Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

... για τη νέα ΕΡΤ - δεν είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΕΡΤ από μηδενική βάση,
με σχέδιο υπό κατάρτιση

Νέα ΕΡΤ, σχεδιασμένη εξαρχής, με μόνο σταθερό σημείο την πρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ ΑΕ.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η ΕΡΤ σε διάστημα 50 ημερών, με νέο σχέδιο νόμου, σε διαφορετική λογική. Αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τον στόχο, αλλά από τα πράγματα προκύπτει πως δεν είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση έλαβε ένα ρίσκο και δεν άνοιξε την ΕΡΤ αμέσως, αν και ήταν προεκλογική της δέσμευση. Επέλεξε το κόστος τού να δρα και να πράττει, εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις συζητήσεις της ΝΕΡΙΤ, την οποία δεν αναγνωρίζουν.

Η πρόταση για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με έκδοση ΚΥΑ, νόμου ή τροπολογίας για την κατάργηση της ΝΕΡΙΤ και νέου σχεδίου νόμου σε διάστημα έξι μηνών, απορρίφθηκε διότι θεωρήθηκε πως θα επανέφερε και όλα τα αρνητικά φαινόμενα στη λειτουργία της εταιρείας.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, γιατί κάποιοι λένε ότι είναι παράγοντας ανάσχεσης. Από την άλλη πλευρά, η ΠΟΣΠΕΡΤ, υπό τον Π. Καλφαγιάννη, έλεγξε τις προηγούμενες διοικήσεις, και ειδικότερα του Χρ. Παναγόπουλου, στέλνοντας πολλές υποθέσεις στον Εισαγγελέα, ενώ συνέβαλε στη διατήρηση του σήματος της ελεύθερης ΕΡΤ από την ertopen. Την ίδια προσπάθεια κατέβαλαν και άλλοι «ανώνυμοι» εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 ή στους πομπούς για να παραμείνει ζωντανή η ΕΡΤ.

Οι σκέψεις για τους εργαζομένους

Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προκάλεσε αρχικά ικανοποίηση στους εργαζομένους της ΕΡΤ, που είδαν τη δικαίωση του εικοσάμηνου επίμονου αγώνα τους. Οι περισσότεροι έχουν αποδεχθεί πως στη νέα ΕΡΤ θα έχουν θέση και όσοι από τους παλιούς εργαζομένους κατάφεραν να μπουν στη ΝΕΡΙΤ, με τις γνωστές διαβλητές διαδικασίες. Ο προβληματισμός, ωστόσο, υπάρχει και όσο περνάνε οι μέρες ακούγεται δυνατότερα. Σημείο αιχμής είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από «μηδενική βάση», όπως έγινε κατανοητό μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, θα συσταθεί μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα έχει απλώς τον τίτλο της ΕΡΤ. Θα γίνει όμως με νέο νόμο, ο οποίος θα πάει στη Βουλή σε έναν μήνα, όπως είπε ο Ν. Παππάς.

Μέχρι τότε η ΝΕΡΙΤ θα συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και η ertopen από απέναντι. «Μηδενική βάση» σημαίνει επίσης πως θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη νέα ραδιοτηλεόραση και δεν θα συνεχιστεί η παλιά εργασιακή τους σχέση. Πρακτικά και με βάση όσα έχουν συζητηθεί, γίνεται λόγος για νέες συμβάσεις εργασίας με ενιαίο μισθολόγιο και με ενδεχόμενη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην παλιά ΕΡΤ.

Για τους εντός Ραδιομεγάρου, όσοι ήταν στην ΕΡΤ και εργάστηκαν στη ΔΤ (υπ. Οικονομικών) και στη ΝΕΡΙΤ θα παραμείνουν. Οι ενοικιαζόμενοι μέσω ιδιωτικών εταιρειών (π.χ., Τρίτο) θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους, η οποία δεν θα ανανεωθεί. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ μέσω ΑΣΕΠ θα παραμείνουν. Η τύχη του διαγωνισμού της ΝΕΡΙΤ για τους δημοσιογράφους θα κρίνει και την παραμονή τους ή μη στην εταιρεία, καθώς έχει καταγγελθεί ως διαβλητός, οπότε η απόφαση θα έρθει μάλλον από την Εισαγγελία

Το κόστος λειτουργίας της νέας ΕΡΤ προσδιορίζεται εξαρχής πως θα καλύπτεται από το ανταποδοτικό τέλος, χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση Παπαγεωργίου στην παλιά ΕΡΤ. Αυτό επιτρέπει τις προσλήψεις χωρίς να τίθεται θέμα ελέγχου από τους πιστωτές. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη χρηματοδότηση αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος, αυτό πρακτικά θα σημαίνει την απόσυρση από τη διαφήμιση, συνεπώς δεν θα διεκδικήσει χώρο από την ιδιωτική τηλεόραση.

Κομβικό σημείο είναι το αν η νέα ΕΡΤ θα είναι ΔΕΚΟ, αν δηλαδή θα υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, όπως συμβαίνει και με τη ΝΕΡΙΤ. Μέχρι αυτήν τη στιγμή επικρατεί η άποψη να είναι η νέα ΕΡΤ ΔΕΚΟ.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου