Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Η Εστία, του Φιλιππάκη, εξαφάνισε το όνομα «Μαρινάκης»

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΦΡΑΣΤΙΚΑ  –ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ: «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟI ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ» ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ «ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ»

Και η Εστία έχει μπει στον πόλεμο (δεν μπορείς να τον πεις ακήρυκτο πλέον) ανάμεσα στον Γιάννη Φιλιππάκη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη –έναν πόλεμο ο οποίος, προφανώς, δεν αφορά μόνο τους δύο μονομάχους αλλά και άλλα πρόσωπα. Στο βασικό θέμα της (όπου όλο και συχνότερα 
αναδεικνύει πληροφορίες ή και σχόλια με πολική βαρύτητα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον) η Εστία έχει τίτλο «Οι '"παράγκες" της διαπλοκής κάνουν άνω-κάτω την ΝΔ». Αυτό το πηχυαίο (για τα μέτρα της Εστίας) «παράγκες» δεν είναι τυχαίο και θα το καταλάβετε διαβάζοντας το ακόλουθο απόσπασμα από το βασικό της θέμα«(…) Και μπορεί η "παράγκα" της διαιτησίας που επηρέαζε κάποτε την έκβαση των ποδοσφαιρικών αγώνων να διελύθη, ως φαίνεται όμως μία νέα δημιουργείται στην κεντρική πολιτική σκηνή και κάνει άνω-κάτω τα κόμματα με τα καμώματά της».

Εκείνο που χαρακτηρίζει το πρωτοσέλιδο κείμενο της Εστίας είναι η παντελής αναφορά του ονόματος «Μαρινάκης», προφανώς επειδή δεν θέλει να το δημοσιεύσει, δεν θέλει να το «πει» καν! Όσες φορές ήταν αναγκασμένη να το επικαλεστεί για να περιγράψει τα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Alter Ego αναγράφεται ως «ο επιχειρηματίας που υποστηρίζει το Γιάννη Μώραλη», χωρίς σε οποιοδήποτε προηγούμενο σημείο του κειμένου να έχει αναφερθεί το όνομα «Μαρινάκης» για να ξέρει ο αναγνώστης ποιος είναι εκείνος που υποστηρίζει τον σημερινό δήμαρχο Πειραιά. Αυτό επαναλαμβάνεται –αν μετρήσαμε καλά– σε 4+1 σημεία του κειμένου,

Το βασικό πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας, που ανήκει από το 2015 στον Όμιλο Φιλιππάκη, έγινε με αφορμή την απόσυρση του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, του Βασίλη Κορκίδη, από την υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Εστία αποδίδει την αλλαγή πλεύσης του κ. Κορκίδη και της κεντροδεξιάς παράταξης σε παρέμβαση του κ. Μαρινάκη (χωρίς να τον κατονομάζει ευθέως) προς το κόμμα, το οποίο είχε χρειαστεί να πιέσει τον  πρόεδρο της ΕΣΕΕ για να δεχτεί την ανάθεση του χρίσματος επειδή ήταν «αμφίθυμος αρχικώς για την υποψηφιότητά του», όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλά δέχτηκε με μια προϋπόθεση: ότι «η ΝΔ θα έκανε το παν να αποχωρήσουν από το ψηφοδέλτιο Μώραλη και να προσχωρήσουν στο δικό του επιτελείο κεντροδεξιά στελέχη της πειραϊκής κοινωνίας, προκειμένου να έχει αυξημένη επιρροή στο εκλογικό σώμα». 

Η συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εστίας, είναι η εξής: «Η συγκέντρωσις που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιώς παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μώραλη και του επιχειρηματία που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, προσγείωσε ανώμαλα τον Βασίλη Κορκίδη», ο οποίος  διαπίστωσε ότι συνέχιζαν να πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο Μώραλη τα επίλεκτα νεοδημοκρατικά στελέχη που έχε ζητήσει.

Πού αλλού δεν αναφέρεται το όνομα «Μαρινάκης»

Τα άλλα τρία σημεία (τέσσερα υπολογίζοντας μια αναφορά στη ίδια παράγραφο) του ρεπορτάζ στα οποία δεν αναφέρεται το όνομα του κ. Μαρινάκη, αλλά υπονοείται, είναι τα εξής:

1. «Ο κ. Κορκίδης μας είπε επίσης ότι δεν ετέθη κάποιο βέτο (σημ.: Harddog: για τη δική του υποψηφιότητα) από την πλευρά του επιχειρηματία που υποστηρίζει τον νυν δήμαρχο (…) αντιθέτως του ελέχθη ότι "σε θέλουμε για αντίπαλο"»


2. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Εστίας, ο κ. Κορκίδης αρχικά, και πριν πεισθεί, «είχε αποστείλει επιστολή στον επιχειρηματία που στηρίζει τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, με την οποία… εξήρε το έργο του νυν δημάρχου και εδεσμεύετο (στον επιχειρηματία) ότι "δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος"».


3. «Ο επιχειρηματίας που στηρίζει την υποψηφιότητα Μώραλη δεν καλόβλεπε την υποψηφιότητα Κορκίδη (όπως ενημερωθήκαμε από πολύπειρο αυτοδιοικητικό παράγοντα του Πειραιώς) γι’ αυτό και φρόντισε να κρατήσει τον συνδυασμό του ενωμένο και συσπειρωμένο».

Ανωνύμως  και ο Σαββίδης 

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εστίας καταλήγει, με «γύρισμα» στην τρίτη σελίδα, αναφέροντας την αντίστοιχη παραίτηση του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη από την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης (σήμερα είναι δήμαρχος Πανοράματος). Και εκεί, η εφημερίδα εμπλέκει στην αποχώρηση «ποδοσφαιρικούς παράγοντες» –εννοώντας ανάμεσά τους, προφανώς, τον Ιβάν Σαββίδη–, οι οποίοι θέλουν να κινηθούν στην υπόθεση των δημοτικών εκλογών κατά το πειραϊκό πρότυπο. Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα:

Όταν ο κ. Καϊτεζίδης «διαπίστωσε την ‘Βαβέλ’ με τις δημαρχιακές υποψηφιότητες ποικίλων παραγόντων –μερικές εκ των οποίων υποκινούμενες από ποδοσφαιρικούς παράγοντες της περιοχής (που επιθυμούν κατά το πειραϊκό πρότυπο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον Δήμο Θεσσαλονίκης)– απεσύρθη».

Να θυμίσουμε, τελειώνοντας, ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Γιάννης Φιλιππάκης είχε πραγματοποιήσει σφοδρή επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη με προσωπικό άρθρο που δημοσιεύτηκε και στις τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες του Ομίλου: Δημοκρατία, Εστία, Espresso και Live Sport.
--- 
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου