Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Στοχοποίηση

του Στέλιου Νικητόπουλου
της ΕΡΤ3 από τους ακροδεξιούς

Η ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της βρίσκονται στο επίκεντρο των επιθέσεων και από ακροδεξιούς κύκλους. Ο Στέλιος Νικητόπουλος στοχοποιήθηκε από τα ακροδεξιά media, επειδή μετέδωσε πως “οι φασίστες κάψανε την Libertatia”, σχολιάζοντας πως πρόκειται για “μαύρη ημέρα φασισμού σήμερα στη Θεσσαλονίκη”. Έγραψε ακόμη πως “πριν από το κάψιμο της Libertatia, φασίστες επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο με σύνθημα: Αίμα-Τιμή-Μακεδονία.” Η ΕΡΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον συγκεκριμένων ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που δίνει η αντιρατσιστική νομοθεσία.
---
Ενισχύονται “Τα Νέα”

Σε μια ακόμη ενίσχυσης της Σαβνατιάτικης έκδοσης τους προχωράνε τα “Νέα”. Από το επόμενο Σάββατο θα κυκλοφορούν διανέμοντας το ανδρικό περιοδικό “Esquire”.
---
H Χάρις Αλεξίου αντιπρόεδρος στη GEA

Στις 19 Ιανουαρίου 2018, η Γενική Συνέλευση του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης Συγγενικών Δικαιωμάτων ελληνικής και ξένης ηχογραφημένης μουσικής "GEA – Grammo, Ερατώ, Απόλλων" ενέκρινε και υπέγραψε το τροποποιημένο καταστατικό με βάση τον νέο νόμο για τη συλλογική διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων 4481/2017, με τον οποίο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/26/ΕΕ.

Επιπλέον, με βάση τον παραπάνω νόμο, εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του GEA για το έτος 2018 είναι η κ. Μαργαρίτα Μάτσα, Αντιπρόεδρος η κ. Χάρις Αλεξίου, Γραμματέας ο κ. Γρηγόρης Λαμπριανίδης και Ταμίας η κ. Ελένη Φωσκόλου.
---
ΕΤΙΤΑ: Καταδικάζουμε

τις επιθέσεις κατά τεχνικών
και δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της E.T.I.T.A. καταδικάζει τις επιθέσεις κατά τεχνικών και δημοσιογράφων οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου, από αγνώστους. Επίσης καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων από τον τόπο που διαδραματίστηκαν τα περιστατικά. Και αυτό γιατί σε όλα τα περιστατικά παρέμειναν παντελώς απαθείς και αδιάφοροι. Στην περίπτωση μάλιστα του τεχνικού που χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όταν αυτός πλησίασε τις αστυνομικές δυνάμεις για βοήθεια, ένας από τους αστυνομικούς σε αυστηρό ύφος του είπε την φράση “τι θέλεις εδώ ρε;”

Ζητάμε λοιπόν από τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να διεξάγει αμέσως έρευνα, να καταλογίσει τις ευθύνες και να μας απαντήσει για τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν εναντίον των συναδέλφων μας.

Εντύπωση μας προκαλεί επίσης πως το συγκεκριμένο σοβαρότατο θέμα προβλήθηκε από όλα τα κανάλια εκτός από το STAR. Την στιγμή κατά την οποία, μια μέρα πριν είχε προβληθεί περιστατικό συναδέλφου που σπρώχτηκε και εξυβρίστηκε από δημόσιο λειτουργό.
---
Ενίσχυση ΕΔΟΕΑΠ κατά 500 χιλ. ευρώ


Οικονομική ανάσα για τον ΕΔΟΕΑΠ από τα έσοδα των αυξημένων κρατήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη από την εισφορά του 2% στις εταιρείες ΜΜΕ μπήκαν στο ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ περί τις 500.000 ευρώ, ενώ περισσότερα αναμένεται να είναι τα έσοδα από τις αυξημένες κρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Παρά το γεγονός αυτό, πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων τον Ιανουάριο, καθώς –όπως επισημάνθηκε– καθυστερούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
---
Τo ΠΑΜΕ στο πλευρό
των εργαζομένων της ΑΕΠΙ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΑΕΠΙ-«ΣΕρΑ» συναντήθηκε με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο των ενεργειών του για την πληρέστερη ενημέρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομενων.

Το ΣΕρΑ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ για την κατάσταση την οποία βιώνουν εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ εδώ και δυο σχεδόν χρόνια με εκτεταμένη αναφορά στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας τους μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ernst & Young τον Φεβρουάριο του 2017, έως σήμερα, που έχουμε καταλήξει να μην πληρωνόμαστε λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΠΙ. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία μέσω της εργασίας τους και συνέχισαν να εισπράττουν δικαιώματα προς όφελος των πνευματικών δημιουργών, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

---

Περισσότερο χρόνο
αφιέρωσε η ΕΡΤ από τα άλλα κανάλια

Σχετικά με δημοσιεύματα για την κάλυψη του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη από την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της εταιρείας επισημαίνει τα εξής:

Η ΕΡΤ κάλυψε χθες και σήμερα ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο, με εκτενή ρεπορτάζ που μετάδωσαν όλα τα δελτία και οι ενημερωτικές εκπομπές της, ακριβώς όπως γίνεται παγίως για την κάλυψη κάθε κινητοποίησης.

Ο χρόνος που διατέθηκε από την ΕΡΤ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Όσον αφορά σε κατηγορίες περί εσφαλμένης πληροφόρησης από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, αυτό οφείλεται σε ένα – εμφανές για κάθε καλόπιστο – ανθρώπινο λάθος, το οποίο διορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Το ίδιο δε λάθος έκαναν πολλές επίσημες ιστοσελίδες ιδιωτικών μέσων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την ίδια πηγή με την ΕΡΤ. Παρότι βεβαίως η ΕΡΤ το διόρθωσε πρώτη, συγκεκριμένοι κύκλοι επιλέγουν για μια ακόμα φορά τη στοχοποίηση μόνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
---
Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου