Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

... για όλους υπάρχει μια ..."Ελευθεροτυπία" !!!

*
"Παρόν"
***
*
Μία, δύο, τρεις πολλές "Ελευθεροτυπίες" !
*
Η απόρριψη από το δικαστήριο της αίτησης πτώχευσης υπαγωγής στο  άρθρο 99  του πτωχευτικού κώδικα, άνοιξε το δρόμο για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια, με ή χωρίς τον τίτλο ή έστω τον «αέρα» της «Ελευθεροτυπίας», κάτω από το κλίμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης έκδοση μιας «κεντροαριστερής» εφημερίδας. Στο επίκεντρο είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, δηλαδή ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας». Μέχρι τώρα τα δεδομένα κάνουν λόγο  για την έκδοση από 1 ως 3 εφημερίδες και φαίνεται να είναι τα εξής.
- Μια ομάδα δημοσιογράφων κινούνται εδώ και καιρό για τη δημιουργία συνεταιρισμού που θα εκδώσει μια εφημερίδα, όπως γράφαμε, πριν από δύο βδομάδες. Στο εγχείρημα φαίνεται πως  θα συμμετάσχουν οι πιο «ριζοσπάστες» της «Ελευθεροτυπίας» Φαίνεται επίσης πως υπάρχει η διάθεση η εφημερίδα αυτή να εμφανιστεί ως συνέχεια της εφημερίδας που ως σήμερα παραμένει κλειστή.
- Μια άλλη ομάδα δημοσιογράφων, με την  υποστήριξη εκδότη που κινείται στο χώρο των «αμυντικών» περιοδικών  για την έκδοση μιας καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας. Σε αυτή θα συμμετάσχει αριθμός συντακτών της εφημερίδας.
- Στη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης κατατέθηκε μια ακόμη πρόταση, να υπάρξει ένας άλλος συνεταιρισμός εργαζομένων που θα εκδώσει την «Ελευθεροτυπία» χωρίς να έχει το βάρος των χρεών, χωρίς να διευκρινίζεται πως αυτό μπορεί να γίνει.
- Η τέταρτη προσπάθεια έρχεται από τη Μάνια Τεγοπούλου, η οποία πλέον απέτυχε με τη στρατηγική του άρθρου 99 αλλά εξακολουθεί να αναζητεί έναν επενδυτή και γενικά τρόπο να επανακυκλοφορήσει την εφημερίδα που σταμάτησε να κυκλοφορεί από τις 22 Δεκεμβρίου 2011.
Τα ψηφίσματα της οργισμένης συνέλευσης στην «Ε»
Οι τόνοι υψώθηκαν πολλές φορές στη γενική συνέλευση της Ελευθεροτυπίας την περασμένη Τετάρτη. Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής βρέθηκε η πρόθεση ομάδας δημοσιογράφων να εκδώσουν εφημερίδα, όπως προέκυπτε από αναρτήσεις σε δεκάδες blogs στο Διαδίκτυο.
Αποκορύφωμα της διαμάχης που έγινε ήταν η απόρριψη της πρότασης να χαιρετιστεί ως φιλεργατική η απόφαση του δικαστηρίου να μην ενταχθεί η εταιρεία της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99.
Στη συνέλευση εκδόθηκαν δυο ψηφίσματα ενώ εκλέχθηκε νέα συντακτική επιτροπή. Έχει μια σημασία να τονιστεί πως μετά τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, στην εταιρεία της «Ε» εργάζονταν στις αρχές του έτους 223 συντάκτες, από αυτούς οι 130 βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, περίπου 35 άτομα είχαν ζητήσει καταγγελία της σύμβασης.
Στο πρώτο ψήφισμα με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, σημειώνεται η θέληση των εργαζομένων να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση. Για τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της «Ε» να προχωρούν στην έκδοση νέας εφημερίδας, τονίζεται πως «το εν λόγω εγχείρημα που παρουσιάζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο ως «η συνέχεια» της Ελευθεροτυπίας»,  γεννιέται «πάνω στην πλάτη του απεργιακού αγώνα και, το χειρότερο απ’ όλα, εκμεταλλεύεται τη δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στην Χ. Κ. Τεγόπουλος». Στο δεύτερο ψήφισμα καλούνται τα σωματεία να ζητήσουν άμεσα τη σύγκλιση 3μερους στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να ενημερώσει για τα σχέδιά της σχετικά με το μέλλον της και το μέλλον των εργαζομένων, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99.
Τι σημαίνει η πτώχευση της εκδοτικής εταιρείας
Η πτώχευση, σύμφωνα με την ιδιοκτησία της εφημερίδας, όπως αποτυπώθηκε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, έχει τις εξής συνέπειες. Οι εργαζόμενοι χάνουν οριστικά τις δουλειές τους. Έχουν ήδη εργαστεί επί μήνες απλήρωτοι και παραμένουν κυριολεκτικά στο κενό, χωρίς να θεωρούνται άνεργοι. Οι αποζημιώσεις που προσδοκούν θα έλθουν με καθυστέρηση κι αφού εκποιηθεί η ακίνητη και κινητή περιουσία της εταιρείας.  Αντίστοιχη είναι και η επίπτωση για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό δημόσιο αναφορικά με τις οφειλές της εταιρείας. Οι τράπεζες καλούνται να εγγράψουν στις ζημιές των σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, να απολέσουν τα έσοδα από τις τόκους, και να περιμένουν την αποζημίωσή τους, μετά από την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων, του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της Χ. Κ. Τεγόπουλος ανέρχεται σε 49.123.444 ευρώ, με προσημειώσεις εξασφάλισης για 47.500.000 ευρώ Οι τράπεζες που έχουν δανείσει την εκδοτική εταιρεία είναι η Πειραιώς, η  Alpha Bank  η Εθνική  και η Probank. Ο κατάλογος των πιστωτών περιλαμβάνει οφειλές μαζί με τον τραπεζικό δανεισμό, συνολικού ύψους 60.507.125 ευρώ. Η αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ανέρχεται σε 84.570.412 ευρώ και η ρευστοποιήσιμη αξία της σε 36.295.158 ευρώ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου