Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμος Κουμπούρης για τις περικοπές και τα αναδρομικά

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από τη συνέντευξη του Δήμου Κουμπούρη,
Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ


« Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δικαστικές αποφάσεις σχετικά με περικοπές προηγούμενων ετών, ξεδιπλώνεται ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων και πρωτοσέλιδων, «συμβουλών» από διάφορα επιτελεία προς τους συνταξιούχους, αλλεπάλληλων τοποθετήσεων από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κ.ο.κ. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;
- Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε έναν τέτοιου είδους καταιγισμό. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, με αφορμή τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και τη διαφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, οι ίδιοι κύκλοι καλούσαν τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις και αγωγές για τη διεκδίκησή τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) κάλεσε και τότε τους συνταξιούχους σε ένταση των αγώνων τους για όλα τα ζητήματα, καλώντας την κυβέρνηση να αποδώσει με πολιτική απόφαση σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι παράνομα τους έχει παρακρατηθεί, χωρίς αιτήσεις, αγωγές, δικαστικές αποφάσεις και προαπαιτούμενα.

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής στις 8/3/2018, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος δέχτηκε ότι τα χρωστούμενα θα αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους μέχρι τον Ιούνη, πράγμα που έγινε για όλους τους συνταξιούχους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι δεν άκουσαν την ΣΕΑ, που τους έλεγε να είναι προσεκτικοί, πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλεύονται τα σωματεία τους, καθώς πέραν όλων των άλλων, οι κρατήσεις αυτές δεν αφορούσαν όλους τους συνταξιούχους. Δυστυχώς, πολλοί συνταξιούχοι άσκησαν αγωγές μαζικά και πλήρωσαν αρκετά χρήματα, δίχως να πάρουν πίσω τίποτα, γιατί δεν προβλεπόταν, ή πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα πλήρωσαν για την υποβολή αιτήσεων και αγωγών.

Αυτό τους λέμε και σήμερα. Τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία λειτουργούν... με το αζημίωτο. Ο δρόμος για τους συνταξιούχους είναι η συσπείρωση στα σωματεία τους, η συμμετοχή στους αγώνες. Μέσα από την πάλη να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, αλλά και την εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων που είναι ευνοϊκές για τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Πρέπει μάλιστα να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα, όσο αυτό είναι δυνατό σε μια συνέντευξη, για να φανεί καθαρά αυτός ο ατελείωτος λαβύρινθος στον οποίο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους συνταξιούχους: Δεν θα πάρει πίσω χρήματα ένας συνταξιούχος που έχει υποβάλει αίτηση. Για να τα διεκδικήσει, στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει αγωγή, αν η αγωγή εκδικαστεί τα κρατικά όργανα προσφεύγουν σε έφεση μέχρι να τελεσιδικήσει και όταν αυτό γίνει μετά από πολλά χρόνια, αν η απόφαση είναι θετική, έρχεται η τότε κυβέρνηση και λέει ότι δεν την εφαρμόζω γιατί τα δημοσιονομικά μου δεν μου το επιτρέπουν, και νομοθετεί αρνητικά!

Παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνη του 2015, που έχει αποφασίσει να δίνονται κανονικά τα δώρα μας, και οι παρακρατήσεις των νόμων 4093 και 4051/12, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν την εφαρμόζει. Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί είχαν την εξής συμπεριφορά για τους δικούς τους λόγους σε πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις: Δεν άσκησαν έφεση σε πρωτόδικη απόφαση το 2013 που αφορούσε δύο ή τρεις συνταξιούχους του Δημοσίου και τους έδωσαν κάποια χρήματα. Ακόμα, υπήρξε ανάλογη πρωτόδικη απόφαση για συνταξιούχο του ΝΑΤ και άλλους συνταξιούχους, που αρχικά τους έδωσε τα χρήματα, αλλά στη συνέχεια έκανε έφεση και τους τα πήρε πίσω. Επίσης δεν άσκησε έφεση σε αντίστοιχη απόφαση για δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ. Η απόφαση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, να γίνεται έφεση, και που σημαίνει ότι για να τελεσιδικήσουν, υπάρχει μπροστά μια επίπονη μακροχρόνια διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποφάσεις «σταγόνα στον ωκεανό», όταν υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που οι συντάξεις τους λεηλατήθηκαν. Αρα το ζήτημα και της εφαρμογής και των δικαστικών αποφάσεων είναι θέμα πολιτικό και όχι δικαστικό. Και τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με μαζικούς αγώνες. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι συνάδελφοι, πέρα από το αν κάνουν μια αίτηση ή μια αγωγή από το δίκιο που τους πνίγει. Να γράφονται στα σωματεία τους και να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες.

Από ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα ζητήματα αυτά. Οι συνάδελφοι αυτοί να σκεφτούν ότι, αν με τον ίδιο τρόπο κατέβαιναν στον δρόμο, η πίεση προς την κυβέρνηση για πολιτική λύση θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή, οι κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν
στο ακέραιο ό,τι τους έχει αφαιρεθεί!
  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αμεση απόδοση των Δώρων.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου