Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

... η Μάνια, η 17 Νοέμβρη και οι απλήρωτοι της "Ε" ...

*
Γιώργος Καρελιάς
***
*

Η Μάνια στον εμφύλιο της 17 Νοέμβρη


Στις 14 Ιουλίου 1992 έγινε στην Αθήνα ένα χτύπημα της 17 Νοέμβρη, που έμελλε να αλλάξει την εικόνα της οργάνωσης στα μάτια της κοινής γνώμης. Στην επίθεση εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασά (που απέτυχε), σκοτώθηκε ένα νέο παιδί, που περνούσε από το σημείο, ο Θάνος Αξαρλιάν.

Η οργάνωση μίλησε για «παράπλευρη απώλεια». Όμως, ήταν τέτοια η κατακραυγή, ώστε έχασε πλέον μεγάλο μέρος των συμπαθειών που είχε μέχρι τότε σε τμήματα της κοινής γνώμης. Δέκα χρόνια αργότερα, κατά τη δίκη των μελών της οργάνωσης, ο επιχειρησιακός αρχηγός της Δ. Κουφοντίνας ζήτησε «προσωπικά συγγνώμη» για τον θάνατο του Αξαρλιάν. Το ίδιο κάνει και μέσω του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη και προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Όλα αυτά είναι (σχετικά) γνωστά. Στην «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύεται επιστολή του Βασίλη Τζωρτζάτου, μέλους της οργάνωσης, ο οποίος καταφέρεται εναντίον (πρώην) συντρόφων του, επειδή «πάτησαν το κουμπί», αν και κυκλοφορούσαν αρκετοί άλλοι άσχετοι άνθρωποι στο σημείο και υπήρχε κίνδυνος να σκοτωθούν. Μάλιστα, ο Τζωρτζάτος λέει και άλλα πολύ απαξιωτικά για τους πρώην συντρόφους του (όποιος θέλει ας διαβάσει την επιστολή του).

Για τους αδαείς, εδώ και χρόνια μαίνεται πόλεμος μεταξύ των φυλακισμένων μελών της πρώην οργάνωσης. Στη μία πλευρά είναι ο αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (μαζί του ο Τζωρτζάτος) και στην άλλη ο Κουφοντίνας (με άλλα μέλη, Ξηρούς κλπ).

Και στη μέση (εδώ φτάνουμε στο ζουμί αυτού του άρθρου) είναι η Μάνια Τεγοπούλου, η σημερινή συνεκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» (αυτή που την οδήγησε στην απαξίωση και στο κλείσιμο το 2011), μαζί με τον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο (αυτός που ανέλαβε, ένα χρόνο μετά, να την επανεκδώσει, να την εξυγιάνει, να πληρώσει τα χρέη της και άλλα παραμύθια).

Για την ακρίβεια η Μάνια δεν είναι στη μέση. Είναι με τον Γιωτόπουλο. Φίλοι εδώ και χρόνια (μεταξύ άλλων, αγόρασε το σπίτι του στους Λειψούς, ενώ η εφημερίδα κατέρρεε οικονομικά), τον υποστήριζε σκανδαλωδώς από τις σελίδες της, αποκλείοντας τις απόψεις άλλων μελών της 17Ν (π.χ. του Κουφοντίνα).

Ναι, η Μάνια παίρνει θέση στον εμφύλιο της 17 Νοέμβρη. Εχει ακόμα αυτήν την πολυτέλεια. Την ίδια στιγμή βέβαια που χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια( δεδουλευμένα και αποζημιώσεις) σε εκατοντάδες πρώην (και λίγους νυν) εργαζόμενους των εφημερίδων της, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο. Κορυφαία μπαταχτσού, αλλά -κατά τά άλλα- «αντιεξουσιάστρια».

Άνετη και ωραία κυκλοφορεί ελεύθερη -κι ας χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της- εκδίδει την εφημερίδα της με μαϊμουδιά (μέσω τρίτης εταιρείας, για να αποφεύγει τις συνέπειες) και κάνει τα προσωπικά παιχνιδάκια της υπέρ του «αγωνιστή» Γιωτόπουλου και εναντίον του (δεν ξέρω πώς τον θεωρεί) Κουφοντίνα.

Όσο οι νόμοι τής επιτρέπουν να μην πληρώνει, να κοροϊδεύει και να είναι ελεύθερη, οι απλήρωτοι πρώην εργαζόμενοι τής εύχονται καλό αγώνα. Και με τη νίκη…

---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Ζητω οι αντεξουσιαστες, αναρχικοι, επαναστατες και επαναστατριες με εγχρωμους οικιακους βοηθους! Αντεξουσιασμος τωρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή