Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

... ο ΕΔΟΕΑΠ "έπαιξε" και μάλλον διαισθάνεται ότι χάνει ...

*
SOSeΜΜΕ
(Συντάκτες, Ομοιοεπαγγελματίες
& Συναφείς Ειδικότητες ΜΜΕ)
***
*
Μέτρα για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ!



Κανείς δεν πρέπει να λείψει από την πολύ κρίσιμη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ. Το γνωρίζουμε όλοι. Απαιτείται η μαζική προσέλευση όλων μας ώστε να ληφθούν αποφάσεις και προπάντων να ειπωθεί η αλήθεια για το πολύπαθο Ταμείο μας.

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Πάνος Σόμπολος στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, αναφερόμενος στους θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ΕΔΟΕΑΠ, από την κατάργηση του αγγελιοσήμου, σήμανε γενικό συναγερμό λέγοντας ότι: «Θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας»! Δυστυχώς, αν «περάσουν από πάνω μας», ασφαλώς και θα απομείνουμε πτώμα. Δεν επαρκούν οι κορώνες, χρειάζεται να σταματήσουν οι σκυλοκαβγάδες και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και να μαζικοποιηθούν οι παρατάξεις του χώρου, που έχουν σχέδια και διάθεση για τη διάσωση του Ταμείου μας.

Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη σωτηρία τουλάχιστον των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του κλάδου μας. Προτείναμε την ενοποίηση των δύο ΤΕΑΣ με τον ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος για την οιονεί εργοδοτική εισφορά μας.

«Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Ο κλάδος υγείας των δημοσιογράφων ΔΕΝ είναι ένα συνηθισμένο ασφαλιστικό ταμείο, αλλά μια ιδιότυπη ιδιωτική αυτοχρηματοδοτούμενη ασφαλιστική εταιρία, που όχι μόνο δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το κράτος, αλλά και ουδέποτε έχει υποδεχθεί χρήματα εργοδοτών! Οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να δεχθούν την μετατροπή αυτού του οργανισμού ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ώστε σε περίπτωση που ξέμενε από χρήματα να μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα). Δεν το έπραξαν, όμως, ρίσκαραν και δήλωσαν ότι θέλουν ο οργανισμός να παραμείνει ιδιωτικού δικαίου. Αν υπάρχουν διαφημίσεις, ο οργανισμός κερδίζει χρήματα. Αν δεν υπάρχουν, όμως -όπως αυτή την περίοδο της κρίσης- υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για ένα ρίσκο, που οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να πάρουν για να διαθέτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημειώνει η εξαίρετη συνδικαλίστρια, βουλευτής Β’ Αθήνας, Σοφία Βούλτεψη, σε άρθρο της στη δικτυακή πύλη elzoni.gr (3/11/2012).

Εν όψει πλέον της κρισιμότατης γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, επιβάλλεται να ενημερωθούμε υπεύθυνα γι’ αυτή την ΑΛΗΘΕΙΑ:

Α. Για τη δικαστική εκκρεμότητα με το ΑΚΑΓΕ, υπόθεση η οποία εκδικάστηκε την 4η Μαρτίου 2014. Ουδεμία ενημέρωση έχουμε για την εξέλιξή της, όπως και δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως για την πορεία της εισαγγελικής έρευνας, που έχει παραγγελθεί.

Β. Για την πραγματική κατάσταση των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ. Υπάρχει μέριμνα για τη σωτηρία του Οργανισμού, εάν και εφόσον κατακρημνιστεί το αγγελιόσημο; Πού εδράζεται και ποιές κινήσεις έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Γ. Υπάρχει μέριμνα ώστε ό,τι απομείνει από το αγγελιόσημο να μην το νέμονται πλέον ετεροεπαγγελματίες και να αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους του, τους δημοσιογράφους, για την ασφαλιστική κάλυψη των οποίων θεσπίστηκε; Δυστυχώς τα στοιχεία που επισυνάπτουμε -αυτά τα οποία επεξεργάστηκε η ΕΔΕΕ (Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδος) και κατέθεσε στον ΟΟΣΑ και στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να καταλήξουν στο κατάπτυστο πόρισμα με το οποίο ζητείται η κατάργηση του αγγελιοσήμου- δείχνουν τη διαχρονική ολιγωρία της ΕΣΗΕΑ, να προστατέψει την οιονεί εργοδοτική εισφορά μας και την αδικία που υφίστανται οι πραγματικοί δικαιούχοι του, οι δημοσιογράφοι.



Δ. Εντάσσεται ο ΕΔΟΕΑΠ στην κατάπτυστη μνημονιακή υποχρέωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θεσπίζεται από την 1η Ιουλίου 2014, βάσει του Ν. 3863/2010 και υποχρεούται να στέλνει στοιχεία στους τροϊκανούς ή όχι;

Ε. Αν εντάσσεται, μήπως, καλούμαστε για ψηφοθηρικούς λόγους, εν όψει των εκλογών της ΠΟΕΣΥ, να επικυρώσουμε διά της ψήφου μας έναν ψευδεπίγραφο ελλειμματικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει άρδην να αναθεωρηθεί, καθώς κατατίθεται ελλειμματικός, οδηγούμενοι σε νέες επώδυνες περικοπές των ήδη γλισχρών συντάξεών μας; Επιχειρείτε την εξαπάτησή μας, κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ, υφαρπάζοντας την ψήφο μας;

Ζητούμε:

1. 1. Να διακοπεί άμεσα η χρηματοδότηση των Σωματείων από τον ΕΔΟΕΑΠ. Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να πένονται, για να χτίζονται βουλευτικές καριέρες και να σιτίζονται γραμματείς, τελώνες και φαρισαίοι στην ΕΣΗΕΑ.

2. 2. Να δοθούν εξηγήσεις και να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των απολύσεων πλειονότητας ιατρών του Οργανισμού. Ενέχονται μέλη διοικήσεων και συνδικαλιστές στα σκάνδαλα που εντοπίστηκαν; Αρκούν οι απολύσεις για τις ζημίες που έχει υποστεί ο Οργανισμός;

3. 3. Να γίνουν γνωστά τα ονόματα των ασφαλισμένων που προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αρνούμενοι τον αυτονόητο έλεγχο που θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια από τον ΕΔΟΕΑΠ.

4. 4. Να κληθούν θεσμικά oι πρόεδροι των δύο ΤΕΑΣ και των δύο αδελφών Ενώσεων ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΕΕ και να τοποθετηθούν για το μείζον ζήτημα της ενοποιήσεως όλων των ΝΠΙΔ του κλάδου.

5. 5. Να αναλάβει ο ΕΔΟΕΑΠ τη διοργάνωση σεμιναρίων για τους ανέργους μας, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ, αλλά και πόρους για τον ίδιο, καθώς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι ανίκανο να το πράξει. Με διοργανώτρια την ΕΣΗΕΑ, τα νέμονται αμφιβόλου προελεύσεως ΚΕΚ, με οσμή διαπλοκής από μέλη Ενώσεων και συνδικαλιστές - επιχειρηματίες, όπως καταγγέλλει η ΚΕΔ.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ

προς τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, να μην αρκεστεί σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των υπόχρεων υποβολής δήλωσης συντακτών, αλλά να ΕΛΕΓΞΕΙ στοχευμένα όλες τις διοικήσεις Ενώσεων και Σωματείων, που νέμονται το αγγελιόσημο, σε βάθος πενταετίας τουλάχιστον. Θα πρόσφερε στην αποκατάσταση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου και θα του είμαστε ευγνώμονες εσαεί γι’ αυτό.

Ιούνιος 2014

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Υ.Σ.: Με θλίψη παρακολουθούμε την απόπειρα της Ένωσης να καταλογογραφήσει αυτούς που ευστόχως ο πρόεδρος Πάνος Σόμπολος αποκάλεσε «κοπτοραπτούδες». Τους ανειδίκευτους και απαίδευτους του internet, που κατά συρροή κλέβουν κείμενα συναδέλφων τους, γεμίζοντας με τα «κόψε ράψε», αμφιβόλου προελεύσεως sites με «πληροφορίες», κλεψίτυπα ρεπορτάζ, ανώνυμες λασπολογίες κ.λπ. Αντί η ΕΣΗΕΑ να στραφεί εναντίον τους, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, επιχειρεί να τους εξισώσει με τους αυθεντικούς λειτουργούς του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ακολουθώντας πρακτικές τυχάρπαστων και ψευδεπίγραφων σωματείων των ΜΜΕ. O tempora, o mores! Οι υγιείς δυνάμεις του κλάδου πρέπει εγκαίρως να αντιδράσουν σε αυτή την καταστροφική απόφαση.

---
Σχόλιο "Ανασυγκρότησης" : ... απλώς μια υπενθύμιση: ... οτιδήποτε σήμερα έχετε και απολαμβάνετε φίλτατοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι μην λησμονείτε ότι εν πολλοίς το χρωστάτε στους Τεχνικούς Τύπου ... και οι γνωρίζοντες την συνδικαλιστική ιστορία των ΜΜΕ αντιλαμβάνονται ... και χαρακτηρισμοί του τύπου "ετεροεπαγγελματίες" και "ποιοί δικαιούνται ή όχι του αγγελιοσήμου", μάλλον θα πρέπει να επεξεργάζονται δύο και πλέον φορές πριν διατυπωθούν ...
---
*

1 σχόλιο:

  1. Αυθεντικοί -αλήθεια ποιος ορίζει και πως την αυθεντικότητα;- λειτουργοί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (τέως εφημεριδάδες) δουλεύουν, όπως - όπως, για να συντηρηθούν στα διαδικτυακά. Είτε για να διατηρήσουν τη θέση τους στις εναπομείνασες εφημερίδες που διατηρούν ιστοσελίδες, είτε για να επιβιώσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Τα άλλα είναι για της χαλιμά τα παραμύθια. Ποιος φοβάται τους αριθμούς; Οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο είναι και μέλη και μη μέλη Ενώσεων και είναι επιεικώς… ντροπή να μην αναγνωρίζονται. Γιατί τέτοιο μένος;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή