Τρίτη 13 Μαΐου 2014

... ο όμορφος κόσμος της ΝΕΡΙΤ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ποιος ήταν ο ρόλος του συζύγου της;
Παραιτήθηκε
η προσωρινή πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ



Παραιτήθηκε πριν από λίγο η Κατερίνα Ευαγγελάκου, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, μετά την αποπομπή Προκοπάκη. Η κ. Ευαγγελάκου πρόκειται να κληθεί σε απολογία από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.

Η παραίτηση της, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών, που είχε διατυπώσει εναντίον της ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ κ. Προκοπάκης για το πρόγραμμα αλλά και την προσπάθειά της να αναλάβει εκπομπές εταιρία στην οποίο εργαζόταν ο σύζυγός της.

Τι κατήγγελε ο Προκοπάκης

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιώργος Προκοπάκης θα μιλούσε σε συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ με θέμα τον τρόπο που ξανασχεδιάζεται ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Η θύελλα που ξέσπασε από την πρεμιέρα κιόλας της ΝΕΡΙΤ τον πρόλαβε. «Δεν έχω πικρία. Απλά εκεί που θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε, όλοι συζητούν αν τσακώθηκα εγώ με την Ευαγγελάκου και γιατί έφυγα. Κι αυτό είναι έγκλημα για τους ανθρώπους που σκίστηκαν κι έβγαλαν το κανάλι», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής».

Γιατί αποπέμφθηκε μέσα στο πρώτο κιόλας 24ωρο λειτουργίας του καναλιού με ομόφωνη απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου; «Δεν ξέρω», απαντά. Πιστεύει, όμως, πως «βασική αιτία ήταν η προσπάθεια να μη βγει η ΝΕΡΙΤ στον αέρα και να βαλτώνει, για να μπορέσει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί πάλι έκτακτη λύση»...

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν εδώ και καιρό γνωστή η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου. Η συνεργασία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου αποκτούσε συχνά συγκρουσιακό χαρακτήρα. Η καρατόμηση, στη σκιά μάλιστα της πολυαναμενόμενης πρεμιέρας, συνοδεύτηκε από πλούσιο παρασκήνιο, εκατέρωθεν αιχμές και τον ίδιο τον κ. Προκοπάκη να λέει πως δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» για να μοιράζονται εκπομπές και να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα... «Προφανώς και υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα», μας λέει κι εξηγεί:

«Υπάρχουν αποφάσεις που αναθέτουν 20 παραγωγές, εκ των οποίων ήδη 3 έχουν ανακληθεί. Στη μια βρέθηκε εκ των υστέρων μέλος της Επιτροπής Προγράμματος να σχετίζεται στενά με βασικό συντελεστή της παραγωγής... Ζήτησα τα πρακτικά των επιτροπών για να δω αν δηλώθηκε επισήμως, ώστε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας. Δεν υπήρχε πουθενά τίποτε... Aλλη εκπομπή ανακλήθηκε επειδή είχε προβλήματα ως προς τη συμμετοχή συντελεστών της κι επειδή ήρθε προς έγκριση ως εξωτερική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η ΝΕΡΙΤ να αναλάβει σημαντικό κόστος για αρχειακό υλικό.

Τι κατήγγειλε για τον σύζυγο της Ευαγγελάκου

Στη συγκεκριμένη παραγωγή διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο σύζυγος της Κατερίνας Ευαγγελάκου, εκτελεστικού μέλους του ΔΣ και υπεύθυνης για το πρόγραμμα.

Αυτό που λέω κι αυτό που είπα και στις διαδικασίες είναι ότι το conflict of interest (σ.σ. σύγκρουση συμφερόντων) υπάρχει ή μπορεί να υπάρχει. Το θέμα είναι πώς το διαχειρίζεσαι.

Ο σύζυγος της κ. Ευαγγελάκου έχει κάθε δικαίωμα στην εργασία. Το ζήτημα είναι αν η διαδικασία είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει τη δικαιοσύνη ανάμεσα στον σύζυγο της κ. Ευαγγελάκου ή όποιου άλλου στελέχους και του οποιουδήποτε ανταγωνιστή του. Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν η διαδικασία μπάζει, αυτό είναι κακό για τον ίδιο και την εταιρεία και τους συναδέλφους του».

Θα υπέγραφα τις 14

Ο κ. Προκοπάκης λέει πως θα έβαζε την υπογραφή του σε 14 από τις 20 εγκεκριμένες παραγωγές. Στις υπόλοιπες βλέπει πρόβλημα. «Δεν μιλάω για σκάνδαλα. Λέω πως ως μάνατζερ απαιτούσα καθαρές διαδικασίες. Δεν μπορεί η επιτροπή αξιολόγησης να απορρίπτει εκπομπές και ξαφνικά αυτές να εμφανίζονται στο επόμενο βήμα της διαδικασίας. Συνέβη για τρεις παραγωγές. Μια πήρε και την τελική έγκριση. Υπάρχει εκπομπή που έχει επίσης εγκριθεί, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης ή προγράμματος. Εμφανίστηκε ξαφνικά...

Οταν δεν προχωράς, ενώ έχεις το δικαίωμα, σε απευθείας αναθέσεις και βγαίνεις σε διαγωνισμό, υποχρεούσαι να ακολουθείς τον διαγωνισμό. Τα έχω καταθέσει όλα με υπόμνημα στο Εποπτικό Συμβούλιο. Αναφέρω και για διαρροές μέσα από τις επιτροπές. Ενημερώθηκα εκ των υστέρων πως μέλος επιτροπής αξιολόγησης έστελνε SMS σε ανθρώπους που διεκδικούσαν εκπομπές. Επίσης, οι προτάσεις που αναμένεται να αξιολογηθούν για το πρόγραμμα του Οκτωβρίου, δηλαδή σίριαλ κλπ., έχουν ανοιχτεί και το ξέρει η πιάτσα, ενώ δεν έπρεπε να πειραχτούν μέχρι να συγκροτηθούν οι επιτροπές».

Τι είδα στη ΝΕΡΙΤ

Χειμαρρώδης και παραστατικός, ο Ρεθυμνιώτης πρώην καθηγητής του Columbia και σύμβουλος επιχειρήσεων, υποστηρίζει πως την Τρίτη, όταν γύρισε όλα τα γραφεία για να χαιρετήσει το προσωπικό... τρελάθηκε. «Ανοίγω ένα γραφείο και βλέπω θρονιασμένο πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ με δυο γραμματείς και έναν βοηθό. Ανθρωπο που ήταν υποψήφιος για διευθυντής και δεν επελέγη. Δεν προτάθηκε καν από τον ανεξάρτητο σύμβουλο.

Είχε υποβάλει τα χαρτιά του και στο ΑΣΕΠ για υπάλληλος και δεν πέρασε. Υπάρχουν καμιά 50αριά συνάδελφοί του με περισσότερα προσόντα... Παρακάτω είδα κι άλλον πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ που είχε υποβάλει υποψηφιότητα για γενικός διευθυντής και την απέσυρε.

Σε ερώτηση της EBU μια μέρα μετά την αποπομπή μου αν υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της παλιάς παθογένειας, απάντησα πως όντως υπάρχει. Η κακοδαιμονία της ΕΡΤ δεν ήταν στους ανθρώπους της δουλειάς, αλλά στη διοίκηση. Oταν απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις διοικητικών, έπαιρναν ανθρώπους ως δημοσιογράφους, σκηνοθέτες για να κάνουν τους γραμματείς.

Εκείνους που ξέρουν καλά αυτή την τεχνική της διοίκησης, τους είδα στο κτίριο την επομένη της αποπομπής μου.

Θα κλείσουν και την ΝΕΡΙΤ

Η ΝΕΡΙΤ, αν έχει απόκλιση 10% από τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου, αντιμετωπίζει "ξαφνικό θάνατο". Για να τα βγάλει πέρα έχει προϋπολογισμό που ήδη ξεπερνά 8,5% τον στόχο. Μια μικρή απόκλιση είναι κρίσιμη. Αν βρεθούν δηλαδή 40 "βύσματα" να πληρώνονται χωρίς να παράγουν, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κινδυνεύει».

Ο κ. Προκοπάκης δεν βλέπει πολιτικό δάκτυλο πίσω από την απομάκρυνσή του και θεωρεί βάση του προβλήματος τις κακές σχέσεις με το Εποπτικό Συμβούλιο. «Μερίδα του Εποπτικού Συμβουλίου επιχειρούσε να παρέμβει στη Διοίκηση. Αυτό δείχνει και το σκεπτικό της αποπομπής. Διαβεβαιώ πως στο τυπικό τουλάχιστον κομμάτι δεν υπήρχε δυσλειτουργία».

Σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις ή παρεμβάσεις στο έργο του. Υπήρξαν όμως, καθώς λέει, ανεπίσημες επιθυμίες ή ευχές, που αγνοήθηκαν. «Βρίσκομαι με στέλεχος κόμματος και φέρνει η γραμματέας του ένα χαρτί διπλωμένο για μένα. Εκείνος το ανοίγει και σχολιάζει: ο τάδε που έχει πρόβλημα με το παιδί του. Το κλείνει και το αφήνει. Eμεινε έτσι κλειστό όταν έφυγα. Σε συνάντηση με άλλο στέλεχος, μου λέει "έχω τη λίστα του τάδε κόμματος, τι να την κάνω;". Του απάντησα "κράτησέ την".

Oσα περιγράφει διευκρινίζει πως αφορούν ανθρώπους από δυο κόμματα. Προσπάθειες για... σπρωξίματα είχε αντιληφθεί, όπως υποστηρίζει, και στη διαδικασία επιλογής διευθυντών.

Οι «αντίπαλοί» του, του καταλογίζουν πως στο σύντομο διάστημα που βρέθηκε στη θέση του προέδρου κατάφερε να ανοίξει κόντρες με πολλές πλευρές ενώ του χρεώνουν και την αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να στελεχωθεί μέσα από διαγωνισμούς για τους οποίους υπάρχει εξώδικο και έχει παρέμβει εισαγγελέας. «Τον εισαγγελέα τον κάλεσα εγώ επειδή υπήρχαν καταγγελίες για αγορασμένα πτυχία γλωσσομάθειας και την ίδια μέρα ζήτησα αρωγή από το ΑΣΕΠ». Για τον διαγωνισμό των δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, λέει πως «ήταν σίγουρο ότι θα έπαιρνε άπειρο χρόνο και θα είχε χιλιάδες ενστάσεις. Οι προδιαγραφές είναι απαίτηση του Εποπτικού Συμβουλίου και συγκρουστήκαμε γι' αυτό. Η προκήρυξη έχει πολλές αγκυλώσεις». Παρά το ότι υπήρχαν οδηγίες από την κυβέρνηση να παγώσουν οι διαδικασίες προσλήψεων εν όψει εκλογών εκείνος δεν έβλεπε νομικό κώλυμα και εισηγήθηκε στο Εποπτικό να προχωρήσει η διαδικασία.

Ζήτημα Δημοκρατίας

Δηλώνει απολύτως βέβαιος πως κάποιοι δεν ήθελαν να βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ. «Hμουν ξεκάθαρος ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας να βγει ο ανεξάρτητος φορέας στον αέρα την προεκλογική περίοδο και να έχουν ομαλοποιηθεί τα πάντα με την EBU. Δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές με γραμματεία υπουργείου. Οκτώ μήνες φτύσαμε αίμα γι' αυτό. Η διαπραγμάτευση με την EBU τελείωσε τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου. Αν δεν κατέληγε, δεν θα είχαμε Γιουροβίζιον, που ακούγεται αστείο, αλλά θα έλεγε όλη η Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκαταστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Επίσης κινδύνευαν τα δικαιώματα του Μουντιάλ για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί 11 εκατ.».
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου