Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

... ο Γ. Παντελάκης για τη δέσμευση του τίτλου της "Ε" ...

*
Τυπολογίες
***
*
Για την "Ελευθεροτυπία"
και την απόφαση
δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Από το δημοσιογράφο Γιάννη Παντελάκη, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο για την “Ελευθεροτυπία”. Η άποψη είναι ενυπόγραφη και όπως αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης καλύπτει εκείνον και τους υπόλοιπους 8 εργαζόμενους που διεκδικούν, μέσω δικαστηρίου τα δεδουλευμένα και πέτυχαν την πρόσφατη δικαστική απόφαση.
.
“Γκαίμπελς, τα τέκνα σου τα θαλάσσωσαν” ! Το θυμήθηκα διαβάζοντας δημοσίευμα ενος site για τις εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία. Δημοσίευμα χωρίς υπογραφή. Ένα από αυτά τα τέκνα, (με πολλές πιθανότητες να είναι γένους θηλυκού) ερμήνευσε μια δικαστική απόφαση, υιοθετώντας την θέση της εκδότριας. Με την οποία μάλλον κάνει στενή παρέα ώστε να μεταφέρει τόσο πιστά την άποψή της για τα πράγματα. Την άποψη που θέλει όλους τους άλλους και ιδιαίτερα πρώην και νυν εργαζόμενους που ζητούν τα εργασιακά δικαιώματά τους, να ευθύνονται για την κατάρρευση της εφημερίδας. Και φυσικά ποτέ την ίδια και τις επιλογές της. Τώρα, με το δημοσίευμα, το τέκνο του Γκαίμπελς επιχειρεί να στρέψει εργαζόμενους εναντίον άλλων εργαζόμενων. Νυν και τέως. Κάτι σαν κοινωνικός αυτοματισμός, σε διαφορετική εκδοχή. Αν επιχειρείς να διεκδικήσεις δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, δεν στρέφεσαι κατά του εργοδότη αλλά κατά των άλλων εργαζόμενων ! Ο Γκαίμπελς θα σκεφτόταν κάτι πιο έξυπνο…

Δυο λόγια για τους ανυποψίαστους: Εννιά πρώην συντάκτες της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” στους οποίους (μαζί με άλλους 850) η …αντισυμβατική εκδότρια (με τ΄ όνομα Μαριάνθη Τεγοπούλου) αρνείται εδώ και 10 μήνες να καταβάλει μισθούς και αποζημιώσεις, ζήτησαν  και πέτυχαν δικαστικά προσωρινή δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων (άρα και του τίτλου) της εταιρείας στην οποία ανήκει η  εφημερίδα. Απλός ο λόγος. Αν η εκδότρια προσπαθήσει να πουλήσει, νοικιάσει, χρησιμοποιήσει ή τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα  περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τα οφειλόμενα.

Υπήρχαν πολλές ενδείξεις, ότι η εκδότρια ενδεχομένως να επιχειρούσε να διαβεί τα μονοπάτια ομολόγων της που χρεοκοπούσαν εταιρείες, άφηναν απλήρωτους εργαζόμενους και οι ίδιοι έμεναν όχι απλά στο απυρόβλητο, αλλά και με σεβαστές περιουσίες να τους περιμένουν. Και ίσως και μ έναν καθαρό από υποχρεώσεις τίτλο, να πορεύονται και πάλι για το επόμενο κόλπο!  Άλλωστε, σχετικές προθέσεις της εκδότριας, αναφέρονται και γραπτά στην αποτυχημένη αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 (σελίδα 50).
Οι εννέα, ζήτησαν την δέσμευση του τίτλου, του μοναδικού μη υποθηκευμένου περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας. Το δικαστήριο με μια πρωτοφανώς φιλεργατική απόφαση τους έδωσε πολύ περισσότερα. Την δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Πάνω στην απόφαση αυτή, μπορούν να στηριχτούν όχι μόνο οι εννέα, αλλά οι εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι που κινδυνεύουν όχι απλά να χάσουν τις δουλειές τους αλλά και τις οφειλές της Χ.Κ.Τεγόπουλος.
Ο συντάκτης (ή συντάκτρια) του δημοσιεύματος, παραποιεί την αλήθεια ως προς την απόφαση σε συνέχεια ανάλογης νεφελώδους  ανακοίνωσης της εταιρείας. “Δεν ειναι δέσμευση τίτλου, ερμηνεύεται ότι μπορεί να είναι δέσμευση τίτλου”. Κλείνει το μάτι η εταιρεία σε όσους έχουν ακόμα ενστάσεις για συμμετοχή σε επικίνδυνα πειράματα. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, μπορούμε να την διαβάσουμε όλοι αυτή την δικαστική απόφαση. Και να ρωτήσουν και τι σημαίνει ενδεχόμενη εφαρμογή της…
Το χειρότερο δεν είναι αυτό. Αλλά, η χυδαία ερμηνεία της κίνησης των εννέα που γίνεται στο δημοσίευμα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι 9 δημοσιογράφοι -που στην πλειονότητά τους έγιναν αυτό που λέμε ονόματα στην πιάτσα από την «Ε»- αφού αποχώρησαν οικειοθελώς, αποφάσισαν στην συνέχεια να στραφούν, κατ΄ουσίαν, κατά των εργαζομένων που έμειναν πίσω”.
Η πρώτη σειρά (“στην πλειονότητά τους έγιναν αυτό που λέμε ονόματα στην πιάτσα”), κινείται στα όρια του γραφικού. Αν κάποιος  έπαιρνε σοβαρά τον ισχυρισμό, θ απαντούσε πως “καλύτερα να γίνεις όνομα με την δουλειά σου, παρά με τις εκδοτικές παρέες σου”. Αλλά  δεν αξίζει ο κόπος να δώσω συνέχεια. Η αθλιότητα έρχεται παρακάτω. Εκεί που αναφέρει πως “αποφάσισαν να στραφούν κατ ουσίαν κατά των  εργαζομένων που έμειναν πίσω”¨! Σαν να λέει, οτι οι εννέα σήμερα (και δεκάδες άλλοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια)  διεκδικούν  δεδουλευμένα και αποζημιώσεις όχι από την εταιρεία, αλλά από τους πρώην συναδέλφους τους ! Διπλή απογοήτευση για τον Γκαίμπελς…
Γιάννης Παντελάκης - ένας εκ των εννέα…
(και οι άλλοι οκτώ τα ίδια σκέφτονται, μην βιαστεί κάποιος για συμπεράσματα)


***
... και το κείμενο που ... αρίστευσε (από το "Κουρδιστό Πορτοκάλι"), προκαλώντας την απάντηση των "9", μέσω της επιστολής του Γ. Παντελάκη ...Περί "κατάσχεσης" των τίτλων της "Ε"

Η προσφυγή των "9"


και η (πραγματική) απόφαση του δικαστηρίου

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου