Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ - Απεργία την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανακοίνωση
ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ



Αναγκαία η ενιαία απεργιακή
αγωνιστική απάντηση στη νέα αντεργατική λαιμητόμο

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο τριών μνημονίων που διατήρησε ολόκληρο και ενίσχυσε περισσότερο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει ακόμα παραπέρα επιχειρώντας να νομοθετήσει την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων τσακίζοντας τα όποια ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει καθώς και την όποια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων και κάθε δυνατότητα διεκδικητικής πάλης επιχειρώντας να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, την συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Την ώρα που μπροστά σ' αυτή την αντεργατική επίθεση - οδοστρωτήρα η εργατική τάξη οργανώνει τη δική της απεργιακή απάντηση με αποφάσεις δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, υψώνοντας τείχος σ'αυτή την επίθεση, οι πλειοψηφίες στον κλάδο των ΜΜΕ με σημαιοφόρο την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του Τύπου σε αυτή την απεργία της 24ης Σεπτέμβρη. Για να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων, αποφάσισαν μια τρίωρη στάση εργασίας...

Η επίθεση της κυβέρνησης γίνεται μέσω του "αναπτυξιακού" νόμου με τον οποίο δίνεται γη και ύδωρ στους "επενδυτές" σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας πάμφθηνων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αντίστασης στην εντεινόμενη εκμετάλλευση, για να αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου».
  • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Την θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου" και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης
  • Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν και όπου θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία που είναι διαβλητή και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες» που μόνο τέτοιες δεν είναι αφού θα δίνονται στην εργοδοσία τα μητρώα των συνδικάτων καθιστώντας έρμαια των αντεργατικών διαθέσεων της τους εργαζόμενους μέλη τους.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει αυτά τα μέτρα αξιοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο σκοπό, την ολοένα διευρυνόμενη κερδοφορία των αφεντικών. Αποτελούν ένα ενιαίο αντεργατικό σύνολο με κριτήριο τις περιβόητες "αντοχές και επιπτώσεις στην οικονομία" και την ανταγωνιστικότητα,

Μην ξεχνάμε ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έφερε απεργοκτόνο νόμο που ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ συνέχισε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, γνωστό πλέον ως νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου

Ταυτόχρονα επιδίωξη του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, και των μηχανισμών του στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα είναι να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να κατεβάζουν τις απαιτήσεις τους επειδή "δεν αντέχει η οικονομία" ή επειδή "μπορεί να κινδυνεύσει η ανάπτυξη", δηλαδή τα κέρδη.

Αυτόν τον ρόλο παίζουν τα αστικά ΜΜΕ ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα τα συγκεκριμένα αφεντικά θα μπορούν να επικαλούνται από τη μια τις "αντοχές" τους, ώστε να τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη θα πιέζουν όλη την εργατική τάξη να υποτάσσεται στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Γι' αυτό και επιδιώκουν να ενισχύουν τις δυνάμεις των αστικών κομμάτων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και βεβαίως στις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που με τη στάση τους βάζουν πλάτη σε κυβέρνηση-εργοδοσία αφενός για να μας τσακίζουν,αφετέρου να γινόμαστε η αιχμή του αντεργατικού προπαγανδιστικού δόρατος των αφεντικών.

Αυτόν τον ρόλο μας καλούν να παίξουμε. Θα το δεχτούμε;




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η ανακοίνωση του Διασωματειακού για την τρίωρη στάση εργασίας, διαπιστώνει ότι δημιουργείται μια "Ειδική Οικονομική Ζώνη" στο χώρο του Τύπου. Ο τρόμος τους είναι δικαιολογημένος γιατί τινάζονται στον αέρα τα όσα έλεγαν. Ομως για εμάς είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι πλειοψηφίες έχουν όσο κανένας άλλος τεράστια ευθύνη σε αυτές τις "ζώνες".

Αρκεί να θυμηθούμε τι αυταπάτες έσπερναν στους εργαζόμενους περί "εξαίρεσης" από τα μέτρα που σάρωναν την εργατική τάξη, τι έλεγαν για την "διάσωση" του ΕΔΟΕΑΠ που τώρα μειώνει παροχές σε επικούρηση, ωθεί σε κατάργηση του εφάπαξ, πως φρέναραν τις όποιες διαθέσεις αγώνα υπήρχαν, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους "να βάζουν πλάτη" σε κυβέρνηση-εργοδοσία, να υποτάσσονται στις διαθέσεις των αφεντικών στα μαγαζιά που έκλειναν. Αρκεί να θυμηθούμε πως ανέχονταν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στα "νέα" μαγαζιά μονοπωλιακών ομίλων. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους είναι γνωστά, ενώ η επέλαση στο ασφαλιστικό που θα ανοίξει ξανά, δεν θα αφήσει στη θέση του τίποτα, εκτός από ένα επίδομα των "384 ευρώ", την επονομαζόμενη και "εθνική σύνταξη" στην καλύτερη περίπτωση. Οι πλειοψηφίες συνεχίζουν όμως να διεκδικούν μαζί με την εργοδοσία τα "μέτρα ενίσχυσης του Τύπου" και άλλα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Μπροστά σε μια τέτοια επίθεση -όχι σε περίοδο μνημονιακών μέτρων, αλλά καπιταλιστικής ανάπτυξης- οι πλειοψηφίες των ενώσεων του κλάδου, αντί να συζητούν πως οι εργαζόμενοι θα οργανώσουμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες την απεργιακή μας κινητοποίηση σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, κλαψουρίζουν για τις ...δυσκολίες της απεργίας προβάλλοντάς το ως άλλοθι στη γραμμή τους που βάζει πλάτη σε κυβέρνηση- εργοδοσία την ώρα που χρειάζεται ενιαία ταξική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, στον αγώνα μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα όχι μόνο για να μην περάσει η επίθεση που στην παρούσα συγκυρία συνοδεύεται από ένταση της καταστολής εργοδοσίας-ΕΕ-κυβερνήσεων ενάντια μας αλλά και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες διεκδικώντας τη ζωή μας ολόκληρη με σύγχρονα δικαιώματα χωρίς παζάρια και εκπτώσεις.

Τώρα χρειάζεται ακόμη πιο αποφασιστικά η ανάληψη πρωτοβουλιών από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς για συλλογική οργανωμένη συζήτηση των μέτρων και αποφάσεις εναντίωσης στις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες γαλέρας που γίνονται χειρότερες, στην υπεράσπιση του δικαιώματος τη απεργίας, σε συνδυασμό με την έκφραση αναγκαιότητας συμμετοχής στην απεργία ενιαία με όλους τους εργαζόμενους, ότι αυτό έπρεπε να αποφασιστεί από τις Ενώσεις.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στην στάση εργασίας και στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων με το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 09.45
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου