Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

... Νίκος Αλέπης: γιατί δεν μετέχω ...


*
Εκπρόσωπος
Συντακτών "Ελευθεροτυπίας"
***
*
Επιστολή
Αθήνα,
14 Ιουνίου 2012
Αγαπητέ Πάνο,

Με αυτή την επιστολή γνωστοποιώ σε εσένα και στους συναδέλφους μας, απεργούς και επισχεσίες, ότι δεν προτίθεμαι να μετέχω στην έκδοση ή να στηρίξω  φύλλο που θα φέρει τον τίτλο «Ελευθεροτυπία» ή παρεμφερή, αν η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» δεν προχωρήσει πρώτα στην εξόφληση των οφειλών προς το πρόσωπο μου.

Έφτασα σε αυτή την απόφαση επειδή μέρα με τη μέρα φουντώνει μέσα μου η ανησυχία πως –παρά τις καλές προθέσεις της πλειονότητας των συναδέλφων μας- το φύλλο που ετοιμάζεται θα είναι κατ’ επίφαση απεργιακό και επί της ουσίας θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.  Πώς να δώσω διαφορετική ερμηνεία  στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας (που μας έχει απλήρωτους από τον περασμένο Αύγουστο, για να μην ξεχνιόμαστε), δήλωσε στη σημερινή τριμερή συνάντηση ότι «επιτρέπει» την έκδοση φύλλου με τον τίτλο «Ελευθεροτυπία» και μάλιστα προτίθεται να παραχωρήσει μέχρι το ΑΦΜ της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» για την έκδοσή του (πηγή: Τυπολογίες);

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι θυμόμαστε ότι η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσει την έκδοσή των δύο προηγούμενων απεργιακών φύλλων. Όλοι θυμόμαστε τις απειλές στους διαδρόμους για μηνύσεις αν ο τίτλος τους παρέπεμπε στην «Ε» και την επιχείρηση τρομοκράτησης των συναδέλφων, ότι αν μετείχαν στην έκδοση θα απολύονταν χωρίς αποζημίωση.

Όλοι θυμόμαστε συναδέλφους που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια έκδοσης  ενός πλήρους απεργιακού φύλλου και ζητούσαν να περιοριστεί σε απεργιακό δελτίο οκτώ σελίδων. Τώρα, πολλοί από αυτούς φέρονται να στηρίζουν με θέρμη το νέο εγχείρημα. Πρόκειται για τους ίδιους που έβλεπαν σκοπιμότητες πίσω από κάθε σκέψη έκδοσης παραπάνω του ενός απεργιακού φύλλου και τώρα διαβάζω ότι συναινούν  στην έκδοση φύλλου κάθε Σάββατο.

Δεν μπορώ παρά να ψάχνω  το λάκκο στη φάβα, όταν διαβάζω ότι διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας αυτές τις μέρες έχουν πλέον καθημερινή παρουσία στα γραφεία της Μίνωος, όχι όμως και στις συνελεύσεις και στην εργασιακή επιτροπή (τάδε έφη Γ. Μυλωνάκη στη σελίδα «Η Ελευθεροτυπία δεν πρέπει να κλείσει», στοFacebook). Δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι γιατί η γενική συνέλευση αρνήθηκε να χαιρετίσει τη δικαστική απόφαση  που απέρριψε την αίτηση για την ένταξη της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» στο άρθρο 99, όταν:

α) Η γενική συνέλευση είχε ζητήσει ακριβώς αυτό με κύρια παρέμβαση και

β) διαβάζω πως από τη διαδικασία αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για την επιχειρηματική δράση της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», όπως ότι: «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα του συντρόφου της Μαριάνθης Τεγοπούλου σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας [σ.σ. Planatech], η αιτούσα εταιρία υπέστη ή αναμένεται να υποστεί οικονομική αιμορραγία άνω των 6.000.000 ευρώ, όταν το ποσό αυτό θα μπορούσε να διατεθεί για την αντιμετώπιση μέρους των οικονομικών της υποχρεώσεων και δη για την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών (υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες στις 31.12.2011 απαιτήσεις των εργαζομένων ανέρχονταν σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 3 εκατ. ευρώ θα απαιτούνταν για την καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων που είχαν ήδη απολυθεί) ή έστω για τη συμμετοχή της σε κερδοφόρες επενδύσεις, όπως στη συγγενή εταιρία ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Α.Ε.»(Πηγή: http://anasigrotisi.blogspot.gr)
Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, καθώς δεν βρήκα τη δύναμη να μετέχω στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις. Δεν πρόκειται όμως να συναινέσω σε ένα «έγκλημα» εις βάρος της οικογένειας μου και των οικογενειών εκατοντάδων ακόμη εργαζομένων και να εργαστώ τζάμπα για τα συμφέροντα της «Χ.Κ. Τεγόπουλος». Πέντε μήνες ήταν αρκετοί.
Με εκτίμηση,
Νίκος Αλέπης
Υ.Γ. 1 Επειδή ζούμε σε πονηρούς καιρούς και πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι στη μούρη μας έχουμε μύτη και όχι… προβοσκίδα, σε ενημερώνω ότι δεν μετέχω σε καμία εκδοτική προσπάθεια νυν ή πρώην εργαζομένων στην «Ε». Η –βολική για κάποιους- θεωρία του εσωτερικού εχθρού δεν με αφορά. Δεν ανήκα άλλωστε ποτέ σε ομάδες ή παρέες, όντας εργαζόμενος στον «μικρόκοσμο» της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Υ.Γ. 2 Ο Δημοσθένης Γκαβέας μου ζήτησε να σου μεταφέρω ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της  επιστολής.

Υ.Γ. 3 Σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις αυτή την επιστολή στο μπλογκ σου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου