Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Όλες οι ανατροπές του 2018 στα ελληνικά media

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Το μαύρο στο Mega, οι τηλεοπτικές μεταγραφές

Το 2018 ήταν μια χρονιά με πολλές ανατροπές στο μικρόκοσμο της TV. Πολλές από αυτές «έσκασαν» σαν κεραυνός εν αιθρία, ενώ ακόμη και οι αναμενόμενες έφεραν τα πάνω-κάτω και έγιναν για καιρό αντικείμενο σχολιασμού. 



Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες & οι υπερθεματιστές: Ο περασμένος Ιανουάριος είχε δώσει μία μικρή πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στο μιντιακό τοπίο! Μόλις στις 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους καναλάρχες για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, γενικού περιεχομένου, στο ΕΣΡ. Θοδωρής Κυριακού, Γιάννης Αλαφούζος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ιβάν Σαββίδης, ήταν οι πέντε προσωρινοί υπερθεματιστές μαζί με τον Φίλιππο Βρυώνη, που κατέθεσε φάκελο με την εταιρία Ελληνική Τηλεοπτική, αλλά στην πορεία ακυρώθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων και «ερωτηματικών». Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι πέντε οριστικοί υπερθεματιστές είναι οι Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR) και Ιβάν Σαββίδης (Epsilon TV). 

Το μαύρο στο Mega: Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, στις 02.10, το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι έριξε αυλαία με τη σειρά «Απαράδεκτοι», έπειτα από εντολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην Digea για «μαύρο» στο κανάλι. Η αρχή του τέλους είχε γραφτεί όταν κανείς από τους τρεις μεγαλομετόχους (Μαρινάκης-Σαββίδης-Βαρδινογιάννης) δεν κατέθεσε φάκελο στο ΕΣΡ για την απόκτηση άδειας, καθώς και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των εργαζομένων για ακύρωση της απόφασης του ΕΣΡ για κλείσιμο του σταθμού. Πλέον, δύο μήνες μετά το μαύρο, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δημοπρασία της πολυπόθητης ταινιοθήκης και του σήματος του καναλιού, που σίγουρα θα αποτελέσουν θήραμα για τους περισσότερους από τους επιχειρηματίες των μίντια.


Η εξαγορά του Alpha: «Βόμβα» στο τηλεοπτικό τοπίο αποτέλεσε και η εξαγορά του καναλιού της Κάντζας από την εταιρία Seilla Enterprise Limited, 100% θυγατρικής της Motor Oil, ιδιοκτησίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η σύμπραξη των Δημήτρη Κοντομηνά και Γιάννη Βαρδινογιάννη του Star, που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και αφορούσε στη μετακόμιση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών του Alpha στις εγκαταστάσεις του καναλιού της Κηφισιάς, αλλά και στα γυρίσματα τηλεπαιχνιδιών του Star σε στούντιο δικαιωμάτων Κοντομηνά, αποδείχθηκε μόνο η αρχή ενός μεγάλου deal που θα συνεχίσει να απασχολεί. 



Το νέο Open: Η μεταβίβαση του Epsilon από τον Φίλιππο Βρυώνη στον Ιβάν Σαββίδη μπορεί να έγινε το 2017, όμως πριν από λίγους μήνες το εγχείρημα του ομογενή επιχειρηματία με το όνομα πλέον Open ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα του νέου καναλιού, με τη νέα διοίκηση, τους καινούργιους παρουσιαστές και την ανανεωμένη φιλοσοφία, βγήκε στον αέρα στις 24 Οκτωβρίου και σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Τα νούμερα τηλεθέασης, παρά την άφιξη ηχηρών ονομάτων, όπως αυτό της Έλλης Στάη (φωτογραφία) για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, κυμαίνονται σε χλιαρές θερμοκρασίες, προς το παρόν τουλάχιστον, με το μέλλον να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Οι ηχηρές μεταγραφές του Σκάι: Στον ταραχώδη μικρόκοσμο της TV, το κανάλι του Φαλήρου είναι -χωρίς δεύτερη σκέψη- ένας από τους μεγάλους νικητές της χρονιάς που πέρασε. Η χρυσή συμμαχία με τον Τούρκο παραγωγό Ατσούν Ιλικάλι έφερε για ένα ακόμη έτος στο κανάλι του Φαλήρου επιτυχημένα πρότζεκτ, όπως «Ελλάδα έχεις ταλέντο», «Survivor», «Voice», «Power of love», «My style rocks», χαρίζοντας πρωτιές στην prime time και απογευματινή ζώνη. Ο Σκάι, όμως, τράβηξε το ενδιαφέρον και για τη μεταγραφή της Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία μετακινήθηκε από το Open για να αναλάβει την κοινωνική εκπομπή «Μαζί σου», αλλά και για εκείνη του Αντώνη Κανάκη (φωτογραφία). Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη ανήκει πλέον στο δυναμικό του σταθμού και από τον Φεβρουάριο θα προβάλλονται οι εκπομπές «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο». 

Η δύσκολη χρονιά για τον Ant1: Το 2018 ήταν μία χρονιά που το κανάλι του Αμαρουσίου τράβηξε το ενδιαφέρον για «αρνητικούς λόγους». Η αποχώρηση του Γιάννη Λάτσιου από το σταθμό, οι χαμηλές πτήσεις των προγραμμάτων και το πρόωρο τέλος πολλών από των προαναφερθέντων, όπως του κυριακάτικου σόου με τους Νίκο Μουτσινά και Ζέτα Μακρυπούλια και της late night εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα, τροφοδότησαν τις φήμες που ήθελαν το κανάλι να περνά δύσκολη φάση. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε πριν από κάποιους μήνες, όταν και ο Αντώνης Κανάκης όχι μόνο αποχώρησε από το κανάλι, αλλά με μακροσκελή ανακοίνωσή του «έσφαζε με το γάντι» τα στελέχη και τη συνεργασία που είχαν. 

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου