Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Protagon.gr - Εδώ τα καλά fake news...

*
Ανασυγκρότηση
**
*

Το Protagon
ανακάλυψε επεισόδια στην πορεία,
με φωτό από το θεατρικό του ΠΑΜΕ...


Μπορεί συχνά η τέχνη να αντιγράφει την πραγματικότητα, συχνά όμως συμβαίνει το αντίθετο και τα αποτελέσματα είναι κωμικοτραγικά.

Το “ρεπορτάζ” του Protagon για τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού ασχολήθηκε με τα πρώην κυβερνητικά στελέχη (celebrities) που βρέθηκαν στην άμαζη πορεία του ΕΚΑ, στην Κλαυθμώνος, ανακάλυψαν ένταση και επεισόδια στην πορεία του ΠΑΜΕ και μάλιστα στο βήμα των ομιλητών.

Κι επειδή θεώρησε πως δεν είχε αναδείξει αρκετά την “αποκλειστική είδηση” που είχε, σκέφτηκε να κάνει ειδική ξεχωριστή αναπαραγωγή της και στο προφίλ της σελίδας στο Facebook, όπου ακολουθούν σχόλια τύπου “ζώα”, “δημοκράτες” κτλ για τους διαδηλωτές.



Αν τώρα εσείς βρεθήκατε στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, δεν πήρατε χαμπάρι το παραμικρό επεισόδιο, και αναρωτιέστε τι ακριβώς έγινε και σε ποιο παράλληλο σύμπαν συνέβησαν τα παραπάνω, η απάντηση είναι απλή.

Η εικόνα είναι πραγματική κατά το ήμισυ, καθώς δεν αφορά τον πραγματικό κόσμο, αλλά είναι στιγμιότυπο από το θεατρικό δρώμενο που έγινε επί σκηνής, με τους εργάτες του ΠΑΜΕ να παίρνουν παραμάζωμα το βιομήχανο του ΣΕΒ, τους υπουργούς του (Αχτσιόγλου, Βρούτση) και τον Παναγόπουλο, χαλώντας στο τέλος τα σχέδιά τους.

Παρά τη “βιαιότητα” που ανακάλυψε ο δημοσιογράφος του Protagon, βεβαιώνουμε πως οι ηθοποιοί είναι καλά στην υγεία τους, δεν έχουν πάθει το παραμικρό και κρατάνε απλώς την κοιλιά τους από τα γέλια, καθώς διαβάζουν την παραπάνω “είδηση”.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται τραγελαφικά, και όντως είναι. Στην πράξη όμως, καταδεικνύουν κάτι πολύ σοβαρό. Πώς ακριβώς κάνουν “ρεπορτάζ” τα αντικειμενικά, πλουραλιστικά ΜΜΕ για τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πήραν μια φωτογραφία από το πρακτορείο SOOC, δεν είχαν κανέναν απεσταλμένο να τους εξηγήσει τι έγινε, θεώρησαν ότι πέτυχαν λαβράκι και κατάφεραν απλώς να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Κάτι που δε θα ‘χε συμβεί αν:
Α. έκαναν τον κόπο να στείλουν έναν ανταποκριτή από το ΠΑΜΕ - δεν είναι τόσο πολλά δα τα μέτρα που χώριζαν την Κλαυθμώνος από τα Προπύλαια.
Και Β: δεν είχαν τόσο ανόητα, αήττητα στερεότυπα, με βάση τα οποία διαβάζουν και “καταγράφουν” την πραγματικότητα.

Αλλά όπως λέει ένας χρυσός δημοσιογραφικός κανόνας, μην αφήνεις ποτέ μια μικρή λεπτομέρεια να σου χαλάσει ένα έτοιμο συμπέρασμα και ένα τόσο ωραίο στερεότυπο.

Υστερόγραφο:

Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας ζήτησε τελικά συγνώμη για το λάθος, ενώ απέσυρε και τη σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook. Η επανόρθωση είναι προφανώς καλοδεχούμενη, το γενικό πλαίσιο, ωστόσο, παραμένει, όπως και τα ζητήματα που θέτουμε παραπάνω για τη δημοσιογραφική κάλυψη πορειών και συγκεντρώσεων, καθώς και για τα αήττητα στερεότυπα που αναπαράγονται σε κάθε ευκαιρία από τα ΜΜΕ...

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου