Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

... εργασιακοί εκπρόσωποι ΔΟΛ - όλα καλά(;) ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

5 ερωτήσεις
που ζητούν επειγόντως απάντηση

Το Enimerosi24 και η αλληλογραφία με τον εκπρόσωπο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαμαρτύρεται ο εκπρόσωπος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Κώστας Ντελέζος, σε mail που απέστειλε στο Enimerosi24 για το ρεπορτάζ σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ΔΟΛ υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα που αναφέρονται δεν είναι ακριβή. Ο ίδιος όμως στην επιστολή του αποφεύγει να αναφέρει ποια σημεία του ρεπορτάζ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα… Ενώ γενικώς και αορίστως μας ζητά να αποκαταστήσουμε το όνομά του αλλιώς θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη!

Συγκεκριμένα έγραψε: «Επειδή η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τα όσα συκοφαντικά και προβοκατόρικα για το πρόσωπό μου αναφέρετε στο δήθεν ρεπορτάζ σας για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΔΟΛ, παρακαλώ να αποκατασταθεί άμεσα η αλήθεια με όσα στην πραγματικότητα έχουν συμβεί.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο μόνος δρόμος για την υπεράσπισή μου είναι –δυστυχώς- η προσφυγή στη Δικαιοσύνη».


Κώστας Ντελέζος, εκπρόσωπος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Προσπερνάμε την απειλή για λόγους συντομίας… Και σημειώνουμε ότι στα περίπου 12 χρόνια λειτουργίας του Enimerosi24 έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες αναρτήσεις και ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στα ελληνικά ΜΜΕ… Ποτέ όμως δεν δεχθήκαμε τέτοιου είδους διαμαρτυρία από εκπρόσωπο εργαζομένων… Διότι απλούστατα φροντίζουμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας… Ενώ έχουμε αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία μας στα εργασιακά θέματα.

Επιπλέον ένα σημαντικό μέρος από αυτές τις χιλιάδες αναρτήσεις αφορούσαν στον ΔΟΛ και ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί ούτε κόμμα από όσα έχουμε γράψει!

Ωστόσο δεν αποκλείουμε ότι λάθη μπορεί να γίνουν… Σε καμία περίπτωση όμως από σκοπιμότητα.

Για αυτό απαντήσαμε αμέσως στον κ. Ντελέζο ως εξής, «Αυτό το ρεπορτάζ έχουμε, αν θεωρείτε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στείλτε μας την άποψη σας και βεβαίως θα τη δημοσιεύσουμε».

Ο κ. Ντελέζος όμως, αντί απάντησης μετά από περίπου 8 ώρες μας απέστειλε ένα κείμενο με ημερομηνία 19 Μαΐου 2016 προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που υπογράφουν οι τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΔΟΛ: «Προς το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ 19 Μαΐου 2016

Συνάδελφοι, όπως ήδη γνωρίζετε, στις 8 Ιανουαρίου 2016, σας στείλαμε επιστολή με την οποία -μεταξύ άλλων- ζητούσαμε:

«1. Την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων (24ωρες απεργίες κ.λ.π) μέχρι η διοίκηση του ΔΟΛ να καταθέσει στους εργαζόμενους και στην ΕΣΗΕΑ, αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των καθυστερούμενων δεδουλευμένων και επαναφοράς της μισθοδοσίας στην κανονικότητα.

2. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να τηρείται απαρέγκλιτα. Κάθε φορά που δεν θα συμβαίνει αυτό, θα ενημερώνεται αμέσως η ΕΣΗΕΑ, ώστε να προχωρεί χωρίς άλλη προειδοποίηση σε απεργιακές κινητοποιήσεις…».

Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τη διοίκηση του ΔΟΛ, η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για επαναφορά της μισθοδοσίας του προσωπικού σε κανονικές συνθήκες από τις 29.2.2016.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την καταβολή των δεδουλευμένων των μηνών Δεκεμβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016, η γενική αναφορά της διοίκησης του ΔΟΛ περί εξόφλησής τους «εντός του επόμενου εννεαμήνου, ανάλογα με τις ταμειακές ροές της επιχείρησης», ουδέποτε θεωρήθηκε αξιόπιστη δέσμευση για τους εργαζόμενους.

Ετσι, στις 18/2/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, στον ΔΟΛ, ζητώντας από τη Διοίκηση του Οργανισμού, «εντός 15 ημερών (δηλαδή, έως τις 5 Μαρτίου 2016), να προσδιορίσει με σαφήνεια τον τρόπο και το χρόνο εξόφλησης των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών, καταθέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παράλληλα με την επαναφορά της κανονικότητας στη μισθοδοσία».

Ωστόσο:
* Παρότι έχουν παρέλθει 75 μέρες (μετά την 15νθήμερη προθεσμία της ΕΣΗΕΑ), έως και σήμερα, η διοίκηση του ΔΟΛ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με την τμηματική εξόφληση των μηνών Δεκεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016.

* Επιπλέον, σήμερα 19 Μαίου 2016, με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού παραβιάζεται και η όποια κανονικότητα της μισθοδοσίας είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 29 Φεβρουαρίου, με την παράλληλη δέσμευση ότι η μηνιαία εξόφληση θα γίνεται ως τις 15 κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, η εξόφληση του Απριλίου 2016 αντί για τις 15 Μαίου, αρχικά μετατέθηκε για τις 20 Μαίου και τώρα μετατίθεται για τις 27 Μαίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι στα ανεξόφλητα δεδουλευμένα των εργαζομένων του ΔΟΛ, προστίθεται πλέον άλλος ένας μήνας, ανεβάζοντας το σύνολο των ανεξόφλητων μηνών σε τρεις.

Με δεδομένη την ομόφωνη βούληση του συνόλου των εργαζομένων του ΔΟΛ για απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως μάλιστα εκφράστηκε σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις στον Οργανισμό (Νοέμβριος 2015, Φεβρουάριος 2016), καλούμε την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει από το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία και με τις Ενώσεις των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών.

Με εκτίμηση

Κώστας Παπαδής, εκπρόσωπος συντακτών εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Κώστας Ντελέζος, εκπρόσωποςσυντακτών εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

Βασίλης Αδαμόπουλος, εκπρόσωπος συντακτών Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»


Ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις κύριε Ντελέζο


Λοιπόν το Enimerosi24 προτείνει στον κ. Ντελέζο αντί της μεταξύ μας αλληλογραφίας… Να φροντίσει, τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι του ΔΟΛ να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για να μην αναγκάζονται να ενημερώνονται από τα δικά μας ρεπορτάζ!

Ως προς την ουσία τώρα… Πριν ο κ. Ντελέζος ξεκινήσει να ψάχνει για δικηγόρο… Ας κάνει τον κόπο να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα – όχι σε εμάς, αλλά στους συναδέλφους του.

1ο ερώτημα: Πήγαν ή δεν πήγαν οι εκπρόσωποι των ΝΕΩΝ και του Βήματος στην ΕΣΗΕΑ;
Εμείς λέμε πήγαν.

2ο ερώτημα: Συγκάλεσαν συνέλευση πριν πάνε στην ΕΣΗΕΑ για να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους τη στάση που θα τηρήσουν;

Εμείς λέμε ότι δεν ενημέρωσαν με κανένα τρόπο ούτε καν με κάποιο mail ότι θα πάνε σε αυτή τη συνάντηση. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν ενημέρωσαν κανέναν για τη συνάντηση;

3ο ερώτημα: Όταν επέστρεψαν από τη συνάντηση ενημέρωσαν, είτε μέσω συνέλευσης είτε μέσω mail τους συναδέλφους τους για το τι συνέβη εκεί;

Εμείς λέμε ότι δεν έκαναν καμία επίσημη ενημέρωση. Για αυτό και πολλοί συνάδελφοι του ΔΟΛ που είχαν διαβάσει σε άλλα sites για τη συγκεκριμένη συνάντηση επικοινωνούσαν μαζί μας αναζητώντας με αγωνία να μάθουν αν γνωρίζουμε κάτι από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ… Κι αυτό άλλωστε αποτέλεσε και την αιτία που μας υποχρέωσε να ψάξουμε να δούμε τι συμβαίνει.

4ο ερώτημα: Τι ζήτησαν από το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ; Να ενεργοποιήσει την υπό αναστολή 48ωρη απεργία που είχε αποφασισθεί πριν από δύο μήνες ή να γίνει μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης με τον Σταύρο Ψυχάρη; Ζήτησαν κάτι άλλο; Γιατί δεν το λένε στους συναδέλφους τους;

Εμείς λέμε ότι ζήτησαν να γίνει συνάντηση με τον Σταύρο Ψυχάρη και ότι έγινε ειδική αναφορά στο να μη γίνει 24ωρη απεργία στα ΝΕΑ.

5ο ερώτημα: Μετά τη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ έγινε ή δεν έγινε συνάντηση του Σταύρου Ψυχάρη με τους εκπροσώπους στην οποία ανέφερε τις προθέσεις του για το προσεχές διάστημα;

Εμείς λέμε έγινε.

Σημαντική σημείωση: Αν για κάποιο λόγο ο εκπρόσωπος των ΝΕΩΝ δεν ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση (και για αυτό διαμαρτύρεται για τη δική μας αναφορά) δεν όφειλε να ενημερώσει τους συναδέλφους του στα ΝΕΑ για το τι ειπώθηκε; Αν οι εκπρόσωποι στον ΔΟΛ κάνουν γενικά ό,τι θέλουν μόνοι τους και δεν κάνουν καν τον κόπο τουλάχιστον να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο όταν υπάρχει μια εξέλιξη όπως μια συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας σε μια στιγμή που η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη δεν είναι δικό μας πρόβλημα.

Αντί λοιπόν να μας κατηγορεί ο εκπρόσωπος των ΝΕΩΝ ας βρει άκρη με τους εκπροσώπους που ήταν στη συνάντηση και δεν τον ενημέρωσαν (αν δεν τον ενημέρωσαν). Άλλωστε εμείς δεν γράψαμε ονομαστικά ποιοί ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση!

ΥΓ: Επειδή προφανώς ο εκπρόσωπος των ΝΕΩΝ όπως αναφέρει και στο mail του γνωρίζει καλύτερα από εμάς τα τεκταινόμενα στον ΔΟΛ τον παρακαλούμε θερμά να ενημερώσει τους συναδέλφους του αν και πότε θα πληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τη μισθοδοσία τους καθώς και το πότε θα καταβληθεί το επίδομα αδείας για να κανονίσουν και τα θέματα των διακοπών τους.

Αν δεν γνωρίζει ας φροντίσει να μάθει και να ενημερώσει. Πάντως αν δυσκολεύεται στο ρόλο του δεν του έχει βάλει κανείς το πιστόλι στο κρόταφο για να είναι εκπρόσωπος. Μπορεί απλά και ανθρώπινα να πει «Εγώ μέχρι εδώ μπόρεσα… (αυτό ισχύει και για τους υπολοίπους συνδικαλιστές όχι μόνο εντός ΔΟΛ αλλά και γενικά)»!

ΥΓ1: Σημειώνουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν πράγματι – όπως ισχυρίζεται ο κ. Ντελέζος, το ρεπορτάζ μας δεν ήταν σωστό οι εκπρόσωποι του ΔΟΛ δεν φρόντισαν με κάποιο τρόπο να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους… Δεν είπαν καν τη δική τους εκδοχή… Όχι για το τι λέμε εμείς… Αλλά για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΔΟΛ… Τι γνωρίζουν εκείνοι και τι προτίθενται να κάνουν.

Αντί όλων αυτών οι μόνες ενέργειες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει από τους εκπροσώπους είναι τα δυο e-mail σε εμάς ζητώντας επανόρθωση και μια ανάρτηση 4-5 λέξεων στο Facebook. Δηλαδή στο χαμό που γίνεται στο συγκρότημα και μπροστά σε ένα ας πούμε κακόβουλο ρεπορτάζ… Η αντίδραση των εκπροσώπων είναι αυτά τα δυο mail και ένα ποστάρισμα στο FB;
OK. Problem solved!
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου