Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

... η "Δημοκρατία" μοίρασε χουντικό DVD ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Χουντική ταινία
μοίρασε η «Δημοκρατία»
(και την πλάσαρε για απαγορευμένη!)

Για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο, η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» μοίρασε χθες σε DVD την ταινία «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, με την ψευδή πληροφορία ότι πρόκειται για έργο «απαγορευμένο».

Στην πραγματικότητα, ο «Παύλος Μελάς», προπαγανδιστική παραγωγή του χουντικού Αρχηγείου Στρατού επί Παπαδόπουλου που προβλήθηκε στις αίθουσες επί Ιωαννίδη, ουδέποτε απαγορεύθηκε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η σχετική παραφιλολογία προέρχεται από διάφορα ακροδεξιά μπλογκ της τελευταίας επταετίας, οι διαχειριστές των οποίων θεώρησαν πως είχε απαγορευθεί επειδή… δεν την έβρισκαν στα βιντεοκλαμπ!

Η μόνη λογοκριτική παρέμβαση προήλθε από την ίδια τη χούντα, προτού καν γυριστεί η ταινία. Με εντολή του Υπ.Εξ. (31.5.1972) αποσιωπήθηκε ότι το έργο «πηγάζει από κρατικήν υπηρεσίαν» και διατάχθηκε «το γύρισμα να γίνη με επισταμένην επεξεργασίαν του σεναρίου» («ιστορικός πραγματογνώμων» ορίστηκε κάποιος λοχαγός Επιτροπάκης).

Αυτή την «επεξεργασμένη» χουντική προπαγάνδα ξανασερβίρει σήμερα στο κοινό της η νεοδημοκρατική εφημερίδα, με το φωτοστέφανο μάλιστα μιας ανύπαρκτης απαγόρευσης. Ως συμβολή, προφανώς, στην ενότητα της ευρύτερης παράταξης…

Τάσος Κωστόπουλος
("Εφημερίδα των Συντακτών")
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου