Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

... Κωστής Στεφανόπουλος - ο Πρόεδρος που τόλμησε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στάθηκε απέναντι
σε Εκδότες και Εκκλησία

Κωστής Στεφανόπουλος 1926 - 2016
Ο δικηγόρος Πατρών, ο σκληρός δεξιός, αντικομμουνιστής («μετά τον Εμφύλιο ευχόμουν να πεθάνουν όλοι»*) και μετέπειτα μετριοπαθής Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο άνθρωπος που τόλμησε να εναντιωθεί στο παρα-κρατικό κατεστημένο - Εκδότες και Εκκλησία - της εποχής του.

Ενδεικτικά:

@ Το 1989, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-Συνασπισμού έφερε έναν νόμο που παραχωρούσε, για πρώτη φορά, άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στους τότε εκδότες εφημερίδων. Ο Στεφανόπουλος ήταν ο μόνος βουλευτής που αντιτάχθηκε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την ταύτιση της ιδιότητας του εκδότη με εκείνη του καναλάρχη: «... να παρέμβει (η Βουλή) για να μην δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους».

@ Τον Αύγουστο του 2001 τον επισκέφθηκε ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, του παρουσίασε μερικά εκατομμύρια υπογραφές και του ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Λίγες ώρες αργότερα η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση: «Οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».
---
(*) «Κωστής Στεφανόπουλος, ένας μοναχικός Πρόεδρος», της Νίτσας Λουλέ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου