Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Απεργία στην Ενημέρωση: ποιοι δούλεψαν...

*
Ανασυγκρότηση
***
*



... ποιοι απήργησαν

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΑΪΤ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Η απεργία στον Τύπο, και γενικότερα στα ΜΜΕ, είναι από χρόνια αλά καρτ. Απεργία κατ’ επιλογήν. Οι Ενώσεις των εργαζομένων στην Ενημέρωση, που ήταν άλλοτε πανίσχυρες, αδυνατούν να ελέγξουν τις απεργοσπαστικές κινήσεις, είτε οι απεργίες προκηρύσσονται από τις ίδιες είτε από τη ΓΣΕΕ. Η κατάσταση χειροτέρεψε με την εξάπλωση της δημοσιογραφίας στο Διαδίκτυο. Και δεν ελέγχθηκε ούτε όταν η ΕΣΗΕΑ ξεπέρασε αγκυλώσεις χρόνων και δέχτηκε να εγγράψει στα μητρώα της τους δημοσιογράφους των ιστοσελίδων. Κάποια βελτίωση επήλθε, αλλά απείθαρχοι εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Στην απεργία της Τρίτης, 27 Νοεμβρίου, που προηγήθηκε κατά μία ημέρα της σημερινής πανελλαδικής, είχαν πλήρη ροή ειδήσεων και θεμάτων ακόμα και σάιτ καθημερινών εφημερίδων, οι οποίες δεν κυκλοφορούν σήμερα, όπως είναι η Καθημερινή και ο Ελεύθερος Τύπος.


Σε μια όχι ιδιαίτερα λεπτομερή περιήγηση στο Διαδίκτυο καταγράψαμε ότι λειτούργησαν ακόμα οι ιστοσελίδες του Σκάι, εκείνες του μιντιακού Ομίλου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (newsbomb, onsports, cnn.gr, gossip-tv), τα σάιτ iefimerida, newsit, liberal, alrsantiri, lifo, athensvoice, parapolitika..

Αντίθετα δεν λειτούργησε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά μόνο με κάποιες παρεκκλίσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών σάιτ, τα οποία είχαν αναρτήσεις το πολύ έως τις 05:59 της 27ης.

Το sport24, το sdna και το gazzetta αναφέρθηκαν μόνο στα βραδινά παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ κάνοντας live κάλυψη με στατιστικά στοιχεία και πίνακες χωρίς περιγραφές σε κείμενα. Από to10.gr έγινε διακοπή της απεργίας στις 21:51 για να δοθεί (πέρα από τον πίνακα της live κάλυψης) εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα επεισόδια οπαδών της ΑΕΚ και του Άγιαξ στο ΟΑΚΑ. Είχε τίτλο «Βία, εικόνες ντροπής και σοκ στο ΟΑΚΑ» και υπότιτλο «Διεθνές ρεζιλίκι και κίνδυνος βαριάς τιμωρίας για την ΑΕΚ».

Το sportdog επισήμανε ότι μετέχει στη απεργία και καλύπτει μόνο live, με περιγραφή φάσεων και βίντεο από τα γκολ, τον αγώνα της ΑΕΚ με τους Ολλανδούς.

Το aek365 και το aek1924 κάλυψαν μόνο το παιχνίδι του ΟΑΚΑ. Το contra και το fws.gr είχαν πλήρη αποχή από την επικαιρότητα, ενώ το fosonline έδινε μόνο ένα λινκ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ για την εξέλιξη σε πίνακα του αγώνα γυναικών του Ολυμπιακού με τη γαλλική Βολερό.

Διακοπή για τα επεισόδια


Δεν δούλεψαν οι ιστοσελίδες του Alter Ego (Νέα, Βήμα, in.gr), αλλά όλες διέκοψαν για ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με τα επεισόδια στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι τίτλοι των θεμάτων ήταν ανάλογοι με εκείνον του to10.gr και όλοι επισήμαιναν τον κίνδυνο τιμωρίας της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα:

ΤΑ ΝΕΑ: «Σοβαρά επεισόδια και ντροπιαστικές εικόνες στο ΟΑΚΑ – Κίνδυνος βαριάς τιμωρίας».
ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πεδίο πρωτοφανούς πολέμου το ΟΑΚΑ – Σκηνές ντροπής σε παγκόσμια μετάδοση – Με τιμωρία απειλείται η ΑΕΚ».
ΤΟ IN.GR: «Απίστευτες εικόνες ντροπής στο ΟΑΚΑ-Βία στις εξέδρες και κίνδυνος τιμωρίας». Το in.gr σε νεότερο θέμα του είχε αποσπάσματα από ρεπορτάζ του ξένου Τύπου για τα επεισόδια με τίτλο: «Παγκόσμιο… ρεζιλίκι: Εκτενή δημοσιεύματα για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ».

Απείχαν

Μεταξύ των εργαζομένων που απήργησαν ήταν εκείνοι της Realnews, του Έθνους, της Δημοκρατίας, του enikos, του reader, του Ποντικιού.

Το ραδιόφωνο του Σκάι δεν λειτούργησε και, όπως γράφαμε χθες, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καλύφθηκε με τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του Άρη Πορτοσάλτε. Υπήρξαν, πάντως, οι καθιερωμένες ζωντανές ενημερωτικές συνδέσεις με την ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου