Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

... η "Καθημερινή", τα Lux Leaks, η επένδυση και το ΣτΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πως εμφανίζονται ως επενδυτές,
εκείνοι που φοροαποφεύγουν

Τις προηγούμενες μέρες μεταδόθηκε μια είδηση: Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Στα περισσότερα sites, εμφανίστηκε το ΣτΕ “να κόβει μια επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ λόγω …ύψους”. Είναι όμως η μισή αλήθεια, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως τα media, είτε αρκούνται στην αντιγραφή (copy-paste), είτε ενώ γνωρίζουν την πραγματικότητα δεν την καταγράφουν.

Πράγματι, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ , είπε “όχι” στο σχέδιο, λόγω του ύψους του εμπορικού κέντρου, το ενδιαφέρον στοιχείο για το ρεπορτάζ είναι για το είδος της επένδυσης στην Ακαδημία Πλάτωνος , με το εμπορικό κέντρο “Academy Gardens (“Οι κήποι της Ακαδημίας”).

- Ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η εταιρεία Artume, η οποία, όπως αποτυπωνόταν από τους ισολογισμούς της δεν είχε πληρώσει τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας, που μόνο για το 2009 ανήλθε σε 5,4 εκατ. ευρώ.

- Η Artume, ανήκει στην MGPA, ένα fund το οποίο εντοπίστηκε στα αρχεία των Lux Leaks. Δύο διαδοχικά δημοσιεύματα στα “Νέα” τα οποία δεν διαψεύστηκαν, εξηγούσαν τι συνέβαινε με τη  δανειοδότηση της εταιρείας, και πως εφαρμόζει ο επενδυτής των 300 εκατ. ευρώ, τη μέθοδο της διπλής φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο.

- Η MGPA πέρασε υπό τον έλεγχο της Blackrock της εταιρείας που ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες. Κι ενώ προφήτευε καταστροφές, μέσω της θυγατρικής απαιτούσε με επιστολές προς τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την υλοποίηση της επένδυσης.

- Κι από τα site δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά πράγματα. Όταν όμως εφημερίδες, όπως η “Καθημερινή” αποφεύγει να αναφερθεί στα Lux Leaks για την εταιρεία και μιλάει μόνο για “φρένο του ΣτΕ” στην επένδυση των 300 εκατ. ευρώ, τι να υποθέσει κανείς; Στο ρεπορτάζ, επί της απόφασης του ΣτΕ, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη διπλή φοροαποφυγή της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, αλλά αντιθέτως καταγράφεται η άποψη της εταιρείας ότι πληρώνει φόρους και ΦΠΑ. Προφανώς, οι αναγνώστες της “Καθημερινής” που δίνουν κάθε μέρα 1 ευρώ για να την αγοράσουν πιστεύοντας πως είναι αμερόληπτη και κάθετη στα θέματα της είσπραξης των φόρων, μάλλον δεν έχουν την πλήρη εικόνα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου