Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

... Ν. Αργύρης - με θέα την "Τρίτη" ελπίδα ...

*
Νίκος Αργύρης
***
*

Έστι δίκης (απλήρωτου)
οφθαλμός ος τα πανθ΄ορά
.

Μετά τη δημοσίευση της σύμβασης έργου, ανάμεσα στη Χ.Κ.Τ και την Τρίτη Όψη Α.Ε. (εταιρείας παντός σκοπού, πολλών επωνυμιών και ανύπαρκτου κέρδους), το θολό τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Φανερώθηκε τι σκοπό είχαν οι της εταιρείας - Μάνια, Χάρης και λοιποί.

Για την αναστολή της έκδοσης (Χριστούγεννα 2011), θεωρούν ανυπαίτια τη Χ.Κ.Τεγόπουλος. Δηλαδή, αφού δουλέψαμε τζάμπα πέντε μήνες (8ος -12ος 2011), δανείζοντας την εταιρεία (μιας και δεν τη δάνειζαν οι τράπεζες), δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε απεργία, αλλά να συνεχίσουμε εθελούσια την οικονομική μας εξαθλίωση.

Θεωρούν ότι οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικών, κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, μη μεταβολής κινητής και ακίνητης περιουσίας …), στέρησαν στη Χ.Κ.Τ τη δυνατότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, δήθεν για εξόφληση των πιστωτών της. Δεν έλεγε κάτι τέτοιο στα σχέδιά της τότε και προφανώς δεν θα υπάρξει αντίδραση να πουλήσει τώρα, για να εξοφλήσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Τελικά ο αργός ρυθμός συλλογής και προώθησης των χαρτιών για τα ασφαλιστικά δεν ήταν τυχαίος (για τους τεχνικούς τουλάχιστον). Επίσης τυχαίο δεν είναι που πολλοί δεν άσκησαν ένδικα μέσα καθόλου.

► Πιστεύουν ότι ο τίτλος οδηγήθηκε σε απαξία,

  1. Λόγω της διακοπής της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης (με ευθύνη της εργοδότριας συμπληρώνω εγώ)
  2. Λόγω της έκδοσης των δύο πρώτων απεργιακών φύλλων (εναντίον των οποίων κινήθηκαν νομικά, αλλά οι ισχυρισμοί τους καταρρίφθηκαν δις στο Δικαστήριο)
  3. Το management όμως της προηγούμενης περιόδου είναι «ανυπαίτιο» (π.χ. σταμάτημα του ΓΕΩ... )
  4. Ανυπαίτια και η ρεμούλα των τελευταίων χρόνων, για τη δημιουργία ατομικής περιουσίας (αντί της οικονομικής στήριξης της εταιρείας). Κατατοπιστικότατος επί τούτου ο συνάδελφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης και επεξηγηματικότατο το σκεπτικό της απόφασης περί μη υπαγωγής στο άρθρο 99. (Σας θυμίζω και την προσπάθεια αποφυγής της πληρωμής των χρεών της εταιρείας, με τη μαϊμού αίτηση πτώχευσης από την EWORX)
  5. Ανυπαίτια επίσης για την απαξία του τίτλου, η εφαρμογή του σχεδίου «σοκ και δέος» (Πολυκανδριώτης), δηλαδή η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων που ήταν οι μοναδικοί πιστωτές μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή στο 99. Το ίδιο ανυπαίτια η διασπορά πανικού και η διαίρεση των εργαζομένων από την κα Μάνια, λες και οι πιθανοί επενδυτές δεν παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα.
  6. Ανυπαίτια μάλλον και τα επόμενα 4 «απεργιακά» φύλλα (καλοκαίρι 2012), αφού σε αυτά δεν εναντιώθηκε νομικά αλλά τους παραχώρησε όλη την υποδομή για το στήσιμό τους.
  7. Υπαίτια είναι και η συνέχιση των ένδικων μέσων κατά της Χ.Κ.Τ. Πρέπει να καθίσουμε όλοι με σταυρωμένα τα χέρια, να περιμένουμε άπραχτοι «το κισμέτ»; Ο Ηράκλειτος έλεγε: «Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με την ειμαρμένη και ό,τι υπάρχει γίνεται από την ειμαρμένη και την ανάγκη». Η δική μας ανάγκη πως εκφράζεται;
  8. Υπαίτια επίσης είναι η καθυστέρηση της επανέκδοσης διότι έδωσε την ευκαιρία στους ανταγωνιστές παλαιούς συντάκτες, με κοινό γνώρισμα την εργασία τους στην “E” (λες και δεν δούλευαν όλοι εκεί) να υπεξαιρέσουν τον τίτλο (δεν χρησιμοποιούν τα σήματα “E” και “Κυριακάτικη Ε”, κατά παράβαση της δικαστικής απόφασης, που απαγόρευε τη χρήση ειδικά των σημάτων με οποιοδήποτε τρόπο, διότι πρόβλεψε την πρόθεση της Χ.Κ για εκποίηση περιουσίας και την παραχώρηση έτσι των σημάτων της σε μια νέα εταιρεία;) και να προκαλέσουν βλάβη στη Χ.Κ.Τ κλέβοντας την πελατεία της “E” από την αγορά (στο αναγνωστικό κοινό απευθύνεσαι και το κερδίζεις, δεν μπορείς να το κλέψεις). Άσχετα με το πόσοι τεχνικοί ή δημοσιογράφοι βρήκαν δουλειά σε άλλα έντυπα, στοχεύουν την "Εφημερίδα των Συντακτών", που στο κάτω κάτω είναι μία νέα εφημερίδα και πουλάει ανάλογα με το τι γράφει σε καιρούς δύσκολους για τον έντυπο Τύπο.

► (Τελικά η επανέκδοση της νέας “E” έγινε αλλά η κυκλοφορία της δεν είναι η προσδοκώμενη ώστε να επανακτήσει την αξία του ο τίτλος. Την απαξία δεν την έφερε η Τρίτη Όψη που χρησιμοποιούσε τα σήματα; Που χρησιμοποιούσε τη φήμη και την άυλη εμπορική αξία τους;). Κέρδη δεν υπάρχουν, άρα η Χ.Κ.Τ δεν εισπράττει ούτε η πληρωμή των εργαζομένων της Τρίτης Όψης γίνεται ομαλά. Το ουσιαστικά αβάσιμο σχέδιο εξυγίανσης της Χ.Κ.Τ ξεχνιέται και τώρα χρειάζεται σχέδιο εξυγίανσης η Τρίτη Όψη. Ο κος Χάρης προτίθεται να πληρώσει δίνοντας δωρεάν μετοχές, ώστε όταν γίνει το «μπαμ» να μην έχει πολλές στα χέρια του. Ο κόσμος έχει καταλάβει την «αλλαγή λόγου» στην “E” της Τρίτης Όψης, δεν την ταυτίζει με την παλιά “E”. Επίσης καταλαβαίνει ότι η Τρίτη Όψη είναι μια διάδοχη κατάσταση της Χ.Κ.Τ με νομικά τερτίπια. (Μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, που αλλάζει σκοπό τη τελευταία στιγμή πριν την επανέκδοση της “E”, που δεν διαθέτει προσωπικό και εμπειρία ούτε υποδομή στην έκδοση εφημερίδας, που έχει την ίδια έδρα και κοινά συμφέροντα και υποκαθιστά τη Χ.Κ.Τεγόπουλος. Επίσης εισπράττει τα έσοδα της κυκλοφορίας, άσχετα πως αυτό το αρνήθηκε όταν της κοινοποιήθηκε σχετικό εξώδικο και στέκεται εμπόδιο στην είσπραξη των οφειλομένων στους εργαζόμενους).

Από τότε που η οικονομική εξαθλίωση, του σχεδίου εξυγίανσης της Χ.Κ.Τ, μας ανάγκασε (όσους από εμάς ανάγκασε) να σκεφτόμαστε το στοιχειώδη βιοπορισμό μας, μας οδήγησε και στην «ανηθικότητα της ανάγκης» (που καταλύει ηθικές αξίες και ιδεολογίες. Μπορώ να αναφέρω πολλά ονόματα, υπάρχουν καταστάσεις. Αρκούμαι στον κ. Σχοινά, που το όνομά του είναι στις καταστάσεις  για χρήματα πλειστηριασμών,  τους οποίους σαν μάρτυρας της εταιρείας θέλει κατ’ ουσίαν να σταματήσει). Πολλοί ταύτισαν την επανέκδοση της “E” της Τρίτης Όψης σαν «το αναγκαίο αγαθό» που τους έλλειπε για τον βιοπορισμό τους (επικίνδυνη εξάρτηση…). Έτσι συνάδελφοι, απλήρωτοι της Χ.Κ.Τ - Τρίτης Όψης, οφείλουμε να βρούμε μια νέα ισορροπία για να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να σταθούμε στα πόδια μας. Μετά πρέπει να αποκτήσουμε νέα ηθική, να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι, ενεργώντας με κρίση και συνείδηση, χωρίς φαγωμάρα μεταξύ μας, που μόνο σε κακά αποτελέσματα μπορεί να μας οδηγήσει.
25/7/2013
Συναδελφικά
Νίκος Αργύρης
(απλήρωτος πιεστής)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου