Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

... ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Λουκιανός και το "Πρώτο Θέμα" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Δεν θέλω να συνδεθεί το τραγούδι
του "Μικρού Ήρωα" μ' αυτή την εφημερίδα


"Το 'Πρώτο Θέμα' δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα" μας λέει ορθά - κοφτά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. "Θύμα" της εφημερίδας έπεσε ο ίδιος ο συνθέτης αυτή τη φορά, ο οποίος παρά τη ρητή απαγόρευσή του, έκπληκτος άκουσε το γνωστό μουσικό θέμα του τραγουδιού του "Μικρός Ήρωας" να χρησιμοποιείται στο τηλεοπτικό σποτ που διαφημίζει την προσφορά των τευχών του γνωστού ιστορικού περιοδικού με τον ομώνυμο τίτλο.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έστειλε αμέσως εξώδικο στο "Πρώτο Θέμα" με το οποίο απαγορεύει τη χρήση της μουσικής του και ζητά την απόσυρσή της από το τηλεοπτικό σποτ.

"Με τον 'Μικρό Ήρωα' δεν έχω κανένα πρόβλημα" μας λέει ο συνθέτης. "Όταν πριν από χρόνια είχε γίνει η επανέκδοση του περιοδικού σε τόμους, είχα δώσει τη συγκατάθεσή μου στον Στέλιο Ανεμοδουρά να χρησιμοποιήσει τη μουσική μου. Όταν όμως ο γιος του επικοινώνησε μαζί μου πριν από περίπου δέκα ημέρες και με ενημέρωσε ότι θα δώσει τον 'Μικρό Ήρωα' στη συγκεκριμένη εφημερίδα και με ρώτησε αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική μου για το διαφημιστικό σποτ, αρνήθηκα κατηγορηματικά". Εξίσου κατηγορηματική ήταν η άρνηση του συνθέτη, την οποία μετέφερε η σύζυγός του Άννα Βαγενά, στον υπεύθυνο της εφημερίδας, όταν τηλεφώνησε για τον ίδιο λόγο, δυο τρεις ημέρες μετά τον γιο του Σ. Ανεμοδουρά. Τότε μάλιστα η εφημερίδα πρότεινε και κάποιο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η μουσική. "Δεν είναι θέμα αν μου δίνανε λίγα ή πολλά. Δεν ήθελα να συνδεθεί το τραγούδι του 'Μικρού Ήρωα' με τη συγκεκριμένη εφημερίδα" προσθέτει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Στο διαφημιστικό σποτ βέβαια, που προβάλλεται στα τηλεοπτικά κανάλια, δεν ακούγεται αυτούσιο το τραγούδι. "Κάνανε την πονηριά και δεν το παίζουν με τη φωνή μου, βάλανε όμως την ορχηστρική επανάληψη του ρεφρέν από δική μου εκτέλεση. Η εκτέλεση είναι από τη μοναδική συναυλία που έχω δώσει στο Ηρώδειο το 2006".

Το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη έχει κι αυτό τη δική του ιστορία. Γράφτηκε το καλοκαίρι του 1976, τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια δηλαδή, για λογαριασμό του "Ελεύθερου Θεάτρου", που εκείνο το καλοκαίρι ανέβαζε στο Άλσος Παγκρατίου την επιθεώρηση "Το τραμ το τελευταίο". Έτσι ο "Μικρός Ήρωας" και η παρέα του από το φθηνό χαρτί της δεκαετίας του '50 "μετακόμισε" στη σκηνή. Το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη επί σκηνής τραγουδούσαν ο Ντίνος Λύρας στον ρόλο του Γιώργου Θαλάσση, η Υβόνη Μαλτέζου ως Κατερίνα και ο Γιώργος Σαμπάνης ως Σπίθας.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1984 με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Αντώνη Πυλιαρό στον "ρόλο" του Γιώργου Θαλάσση.

"Είναι ένα τραγούδι που παίζω πάντα στις συναυλίες μου ως ανκόρ" λέει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Μιλάει γρήγορα, νηφάλια, αλλά χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του.

Στο εξώδικο που έστειλε χθες στο "Πρώτο Θέμα" αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Με την ιδιότητά μου του συνθέτη μουσικής, έχω γράψει τη μελωδία και τους στίχους του μουσικού έργου 'Μικρός Ήρωας', του οποίου είμαι ο πνευματικός δημιουργός.

Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση διαπίστωσα χθες, 10.10.2013, ότι η παραπάνω σύνθεσή μου, χωρίς τους στίχους, χρησιμοποιείται ως μουσική επένδυση σε τηλεοπτικούς σταθμούς, για τη μετάδοση διαφήμισης προσφοράς της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" των τευχών του γνωστού ιστορικού περιοδικού με τον ομώνυμο τίτλο.

Επειδή στη χρήση του πνευματικού μου έργου έχετε προβεί χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδειά μου, ως εκ περισσού σας απαγορεύω κάθε περαιτέρω χρήση του, σας καλώ να παύσετε άμεσα την ήδη γενομένη προσβολή των ηθικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μου επί του προαναφερόμενου έργου μου και σας δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματός μου που απορρέει από την προσβολή του".

---
πηγή: Αυγή
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου