Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΚΚΕ - Επίκαιρη Ερώτηση για την ΑΕΠΙ

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Επίκαιρη Ερώτηση

Να διασφαλιστούν τα πνευματικά δικαιώματα
των δημιουργών και τα εργασιακά δικαιώματα
των εργαζομένων της ΑΕΠΙ

Είναι γνωστό στο χώρο της μουσικής, πως η ΑΕΠΙ τον τελευταίο χρόνο μετά την αποκάλυψη των οικονομικών σκανδάλων έχει περιέλθει σε δεινή θέση, αφού οι χρήστες ιδιαίτερα οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πάψει να καταβάλλουν τις οφειλόμενες αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα. Η μείωση των εισπράξεων της εταιρείας έχει ως φυσική συνέπεια την μείωση των αποδιδόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς και άλλους δικαιούχους, αλλά και τη μη καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους της.

Ο κίνδυνος οι δημιουργοί να χάσουν τις αμοιβές τους που προκύπτουν από τα πνευματικά τους δικαιώματα και παράλληλα οι εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ να χάσουν την δουλειά τους και τους οφειλόμενους μισθούς είναι άμεσος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου συνεχίζονται οι αποχωρήσεις δημιουργών και εκδοτών μουσικής από την ΑΕΠΙ. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι τελευταίοι σε επιστολή τους προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η πορεία κατάρρευσης της ΑΕΠΙ είναι πλέον αδύνατον να αντιστραφεί.

Το μέτρο του διορισμού προσωρινού Επιτρόπου το οποίο πολυδιαφημίστηκε τόσο από την Υπουργό Πολιτισμού όσο και από άλλους κύκλους κυρίως μεγαλοχρηστών, αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και πρόσθεσε νέα προβλήματα, λόγω της διαρχίας, οδηγώντας την κατάσταση σε πλήρες αδιέξοδο.

Με βάση τα πιο πάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, αν σκοπεύει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τόσο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο δρόμο.

Ο Βουλευτής
Γιάννης Δελής
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου