Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

... η SportDay και τα δημοσιογραφικά βραβεία του ΠΣΑΤ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Διαβάσαμε στο fb της εφημερίδας
H SportDay δεν βραβεύτηκε
διότι δεν... "αυτοπροτάθηκε" !


O ΠΣΑΤ ανακοίνωσε κι αυτή την ώρα απονέμει τα φετινά δημοσιογραφικά βραβεία (ειρήσθω εν παρόδω βραβεύει πολλά άρθρα σε sites, τα οποία κατηγορεί συχνά πυκνά – βλ. Παρακάτω!). Μαζί και ειδικές μνείες. Ανάμεσά τους και στις εφημερίδες «Goal News» και «Live Sport» για, όπως αναφέρει, «τις συλλογικές εργασίες (ειδικές εκδόσεις), που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2015-2016, παρά την οικονομική κρίση».

Και (πολλά) μπράβο στους συναδέλφους διότι έκαναν, στις ειδικές εκδόσεις, όντως καλή δουλειά. Στους καιρούς που ζούμε καμιά φορά παραξενεύει να λες το προφανές (ειδικά αν είσαι «απέναντι») ωστόσο, όσο καλά λόγια και θετικά σχόλια μαζέψαμε για δικές μας ειδικές εκδόσεις και ένθετα, άλλα τόσα θα πούμε και για τις δύο αυτές εφημερίδες.

Η SportDay όμως, πουθενά! Παρά τις πολλές εκδόσεις του μίνι περιοδικού «Sportday Magazine» (με αφιερώματα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό μέχρι ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα !), παρά τα αφιερώματα σε τελικούς Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, παρά το… υπερπεριοδικό για το Euro 2016, παρά το σούπερ περιοδικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, το ΝΒΑ, εμείς… πουθενά.

Ποια;

Η μόνη εφημερίδα (!) που δεν κοιμήθηκε για να κυκλοφορήσει την επόμενη ημέρα (με έξτρα κόστος εκτύπωσης, ελέω του προχωρημένου της ώρας) με πρωτοσέλιδο και ρεπορτάζ για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Η μόνη εφημερίδα που προέταξε κοινωνικά θέματα και πολιτικά ζητήματα στο πρωτοσέλιδο, διότι η επικαιρότητα και η δημοσιογραφία αυτό απαιτεί.

Η μόνη εφημερίδα που καθημερινά καλύπτει με 3 και 4 σελίδες ρεπορτάζ από τα σπορ και δεν περιμένει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τα μεγάλα τουρνουά του στίβου για να θυμηθεί τους αθλητές μας.

Ρωτήσαμε τον λόγο, από περιέργεια: «δεν αυτοπροταθήκατε για τα βραβεία», είπαν. Μα τον Δία, από πότε κάποιος… αυτοπροτείνεται για δημοσιογραφικό βραβείο; Και, ΟΚ, ας δεχθούμε τη λογική «παρακαλώ βραβεύστε με». Μα… οφείλεις να αυτοπροταθείς και για ΕΠΑΙΝΟ; «Κοίτα μαμά τι ωραία ζωγραφιά έκανα», κι έτσι;

Προφανώς στον ΠΣΑΤ και στην επιτροπή που το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ επέλεξε, προτίμησαν την τακτική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Θέλετε να το προχωρήσουμε κι άλλο; Δύο σημαντικές παράμετροι.

Πρώτον, βραβεύονται συνάδελφοι που εργάζονται σε ιστοσελίδες. Προεκλογικά η νυν διοίκηση του ΠΣΑΤ είχε υποσχεθεί (ξανά μανά) ότι θα αγωνιστεί για να αναγνωριστούν οι εργαζόμενοι σε sites δημοσιογράφοι από την ΕΣΗΕΑ. Η οποία ΕΣΗΕΑ ακόμη δεν τους αναγνωρίζει αλλά, προσοχή εδώ, τους καλεί να απεργήσουν και να κινητοποιηθούν όποτε αποφασίσει να δράσει ως συνδικαλιστική Ενωση. Και ο ΠΣΑΤ, την άνοιξη, με ανακοίνωσή του καταδίκασε όσα sites εργάστηκαν κατά τη διάρκεια απεργίας. Ο κόσμος του παραδόξου και του παραλόγου.

Δεύτερον, η νομιμοποίηση των sites έρχεται από την πιστοποίησή τους και την αναγνώρισή τους, τα δικαιολογητικά είναι δημόσια στον ιστότοπο της ΕΝΕΔ (Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου). Αρκετά δεν έχουν αναγνωριστεί, άρα και εισαχθεί στην ΕΝΕΔ. Κι όμως, ο ΠΣΑΤ βραβεύει δημοσιογράφους sites που δεν είναι καν πιστοποιημένα.

Κατά γενική ομολογία, αλλά και δική μας παραδοχή, ο ΠΣΑΤ εδώ και χρόνια κάνει σε αρκετούς τομείς φιλότιμες προσπάθειες αλλά, συχνά, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά γκρεμίζουν την έξωθεν καλή μαρτυρία του.

Και, ευτυχώς, κανένα βραβείο και καμία δημοσιοσχεσίτικη πλακέτα δεν συγκρίνεται με την κορυφαία διάκριση: την αγάπη του αναγνωστικού κοινού.

Η ομάδα της Sport Day σας ευχαριστεί θερμά που αγκαλιάσατε τις ειδικές εκδόσεις, τις οποίες όχι απλά έβγαλε σε κυκλοφορία, αλλά φρόντισε να σας τις προσφέρει χωρίς ΚΑΜΙΑ οικονομική επιβάρυνση «παρά την οικονομική κρίση» που έλεγε και η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ.... Δηλαδή θα τιμηθούν οι εφημερίδες που παρά την οικονομική κρίση πούλησαν τις εκδόσεις τους και όχι η SportDay που τις διέθεσε δωρεάν ή αλλιώς λογική ΠΣΑΤ!
---
πηγή: SportDay
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου