Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Τριπλοί έλεγχοι σε πτωχευμένους...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
...αλλά πλούσιους επιχειρηματίες


Εφορία, τράπεζες και Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ξεσκονίζουν τις περιουσίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό

Συντονισμένοι έλεγχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό από εφορία, τράπεζες και Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον επιχειρηματιών οι οποίοι πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει τεράστιες προσωπικές περιουσίες.

Πρόκειται για Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι τυπικώς πτώχευσαν, αλλά οι εταιρείες τους και όχι οι ίδιοι. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν τεράστια χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τις τράπεζες και φυσικά και σε προμηθευτές, τα οποία λιμνάζουν και δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ, εκτός και αν αποδώσουν οι έλεγχοι που διεξάγονται.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, επιχειρηματίες στο χώρο του Τύπου και των Media, των σούπερ μάρκετ, ξενοδόχοι, διαφημιστές, βιομήχανοι, έμποροι κ.λπ. 

Οι έλεγχοι γίνονται από τρείς υπηρεσίες ταυτόχρονα, ΑΑΔΕ, τράπεζες και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ώστε να είναι αποτελεσματικοί και η μία υπηρεσία να αξιοποιεί τα ευρήματα της άλλης.

Ειδικότερα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχει λάβει εντολή προκειμένου να αναζητήσει την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που φέρονται να διάγουν πλούσιο βίο, ενώ έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις τους σε πτώχευση. Επίσης, λόγω των υψηλών χρεών τους προς το δημόσιο, βρίσκονται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ, σκανάρει την τωρινή τους δραστηριότητα, όπως τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων, ώστε να διαπιστώσει από πού προέρχονται τα χρήματα που τους επιτρέπουν να ζουν πολυτελώς, ενώ παράλληλα μέσω του Κτηματολογίου και άλλων υπηρεσιών, αναζητούν την ακίνητη περιουσία τους.

Ακόμη, έχουν θέσει υπό μελέτη τις μακροσκελείς λίστες με τα στοιχεία χιλιάδων Ελλήνων καταθετών και επενδυτών από 84 χώρες, που παρέλαβε τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι λίστες αφορούν στο έτος 2017 και συγκεκριμένα τα υπόλοιπα των καταθέσεων και επενδύσεων κατά το προηγούμενο έτος, όπως και τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάτοχοι των επενδυτικών λογαριασμών.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους οι οποίες ωστόσο πιέστηκαν και έκαναν συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Παναμάς, οι Βερμούδες, τα νησιά Τζέρζι, Κέιμαν, καθώς και χώρες, όπως είναι ο Λίβανος η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Αργεντινή κ.λπ.

Οι πληροφορίες που έλαβε η ΑΑΔΕ αφορούν:
  • Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  • Στοιχεία Λογαριασμών : Αριθμός λογαριασμού 
  • Υπόλοιπα Λογαριασμών στις 31/12/2017.
  • Τόκοι Λογαριασμών.
  • Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής καθώς και αποδόσεις άλλων προϊόντων.
Για ξέπλυμα;

Παράλληλους ελέγχους διεξάγει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ, για τον εντοπισμό των ίδιων προσώπων.

Η Αρχή έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ στοιχεία από τους φακέλους των φορολογικών δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων και τους μελετά.

Εξάλλου στην περίπτωση που το ΚΕΦΟΜΕΠ της ΑΑΔΕ εντοπίσει αδήλωτο χρήμα στους λογαριασμούς των συγκεκριμένων επιχειρηματιών, τα στοιχεία θα κοινοποιηθούν στην Αρχή, αλλά και στους οικονομικούς Εισαγγελείς.

Στο... παιχνίδι και οι τράπεζες

Στο παιχνίδι του κυνηγητού των «στρατηγικών πτωχευμένων» μπήκαν και οι τράπεζες, έχοντας αποκομίσει τεράστια «φέσια» από δάνεια που έλαβαν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποιώντας πληροφορίες που έχουν τα δικαστικά τους τμήματα, έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού να αναζητήσουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες που χαρακτηρίζονται (ή χαρακτηρίζονταν, καθώς ορισμένες προσαρμόστηκαν) «φορολογικοί παράδεισοι.

Οι ίδιες οι τράπεζες δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν κάτι, στην περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα αποστείλουν ότι στοιχεία μαζέψουν στην ΑΑΔΕ, στην Αρχή και στους οικονομικούς Εισαγγελείς, προκειμένου να ζητήσουν επίσημα τους σχετικούς φακέλους με τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών τους.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου