Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

... τα media και το σκηνικό της χρεοκοπίας (μας) ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Οριστικό: χρεοκοπήσαμε"
Μιχάλης Τσόχος: Η κορυφή του βουνού
με τα σκατά και τα ελληνικά media


Ένα άρθρο του Μιχάλη Τσόχου, που ανέβηκε στο gazzetta.gr παραμονές του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, βραβεύτηκε στα Digital Media Awards. Ο ίδιος γράφει ότι αυτό το άρθρο ταξίδεψε περισσότερο από κάθε άλλο κείμενό του. «Το διάβασαν περίπου 200 χιλιάδες και σχεδόν 30.000 από εσάς το έκαναν share», αναφέρει. Το θέμα του Μιχάλη, με τίτλο «Οριστικό: χρεοκοπήσαμε» έκανε λόγο ανάμεσα σε άλλα στον προπαγανδιστικό ρόλο των Μέσων εκείνο την περίοδο. Ξεχωρίσαμε ένα μικρό, σχετικά, καυστικό απόσπασμα:

«(...) Τα media... Και στην κορυφή αυτού του βουνού από σκατά, τα περισσότερα ελληνικά media. Που αντί έστω αυτή την ύστατη ώρα, να σταματήσουν ή έστω να ελαττώσουν την προπαγάνδα, που χρόνια τώρα κάνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, να την... εκτοξεύουν σε τέτοια επίπεδα που ακόμη και ο Γκέμπελς θα ζήλευε. Γέμισαν οι οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών μας από ανθρωπάκια μίζερα, άβουλα, καθοδηγούμενα, που ουρλιάζουν στα αυτιά μας και τυφλώνουν τα μάτια μας με κραυγές άναρθρες, με προπαγάνδα τελειωμένη και αδιανόητη, με τρομοκρατία υπέρ του «ναι» ή και του «όχι» καμιά φορά, προκειμένου να επηρεάσουν, να καθοδηγήσουν, να κατευθύνουν.

» Ούτε τώρα την πιο κρίσιμη ώρα να μην σκεφτούν έστω για μία εβδομάδα να δώσουν στον κόσμο όλα τα δεδομένα, ή όσα περισσότερα μπορούν και να τον αφήσουν ήσυχο να αποφασίσει. Ούτε τώρα την πιο δύσκολη στιγμή, που ο κίνδυνος διχασμού είναι πιο υπαρκτός από ποτέ να μην τρομάζουν στην ιδέα του διχασμού, αλλά να προσπαθούν να τον προκαλέσουν κιόλας. Καθοδηγούμενοι από αφεντικά ή τόσο ψωνισμένοι που νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα και πρέπει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος να σε πείσουν να κάνεις αυτό που θέλουν.

» Το σκηνικό της χρεοκοπίας αυτής της κοινωνίας, αυτού του λαού, δεν έχει στηθεί απλώς, έχει ολοκληρωθεί. Αυτή η χρεοκοπία τη ψυχής και όχι της τσέπης, αυτή η χρεοκοπία όλων των ανθρώπινων αξιών, είναι μία πολύ χειρότερη χρεοκοπία από την οικονομική και θα γίνει η βασικότερη αιτία που δεν θα ορθοποδήσουμε με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Εκτός κι αν τα μισά κτίρια αυτής της χώρας τα κάνουμε σχολεία. Σχολεία κανονικά, όχι σαν αυτά που έχουμε σήμερα και ξαναμπούμε όλοι μέσα. Από τον εξάχρονο ως τον ογδοντάχρονο για να αποκτήσουμε παιδεία...


Ολόκληρο το άρθρο του Μιχάλη Τσόχου θα το βρείτε εδώ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου