Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Απεργοσπασία: Η “κανονικότητα” στην ενημέρωση στο διαδίκτυο

*
Ανασυγκρότηση
***
*

του Τάσου Τσακίρογλου

Εντάξει, ξέρουμε ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Κάποιοι ιστότοποι, ακόμα και «μεγάλοι» ή γνωστών εφημερίδων δεν ξέρουν τι θα πει στάση εργασίας ή απεργία, κάτι που έχουν αποδείξει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία των μνημονίων και των μεγάλων κινητοποιήσεων.

Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας των Εργατικών Κέντρων και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει και ο δημοσιογραφικός κλάδος μέσω της ΕΣΗΕΑ, η μεγάλη πλειονότητα των ενημερωτικών ιστότοπων λειτουργεί κανονικά, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Έχουμε και λέμε. Από μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο, διαπιστώνω ότι δουλεύουν (και ίσως «αδικήσω» κάποιους που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ντροπής): skai.gr, kathimerini.gr (εννοείται!), protothema.gr, iefimerida.gr, parapolitika.gr, newsbomb.gr, newsbeast.gr, capital.gr, naftemporiki.gr, zougla.gr, cnngreece.gr, euro2day.gr, newsit.gr, liberal.gr και άλλα πολλά. Όσο για το ethnos.gr; Εδώ επικρατεί ο σουρεαλισμός. Αφού σε ανάρτησή του αναφέρει ότι συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας, κατά τη διάρκειά της «ανεβάζει» είδηση και στέλνει και notifications για διάφορες «έκτακτες ειδήσεις». Παράλογο; Μπααα!

Σε κάθε περίπτωση τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων δεν μπορεί να συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα προσποιούμενα ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η απεργοσπασία είναι μία και έχει ένα όνομα. Εργοδότες με αυτή τη συμπεριφορά πρέπει αν μη τι άλλο να στιγματίζονται και η δράση τους να γνωστοποιείται στο κοινό, προκειμένου αυτό να γνωρίζει και το ποιόν κάθε εργοδότη. Η ΕΣΗΕΑ λοιπόν ούτε μία ανακοίνωση για το θέμα; Ή μήπως η επιστροφή στην «κανονικότητα» περιλαμβάνει και τη συγκάλυψη των απεργοσπαστών; Ή μήπως - ακόμα χειρότερα - η λίστα των απεργοσπαστών αποτελεί «προσωπικό δεδομένο»;

Αναμένουμε απάντηση.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου