέρθηκαν και από άλλους συμμετέχοντες, όπως ο Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Τσιόρδας (Ποτάμι), Νίκος Ξυδάκης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

Το θέμα για τον ελληνικό Τύπο είναι να βρεθούν πόροι που θα ενισχύσουν το συγκεκριμένο ταμείο και, όπως είπε ο Νίκος Παππάς, υπάρχουν διάφορες σκέψεις και η πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης θα ληφθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη, σε συνεννόηση με τις ενώσεις στον χώρο του Τύπου.

Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα με δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα (13.00) με θέμα την «Κρίση του Τύπου στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο των ΜΜΕ σε κρίση: Προβλήματα και λύσεις» την εισήγηση θα κάνει ο Raffaele Lorruso (γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας FNSI) ενώ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα θα τοποθετηθούν οι: Αντώνης Καρακούσης (διευθυντής εφημερίδας «Το Βήμα»), Μιχάλης Ψύλλος (πρόεδρος και γενικός διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ), Βασίλης Βασιλόπουλος (δημοσιογράφος πρώην διευθυντής περιεχομένου Νέων Μέσων της ΕΡΤ - συντάκτης του Κώδικα δεοντολογίας της ΕΝΕΔ), Αλκιβιάδης Ψάρρας (δικηγόρος Δ.Ν.), Φάνης Ζώης (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ εφημερίδας «Ναυτεμπορική»).

Στη δεύτερη ενότητα (15.00) με θέμα «Πώς απειλεί η οικονομική κρίση την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης; Οι κίνδυνοι και ιδέες για την αντιμετώπισή τους» την εισήγηση θα κάνει ο Patrick Kamenka (εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) ενώ θα μιλήσουν οι: Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής εφημερίδας «Η Καθημερινή»), Γιώργος Πλειός (καθηγητής, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΣΡ), Αντώνης Πανούτσος (δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Κυριάκος Θεοδωρακάκος (δημοσιογράφος ΑΠΕ, πολιτικός επιστήμονας, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ) και Λευτέρης Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας, αρθρογράφος).

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στο γαλλικό μοντέλο, που προβλέπει άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις εφημερίδων και περιοδικών που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ...
---
efsyn.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

3 σχόλια:

  1. Επειδή μας έχουν αλλάξει τον αδόξαστο στην υπερφορολόγηση και στις περικοπές μισθών και συντάξεων και πληρώνουμε πάντα οι ίδιοι τα σπασμένα, να μας κάνουν λιανά από πού θα βρουν τον μαϊντανό για τη στήριξη του Τύπου; Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εισφοροδιαφυγή, Θαλασσοδάνεια, καταλήστευση αγγελιοσήμου τα ξεκαθάρισαν και προχωράνε στη στήριξη του Τύπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη στήριξη των εκατοντάδων απλήρωτων εργαζομένων και άλλων τόσων απολυμένων απλήρωτων, που έφυγαν νύχτα χωρίς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και δεν τρέχει τίποτα, ποιος θα προχωρήσει επιτέλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΗΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ (ΤΣΕΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή