Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

... νέοι σχεδιασμοί στο Εργασίας(;) - ταμεία πρόνοιας στο ΕΤΕΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αλλάζει πλεύση το Υπ. Εργασίας
για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων


Αλλάζει πλεύση το Υπ. Εργασίας σε σχέση με το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Το σενάριο που εξετάζεται πλέον στην οδό Σταδίου είναι η συγχώνευση τα Ταμείων Πρόνοιας, από τα οποία δίδονται εφάπαξ, με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αντίθετα, σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο του Υπ. Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό, τα Ταμεία Πρόνοιας μαζί και η περιουσία τους θα υπάγονταν στο κυοφορούμενο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, κ.λπ.). Σημειώνεται πως σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία του 2012, την οποία έχει δεσμευθεί να «εφαρμόσει πλήρως» και η παρούσα κυβέρνηση, ισχύει η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» τόσο στα επικουρικά ταμεία όσο και στα ταμεία πρόνοιας.

Η εν λόγω ρήτρα προβλέπει ότι η δαπάνη για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ κάθε ταμείου θα ανέρχεται στο ύψος των εσόδων του.

Δεδομένων των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ και ορισμένων ταμείων πρόνοιας, αλλά και της παρούσας αδυναμίας τους να αυξήσουν τα έσοδα τους (πχ από εισφορές, αξιοποίησης περιουσίας κλπ.) η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σημαίνει μειώσεις στις παροχές τους, δηλαδή στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

Με βάση το νεότερο σχεδιασμό του Υπ. Εργασίας στο ΕΤΕΑ θα ενταχθούν τα παρακάτω Ταμεία Πρόνοιας:

(...)
3. Ο κλάδος πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε.) με τους Τομείς του:

* Τομέα Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
* Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών
* Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης.
(...)
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου