Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΕΔΟΕΑΠ - Νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ρύθμιση υπέρ ΕΔΟΕΑΠ
και σε βάρος εργαζομένων και εκδοτών


Την τρομακτική αύξηση του εργοδοτικού κόστους και του κόστους των ασφαλισμένων προκαλεί η απόφαση για την επιβολή εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ στα ΜΜΕ. Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον υπό κατάρρευση κλάδο των εφημερίδων. Είναι προφανές πως λίαν συντόμως θα υπάρξουν κι άλλες απολύσεις στον Τύπο.

Οι εργαζόμενοι ήδη χάνουν κι άλλο εισόδημα από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και την αναδρομική επιβολή επιπλέον ποσών για τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018. Έτσι, για να μην καταρρεύσουν οι μισθοί των εργαζομένων, οι σοβαρές εφημερίδες προέβησαν σε αυξήσεις στους μισθούς, παράλληλα με τον διπλασιασμό του εργοδοτικού ασφαλιστικού κόστους. Το 40% των αποδοχών των εργαζομένων πηγαίνει πλέον σε ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για μια ρύθμιση-«τέρας», που δεν δίνει καμιά λύση στο πρόβλημα της κατάργησης του αγγελιοσήμου και της διατήρησης του ΕΔΟΕΑΠ. Το πολύ να κρατήσει έναν χρόνο, αφού βέβαια θα έχει εξοντώσει τις εφημερίδες, ασχέτως πολιτικής ταυτότητας. Η ρύθμιση αυτή είναι αντίστοιχη της «ποινής» του ασφαλιστικού φόρου 30% που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στα δελτία παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, δεν έχουν έρθει τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο διάλογος για την ενίσχυση του Τύπου έγινε, αλλά η ιδέα για τη συγκρότηση του Ταμείου Τύπου δεν προχωράει. Το υπουργείο Οικονομικών δεν δέχθηκε την πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ στον Τύπο (ενώ χάνονται έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων για τις οποίες δεν κόβονται αποδείξεις). Επιπλέον, η πρόταση για την ενίσχυση από το ΓΕΜΗ, το οποίο πήρε ως προίκα τη δημοσίευση των ισολογισμών, δεν προχωράει για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν θα προκαλέσει καμιά έκπληξη η κατάρρευση των εφημερίδων.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου