Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

... Γιάννης Πετρίδης - το αντίο ...*
Δ. Κανελλόπουλος
("Εφ-Συν")
***
*


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Ενα πικρό αντίο 39 χρόνια μετά…
.

«Αυτός είναι ο αποχαιρετιστήριος χαιρετισμός μου προς όλους εσάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις μού περιόρισαν εντελώς το ενδιαφέρον για ό,τι μπορεί να με συνδέει με την εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπως επίσης και οποιαδήποτε σχέση είχα με το Διαδίκτυο. Ενα απέραντο ευχαριστώ για την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, που θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Με αυτό το σύντομο post στη σελίδα του στο facebook, ο Γιάννης Πετρίδης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το ραδιόφωνο της, κλειστής ούτως ή άλλως, ΕΡΤ. Μετά από 39 χρόνια συνεχόμενων εκπομπών, καθημερινά, 4 με 5 τα απογεύματα. Το… «μαύρο» στην ΕΡΤ τον βρήκε ενώ βρισκόταν σε ένα από τα γνωστά ταξίδια του στην Αμερική. «Είναι σημαδιακό αυτό», επισήμανε. Αλλά δεν πρόλαβε ούτε καν να αποχαιρετήσει τους ακροατές του. Δεν του αρέσουν βέβαια οι αποχαιρετισμοί, ωστόσο είναι εξοργιστικό μια εκπομπή 39 ετών να κόβεται έτσι ξαφνικά επειδή ένας, εκ των πραγμάτων παροδικός υπουργός, κατέβασε ένα βράδυ τους διακόπτες. Αποτελούσε παράδοση, την πρώτη Δευτέρα μετά από εκλογές, ο Πετρίδης να ξεκινάει την εκπομπή του λέγοντας: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά εμείς παραμένουμε πιστοί στο ραντεβού μας».

«Σε ακούω από το 1975», του έγραψε ένας ακροατής, «να μας δίνεις μέσα από τις εκπομπές σου ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε κάθε εποχή. Πάντα ενημερωμένος, "ψαγμένος", ο Γιάννης Διακογιάννης της μουσικής παραγωγής. Κατ΄ αρχήν σε ευχαριστούμε για την ποιότητα της δουλειάς σου και θα ήθελα να βρεις το ραδιοφωνικό εκείνο παράθυρο της νέας επικοινωνίας μας. Γιατί ξέρω ότι η μουσική για σένα είναι τρόπος ζωής. Και πάλι ευχαριστώ». Κι ένας άλλος: «Είμαι ευτυχισμένος που σε γνώρισα μέσα από τη μουσική σου. Εγινα λίγο καλύτερος άνθρωπος και κατάλαβα τι σημαίνει ν΄ ακούς και να αισθάνεσαι τη μουσική».

Τον Γιάννη Πετρίδη και τον μόνιμο συνεργάτη του, Κώστα Ζουγρή, τους έφερε στην ΕΡΤ (ποιος άλλος;) ο Μάνος Χατζιδάκις. Ηταν δε από τους πρώτους οι οποίοι έκαναν ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή. Στην αρχή μέρα παρά μέρα, αργότερα σε καθημερινή βάση. Και την… αγαπούσαν την ΕΡΤ, δεν την απαρνήθηκαν ποτέ, ακόμη και όταν δέχτηκαν δελεαστικές προτάσεις από ιδιωτικά ραδιόφωνα. Πάντοτε πιστοί. Κι ας μην απέκτησαν ποτέ σταθερή εργασιακή σχέση. Δεν είχαν μόνιμη θέση, δεν έπαιρναν πολλά χρήματα, με συμβάσεις δούλευαν τόσα χρόνια! «39 χρόνια καθημερινής εργασίας είναι σίγουρα κάτι που δεν θεμελιώνει μια οικογενειακή σχέση, μια και αυτή με την ΕΡΤ δεν ήταν σχέση με το ίδρυμα, αλλά με τους ακροατές. Και ήταν προϊόν καμιάς 200ριάς συμβάσεων, λόγω της απήχησης που είχε το «Ποπ κλαμπ» και στη συνέχεια το «Από τις 4 στις 5″», σημειώνουν και οι δύο.

«Γιάννη, καταλαβαίνω τα συναισθήματά σου και την απογοήτευση σου για τα δρώμενα στην ΕΡΤ, αλλά και στο κράτος γενικότερα», του έγραψε ένας άλλος από τους φανατικούς του ακροατές.

Ο Γιάννης Πετρίδης δεν κρύβει την απογοήτευσή του. Και την οργή του: «Αν το μαύρο της τηλεόρασης μας προκαλεί θλίψη, η σιωπή του ραδιοφώνου είναι αβάστακτη και δεν μπορεί να διορθωθεί με ατέλειωτες δημοσιογραφικές συζητήσεις για πολιτική, αθλητισμό και απόδημο ελληνισμό, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στη νέα κατάσταση, καταργώντας τα μουσικά ραδιόφωνα Kosmos 93.6 και Δεύτερο Πρόγραμμα».

Αξίζουν συγχαρητήρια, πάντως, στους ιθύνοντες της κυβέρνησης - και δεν το λέω ειρωνικά. Αφού έκαναν ακόμη και τον Γιάννη Πετρίδη να νιώθει απογοητευμένος και αποξενωμένος πια από κάτι που αποτελούσε έως τώρα τον πυρήνα της ζωής του, τότε ναι, μπορούν να νιώθουν νικητές. Νικητές ανάμεσα σε ερείπια, βέβαια, αλλά αυτό μάλλον δεν φαίνεται να τους απασχολεί και πολύ.
---
d.kanellopoulos@efsyn.gr
---
*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου