Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

... ζούμε τον "εμφύλιο της διαπλοκής" στα ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο “εμφύλιος της διαπλοκής”
και το θύμα τους, οι εργαζόμενοι


Βορά οι εργαζόμενοι στον «εμφύλιο της διαπλοκής»

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκε­ται η αναδιάταξη του διαπλε­κόμενου τριγώνου εξουσίας τραπεζών, πολιτικών και μί­ντια. Όλες οι πλευρές έχουν οχυρωθεί για την προάσπιση των συμφερόντων τους ή και την κατοχύρωση θέσης ισχύος στο νέο σύστημα διαπλοκής, ενώ ανταγωνίζονται με όλα τα μέσα για να κερδίσουν ό,τι πε­ρισσότερο και καλύτερο μπο­ρούν.

Το παιχνίδι είναι σκλη­ρό και έχει ένα βέβαιο θύμα. Πρόκειται, φυσικά, για τους εργαζόμενους οι οποίοι, με ευθύνη και (αλλά όχι μόνο) των συνδικαλιστικών ενώσε­ων, δεν έχουν καταφέρει να έχουν ρόλο ή άποψη για τα δικά τους συμφέροντα. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα περισσότερα ΜΜΕ είναι είτε απλήρωτοι επί μήνες είτε μισθοδοτούνται με έναντι κά­θε μήνα. Είναι υπό την τρομο­κρατία του λουκέτου και υπό την κυριαρχία των υπηρετών των αφεντικών τους.

Τα όσα συνέβησαν στον αέρα του Άλ­φα, με τον ιδιοκτήτη του Δημή­τρη Κοντομηνά να βάζει στον αέρα τις φωνές σε παρουσια­στές πρωινής εκπομπής επειδή τόλμησαν να έχουν άποψη που δεν του άρεσε, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την από­λυτη υποταγή της ενημέρωσης στα συμφέροντα των ιδιοκτη­τών. Όσο για τους μεγαλοδη­μοσιογράφους, δεν τηρούν ού­τε καν τα προσχήματα, συνεχί­ζουν να αναζητούν αυλές πολι­τικών για να εξασφαλίσουν μια θέση γραφείου Τύπου, «που­λώντας» ταυτόχρονα στους πο­λιτικούς τη θέση που κατέχουν στο εκάστοτε ΜΜΕ.

Η περίπτωση του Μέγκα εί­ναι αποκαλυπτική για το παι­χνίδι που παίζεται στο «τρίγω­νο» εδώ και μήνες. Η κυβέρνη­ση Τσίπρα μετέτρεψε τον προ­εκλογικό «αγώνα» της ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθο­ρά στην απαίτηση να αποχω­ρήσει ο Ψυχάρης από το Μέ­γκα. Εξαγόρασε την ισχύ των άλλων εκδοτών βάζοντάς τους στην αυλή της νέας διαπλοκής που στήνει με ένα νέο θεσμι­κό πλαίσιο κι αφού έχει εξα­σφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών. Παράλληλα σε ρό­λο μπαμπούλα, για όσους δεν υποταχθούν πλήρως, βγαίνουν, όποτε χρειαστεί, οι εισαγγελι­κοί έλεγχοι για τα θαλασσοδά­νεια, οι υποθέσεις διαφθοράς δημοσιογράφων και οι ανοι­χτές υποθέσεις στη δικαιοσύ­νη για εκδότες και καναλάρχες. Στην κορυφή δε της εκβιαστι­κής αυτής πολιτικής είναι η δη­μιουργία εξεταστικής επιτρο­πής στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια πολιτικών και μίντια, για τα οποία τα στοιχεία δίνο­νται στη δημοσιότητα επιλεκτι­κά και υπό τον έλεγχο της νέ­ας επιτροπείας στην ενημέρω­ση, που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία και στο Μαξίμου.

Τα διαπλεκόμενα συμφέ­ροντα από τη δική τους πλευ­ρά βρίσκονται σε σκληρή μετα­ξύ τους διαμάχη, με αποτέλε­σμα να αποκαλύπτεται σε με­γάλο βαθμό η λειτουργία τους ως οργανωμένης μαφίας συμ­φερόντων. Τα παραδοσιακά εκ­δοτικά τζάκια της χώρας, των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, αφού έπαιξαν την τύχη του καναλιού τους στη δι­απραγμάτευση με την κυβέρ­νηση Τσίπρα, αποδέχθηκαν τελικά να δώσουν 3 εκατ. ευ­ρώ για να πληρωθεί μέρος από τα οφειλόμενα προς τους εργα­ζομένους. Το μπαλάκι μετα­φέρεται τώρα στις άλλες πλευ­ρές του τριγώνου διαπλοκής. Στις τράπεζες, που θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Φι­λιππόπουλου και να (ξανα)δα­νειοδοτήσουν το Μέγκα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του. Αλλά και στην κυβέρνη­ση, η οποία, αφού ο Ψυχάρης του ΔΟΛ βγήκε εκτός παιχνι­διού Μέγκα, θα πρέπει να δώ­σει το πράσινο φως στη συμμε­τοχή της εταιρείας στην τηλεο­πτική αδειοδότηση και να απο­δεχθεί την ανακεφαλαιοποίηση των δανείων του.

Βεβαίως, είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα απαιτήσουν σκληρό μνημόνιο περικοπών, δηλαδή απολύσεις και μειώ­σεις μισθών. Και οι εργαζόμε­νοι, που παρακολουθούν παθη­τικά το παιχνίδι των ιδιοκτητών, θα πληρώσουν ακριβά την αλ­λαγή του ιδιοκτησιακού καθε­στώτος – όπως θα συμβεί και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Η ουσία είναι ότι το λου­κέτο στο Μέγκα δεν συνέφερε κανέναν από το τρίγωνο της δι­απλοκής. Γιατί θα συμπαρέσυ­ρε σε ντόμινο όλες τις άλλες εκ­δοτικές επιχειρήσεις των παρα­δοσιακών διαπλεκόμενων, με πρώτους από όλους τα συ­γκροτήματα του Ψυχάρη και του Μπόμπολα. Και τα δυο μαζί, Πήγασος και ΔΟΛ, έχουν απλήρωτα δάνεια της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, κι αν προστεθούν σε αυτά τα δάνεια των κοινών τους εταιρειών (Πρα­κτορεία διανομής, περιοδικά, εκτυπωτική μονάδα Ίρις, Αγγε­λιοφόρος που ήδη πτώχευσε), ο λογαριασμός των «κόκκινων δανείων» για τις τράπεζες ανε­βαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Και τα στελέχη τους έχουν τους δι­κούς τους επιτρόπους των δα­νειστών που ζητάνε ευθύνες και …απολύσεις.

Το πιθανότερο λοιπόν, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι οι εκ­δότες να βουλιάξουν τις εταιρεί­ες που χρωστάνε και να συνε­χίσουν να είναι εκδότες ή ιδι­οκτήτες με άλλα εταιρικά σχή­ματα. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να περάσει το διάστημα ελέγχου τους μέσω της τηλεο­πτικής αδειοδότησης και να πά­ρουν την αναγκαία πιστοποίηση από τις τράπεζες και την κυβέρ­νηση Τσίπρα. Το σκληρό παι­χνίδι παραμένει ανοιχτό και στη συνέχεια…
---
πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη “ΠΡΙΝ”
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου