Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

... ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ - οι θέσεις μας στη Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ ...

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*

Οι θέσεις των δυνάμεων
του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
για το Ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ

Oλη η συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στις δυνάμεις που συγκροτούν την εκλογική πλειοψηφία του Κλάδου και αυτών με την εργοδοσία και τη συγκυβέρνηση, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι - παρά τα μεγάλα λόγια - όλοι μαζί σε συμφωνία, ετοιμάζουν τη μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο που θα καλύπτει μόνο τους εν ενεργεία εργαζόμενους και όχι όλους, πετώντας στον Καιάδα τους άνεργους άμεσα και αργότερα τους συνταξιούχους.


Τα στελέχη του παλιού και νέου κυβερνητικού, πάντα όμως εργοδοτικού συνδικαλισμού, το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν με τις θέσεις και τη «δράση» τους, βάζοντας εμπόδια στον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, διευκολύνοντας την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Καλλιέργησαν και καλλιεργούν αυταπάτες περί «εξαίρεσης» και αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσω «επαφών» με τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς παράγοντες. Παρουσίασαν και παρουσιάζουν ως «επιτυχία» και «σωτηρία» για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, την ιδέα των «αυτοχρηματοδοτούμενων, αυτόνομων και αυτοδιαχειριζόμενων ΝΠΙΔ» χωρίς εργοδοτική εισφορά και κρατική εγγύηση, τη στιγμή που αυτή η εξέλιξη αποτελεί στρατηγική επιλογή και ανάγκη για το μεγάλο κεφάλαιο και ως τέτοια προωθείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, επιχειρούν με κάθε τρόπο να συσκοτίσουν ή να μεταθέσουν τις προσωπικές ή παραταξιακές ευθύνες που προκύπτουν από «ατοπήματα» στη διαχείριση των πόρων και των παροχών τόσο του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, όσο και του ΕΔΟΕΑΠ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ - η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ - είχαν προτάξει το προηγούμενο διάστημα το στόχο πάλης «να μην περάσει το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό». Από αυτό θα προέκυπτε η διάσωση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και του Αγγελιόσημου.


Ο στόχος της ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιασφαλιστικής πολιτικής, η ανάκληση του νόμου - λαιμητόμου πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των αγώνων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αγώνες με οργάνωση, περιφρούρηση, μορφές και στόχους που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους και όχι «τυφλές» απεργίες, με στενά συντεχνιακά αιτήματα, για το αβαντάρισμα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι διαβουλεύσεις απέτυχαν και θα αποτύχουν, γιατί απαιτούν παραχωρήσεις που γίνονται πάντα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οχι λιγότερο σημαντικό η αποδεδειγμένη αναξιοπιστία των κυβερνητικών - εργοδοτικών εκπροσώπων των πλειοψηφιών του κλάδου.

Σε αυτήν τη συζήτηση, στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταθέτει για υπερψήφιση το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων όλων των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων του Κλάδου:

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο. Επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Τόσο το ΕΤΕΑ όσο και τα ΝΠΙΔ - Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν είναι δύο όψεις του ίδιου αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομίσματος. Λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών που δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη και τι παροχές θα πάρουν και αν θα τα πάρουν. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μετατόπιση από συστήματα καθορισμένων παροχών σε συστήματα καθορισμένων εισφορών». Η μετατροπή σε ΝΠΙΔ - Επαγγελματικό Ταμείο, η επιλογή της δήθεν «αυτονομίας» και «αυτοδιαχείρισης» δεν αποτελεί καλύτερη εναλλακτική λύση. Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη: Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία οδηγούνται σε μειώσεις συντάξεων - παροχών ή και σε αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Τα μειωμένα, με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων, αποθεματικά γίνονται ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ μπαίνει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.


Υπάρχει, εξάλλου, και η διεθνής εμπειρία, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχασαν τρισεκατομμύρια ευρώ με τα Ταμεία αυτού του είδους. Υπάρχει η εμπειρία της ENRON, όπου οι εργαζόμενοι έχασαν και τη δουλειά τους και όλες τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις. Δεκάδες δισ. έχασαν τα Ταμεία αυτού του είδους στην Αγγλία και η απάντηση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες ήταν «εσείς επιλέξατε αυτήν την Ασφάλιση και το ξέρατε τι κίνδυνοι υπήρχαν...». Αυτή είναι και η εμπειρία από τα 5-6 Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

-- Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

-- Σε ό,τι αφορά το Αγγελιόσημο, χωρίς να απεμπολούμε τον πόρο, επισημαίνουμε ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, ο πόρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία. Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

-- Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική ΣΣΕ του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.

-- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.

-- Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και τα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.


Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι παλεύοντας σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα μπορεί να διατηρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να αποσπάσει νέα, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου