Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

... ΕΔΟΕΑΠ και προσωπικά δεδομένα ...

*
Ανασυγκρότηση
***

*
Καταδίκη του ΕΔΟΕΑΠ
για προσωπικά δεδομένα
Χαστούκι σε παράνομες αποφάσεις του ΕΔΟΕΑΠ, που αφορούν προσωπικά δεδομένα, αναστολή ή παρακράτηση επικουρήσεων, περικοπές παροχών, συντάξεων και άλλες αυθαίρετες αποφάσεις, αποτελεί η πρώτη χθεσινή απόφαση (51/13-05-2014) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Ταυτόχρονα όμως:

# εκκρεμεί η εξέταση και άλλων προσφυγών που έχουν υποβληθεί στην Αρχή Προστασίας.

# υπάρχει καταγγελία και στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, για υφαρπαγή απόφασης των μελών του, ως προς την προσκόμιση και κατάθεση εκκαθαριστικών, αφού η προσκόμισή τους δεν έγινε με την συγκατάθεση των ασφαλισμένων επειδή απλώς παραπλανήθηκαν.

# η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιχειρεί να αυξήσει τα εισφορές των ασφαλισμένων δημοσιογράφων επιβάλλοντας χαράτσι, που μειώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εργοδότες.

# επιχειρείται μη νόμιμη αλλαγή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, στη γενική συνέλευση της 4η Ιουνίου, η οποία όμως δεν είναι καταστατική.

Η Αρχή, με την απόφαση της, απευθύνει προειδοποίηση στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ότι πρέπει να μη συνεχίσει την επεξεργασία και να καταστρέψει το αρχείο από τα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.

Στο διατακτικό της απόφασης, τονίζεται ότι δεν έπρεπε να συλλεχθεί αντίγραφο του εκκαθαριστικού η της φορολογικής δήλωσης, που επιχείρησε κατά την τελευταία απογραφή η διοίκηση του συγκεκριμένου ασφαλιστικού δημοσιογραφικού οργανισμού.

Επίσης, όπως αναφέρεται και για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και ενδεχομένως δεν τους καταλαμβάνει πλέον η ειδική διάταξη (εξαίρεση) του νόμου (πχ αυτοαπασχολούμενοι κλπ), που ίσχυε μέχρι τις 31-12-2013, η λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, μπορούν να τηρηθούν «μόνον όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για την ασφαλιστική σχέση και τα υπόλοιπα να διαγραφούν».

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, επισημαίνουν, όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Αρχής ότι:

# η δημιουργία αρχείου με τις φορολογικές δηλώσεις των ασφαλισμένων αποτελεί παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

# η αυθαίρετη παρακράτηση της επικούρησης δεν προβλέπεται από κάποια διάταξη νόμου, ούτε από το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ.

Σε αντίθεση με τα συνδικαλιστικά σωματεία, από το υπόμνημα που υπέβαλε ο ΕΔΟΕΑΠ στην Αρχή καθώς και από όσα ισχυρίσθηκε κατά τη σχετική συζήτηση , όπως αναφέρεται στην απόφαση, εκπρόσωπος της διοίκησης του, διαπιστώνεται στροφή από το αυτοδιοίκητο του δημοσιογραφικού οργανισμού με την υιοθέτηση διατάξεων και εγκυκλίων, που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία δημοσίου δικαίου και ισχυρισμοί που εξομοιώνουν στην πράξη τον ΕΔΟΕΑΠ με το Δημόσιο.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να παραδοθούν τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ στο Δημόσιο.

Η προηγούμενη απόπειρα ήταν όταν μέλη της διοίκησης του 2011 καταγγέλθηκαν «ως λαγοί του Λοβέρδου και της τρόικας», που τώρα φαίνεται ότι από κάποιους επαναλαμβάνεται με την ίδια …συνέπεια.

Όπως όμως ρητά αναφέρεται και σε πρόσφατη (adhoc) απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου «...τα αλληλοβοηθητικά σωματεία (ΣΣ όπως ο ΕΔΟΕΑΠ σύμφωνα με το καταστατικό του) αποτελούν ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να ασκούν εξουσία και λειτουργούν ως σωματεία...» και επίσης υπερέχουν «οι διατάξεις των καταστατικών τους, ως δηλώσεις ιδιωτικής βούλησης…»

Εκτός από τα θέματα περιουσίας και «ικανοποίησης των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μελών τους» που ανακύπτουν, καθώς και τις ευθύνες για τους χειρισμούς αυτούς ή τις παραλείψεις, η προειδοποίηση από την Αρχή Προστασίας προς τον ΕΔΟΕΑΠ, η καταστροφή αρχείου, η διακοπή επεξεργασίας του και καταστροφή, αποτελεί (άρθρο 21 παρ.1 Ν.2472/1977) διοικητική κύρωση - αποδοκιμασία κατά των υπευθύνων, που οφείλουν να συμμορφωθούν.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου