Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

... η ΠΕΛιθογράφων στον "Σινόπουλο" για έλεγχο ασφαλείας ...

*
ΠΕΛιθογράφων
***
*

Έλεγχος με το ΚΕΠΕΚ Πειραιά 
στην επιχείρηση Σινόπουλος στο Ρέντη

Την Παρασκευή 20/02/14 πραγματοποιήθηκε για μία ακόμα φορά επανέλεγχος στην επιχείρηση Σινόπουλος στο Ρέντη. Μαζί με το κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ Πειραιά, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΠ και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου και πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων.

Στον έλεγχο για μία ακόμα φορά, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει λύσει ακόμα μία σειρά ζητήματα που είχαν γίνει παρατηρήσεις από το ΚΕΠΕΚ με το πιο σημαντικό από αυτά, την έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας από τις περισσότερες μηχανές. 

Να θυμίσουμε ότι η επιχείρηση είχε τον επαρκή χρόνο, μιας και η πρώτη καταγγελία από το Σωματείο Λιθογράφων και αίτηση για έλεγχο στην επιχείρηση έγινε στις 13/06/14. Εν τω μεταξύ τον Οκτώβρη πήρε φωτιά, λόγο έλλειψης επαρκών μέτρων πρόληψης και πυρασφάλειας και από τότε το εργοστάσιο, στήθηκε και λειτουργεί κανονικά και πάλι

Πέραν όμως από τα ζητήματα ασφάλειας που διαπιστώθηκε ότι είναι πολλά, στον έλεγχο εντοπίστηκαν φανερές και κρυφές κάμερες παρακολούθησης σε όλη την παραγωγή, ακόμα και μέσα στο εστιατόριο που κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα του θράσους του εργοδότη, ήταν αναρτημένη πινακίδα με την επιγραφή "Προσέξτε τι λέτε, και οι τοίχοι έχουν αυτιά".

Το Σωματείο μετά από αυτό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Επιτήρηση των Εργαζομένων Απαγορεύεται
συνάδελφοι της επιχείρησης "Σινόπουλος":Ο βασικός στόχος της Διοίκησης που εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης σε κάθε χώρο παραγωγής, αλλά και στο χώρο διαλύματος της επιχείρησης Σινόπουλος, είναι να καθιστά τους εργαζομένους απλό εξάρτημα της παραγωγής. Εργαζόμενοι, που λειτουργούν ως άνθρωποι, δηλαδή ελευθέρως δημιουργούν, συνεργάζονται, συναναστρέφονται, κουβεντιάζουν και γελούν, σημαίνουν απώλεια κερδών για τον εργοδότη. Ακόμη χειρότερα, εργαζόμενοι, που οργανώνονται συλλογικά για να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας τους, γίνονται όχι μόνο λιγότερο παραγωγικοί αλλά ακόμη και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επανειλημμένη προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του Σωματείου.

Οι κάμερες παρακολούθησης, απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες του εργοδότη, κάνοντας τον βίο των εργαζομένων αβίωτο. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κάθε εργαζόμενου αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέγεθος και γι’ αυτό επιτηρείται.

Απέναντι στις κάμερες παρακολούθησης του εργοδότη,
να αντιπαρατάξουμε το δικό μας δίκιο,
της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.


Όπως τα πάντα στην κοινωνίες μας, έτσι και οι νόμοι δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Αντίθετα, οτιδήποτε έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και είναι καλό για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε καταπιεζόμενου, έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε αυτά τα πλαίσια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή, που εποπτεύει μεταξύ άλλων την επιτήρηση στην εργασία, έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η μετατροπή του εργαζόμενου μέσα από καταπιεστικές τεχνολογίες επιτήρησης από δυνάμει αυτόνομου όντος σε πράγμα / εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου απαγορεύεται. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη υπ’ αρ. 13/2014 απόφασή της η Αρχή επέβαλλε για τον λόγω αυτόν πρόστιμο σε εργοδότη, που επιτηρούσε μέσω καμερών τους εργαζομένους του, και επέβαλε το ξήλωμά τους. Η Αρχή έχει φτάσει σε αυτή την παγιωμένη πια κρίση περί προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την επιτήρηση της επίδοσης των εργαζομένων, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για την πλήρη καταγραφή της δραστηριότητας στην εργασία και, ως εκ τούτου, του άκρως καταπιεστικού και εξοντωτικού χαρακτήρα που μπορούν να πάρουν στα χέρια των εργοδοτών.

Η μηδενική ανοχή σε τεχνολογίες επιτήρησης στους χώρους εργασίας, είναι υπόθεση των εργαζομένων και ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Κανένα δικαστήριο και καμία δημόσια αρχή δεν πρόκειται να βγαίνει μπροστά και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα της εργασίας απέναντι στους εργοδότες, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέχονται τους εργοδότες να επιτηρούν κάθε τους κίνηση και να τους μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους.

- Καλούμε τη Διεύθυνση της επιχείρησης να συμμορφωθεί με το νόμο και τη λογική και να ξηλώσει όλες τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.

- Καλούμε όλους τους συναδέλφους της επιχείρησης Σινόπουλος, που στο χώρο εργασίας τους έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε κάθε γωνιά, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα του εργοδότη. Όσοι δεν είναι μέλη να γραφτούνε, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να οργανώσουμε από κοινού όχι μόνο την αφαίρεσή του καμεροχαφιέ, αλλά να παλέψουμε για κάθε τι που μας ανήκει.

Αγωνιστικά η Διοίκηση
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου