Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Εφημερίδες και πρωτοσέλιδα: Ποια είναι με ποιον...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
...τώρα και πάντα


ΟΙ (ΑΝ)ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ – ΠΟΙΕΣ ΔΕΞΙΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΕΒΕΡΤ – ΠΟΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΕΩΝΑΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ – ΠΟΙΑ ΑΛΛΟΤΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΠΑΝΑΔΡΕΟΥ «ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ ΞΟΑΝΟ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ»

Η μιντιακή ανάλυση που γίνεται σε άρθρο του Ποντικιού αυτής της εβδομάδας αποτελεί μια διαδρομή από το σήμερα προς τα πίσω –βαθιά στον χρόνο, ακόμα και ως τη δεκαετία του ’80 με την ΠΑΣΟΚική εκτόξευση.

Τίτλος του θέματος είναι «ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ: Μια δύσκολη σχέση - Συντριπτική η ισχύς της Ν.Δ. στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», αλλά από πλευράς στοιχείων το εύρος του είναι πολύ μεγαλύτερο. Εμείς εδώ, στον Harddog, του δίνουμε έναν διασταλτικό τίτλο: «Εφημερίδες: ποια είναι με ποιον, σήμερα και πάντα». Γιατί πέρα από το τρέχον μιντιακό τοπίο και τις επιρροές των κομμάτων στα έντυπα, υπάρχει ο χάρτης με τα κομματικά χρώματα στο δημοσιογραφικό χαρτί στις εποχές:

* Του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν πολεμήθηκε άγρια από την Καθημερινή και γενικά από τα Μέσα της οικογένειας Αλαφούζου. Ποιες άλλες δεξιές εφημερίδες τον εγκατέλειψαν (έως ότου ανέλαβε ο Μιλτιάδης Έβερτ) και ποιες, λίγες, τον στήριξαν.

** Του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν η θυελλώδης είσοδος του «περίεργου» τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά στα Μέσα, άλλαξε τις ισορροπίες και οι κεντροαριστερές Ελευθεροτυπία και Έθνος έγιναν με σφοδρότητα πολέμιοι του Ανδρέα. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι από την εφημερίδα της οικογένειας Μπόμπολα υπήρχαν πρωτοσέλιδα απίστευτους μένους με τίτλους: «Γκρεμίστε το ξόανο του ψεύδους» ή «Έπεσε ο φαύλος»!

** Του Κώστα Σημίτη, όταν το χρηματιστηριακό και το τραπεζικό χρήμα έρρεε και ο πρωθυπουργός βρέθηκε να υποστηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο μιντιακό ρεύμα.

Αυτά και πολλά άλλα υπάρχουν στο πολύ καλό άρθρο του Ποντικιού. Ανάμεσα τους και στοιχεία για το πώς προσπαθεί, με αλά Τραμπ τρόπο, να επικοινωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας, παρακάμπτοντας το αντιμιντιακό τείχος, πώς ξεπετάχτηκε στον χώρο ο Ανδρουλιδάκης (ΕξουσίαΕπενδυτήςSportime), πώς κάλυψε ο Γιώργος Κουρής (κι όχι μόνο αυτός) την αλλαγή πλεύσης της Ελευθεροτυπίας και του Έθνους, ποια η τωρινή γραμμή της Νέας Σελίδας του Λιβάνη κ.λπ.

** Δείτε εδώ ολόκληρο του άρθρο του Ποντικιού που δημοσιεύτηκε στην έντυπη  έκδοση και αναδημοσιεύτηκε από το σάιτ της εφημερίδας
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου