Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

... "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία" - τίτλοι τέλους; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τριγμοί στην παράταξη Σόμπολου

«Τίτλοι τέλους» αναμένεται να πέσουν το επόμενο διάστημα για την ιστορική παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» του σημερινού προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Πάνου Σόμπολου, διαμορφώνοντας πιθανόν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό εν όψει της ανάδειξης νέου προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αφορμή στάθηκε μια ακόμη διαφωνία μεταξύ των δύο εκπροσώπων της παράταξης στο ΔΣ - του Χρήστου Κυρίτση και της Αγγελικής Γυπάκη - που παρά τις παρελθούσες φιλότιμες προσπάθειες για συνεργασία, φάνηκε πλέον να «αποδέχονται» και οι δύο αυτό που όλοι βλέπουν - εντός και εκτός παράταξης: Δηλαδή ότι τους χωρίζει χάσμα γενεών και κυρίως συνδικαλιστικής κουλτούρας.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της, η παράταξη του Πάνου Σόμπολου απώλεσε σταδιακά τις δάφνες του παρελθόντος. Κι αυτό παρότι ανέδειξε ακόμη και τη σημερινή πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, η οποία την αξιοποίησε ως εφαλτήριο για τη συνδικαλιστική της καριέρα, την οποία εγκατέλειψε -προ δύο περίπου ετών- «βλέποντας» ότι η τότε πολιτική συγκυρία ευνοούσε την υλοποίηση των αρχηγικών της φιλοδοξιών. Βέβαια είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι στη διάσπαση συνέβαλε με τον τρόπο του -και πάλι τότε- ο μόνος που απέμεινε από το παλαιό σχήμα, ο Χρήστος Κυρίτσης.

Το αποτέλεσμα ήταν η παράταξη να φθίνει σταδιακά, αδυνατώντας να προσελκύσει νέα μέλη. Έτσι, από παράταξη εξουσίας -που κατήγαγε στο παρελθόν σπουδαίες νίκες για τον κλάδο- έφτασε να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση.

Η εικόνα διάλυσης της παράταξης έγινε πλέον εμφανής τους τελευταίους μήνες όταν με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να συγκεντρώσει ικανό αριθμό υποψήφιων για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Υποψήφιων, που, αν και μπήκαν στο ψηφοδέλτιο, ασχολήθηκαν ελάχιστα έως καθόλου, με τους περισσότερους να απουσιάζουν ακόμη και από τις εργασίες του συνεδρίου.

Στο παρασκήνιο, δε, δημιουργήθηκαν πολλές δυσαρέσκειες, αφού άλλοι πήραν την πλειοψηφία των σταυρών και άλλοι επιλέχθηκαν από την άτυπη «ηγεσία» της παράταξης προκειμένου να εκλεγούν τελικά στα όργανα.

Μετά το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ έγινε μια προσπάθεια οργάνωσης της παράταξης σε νέες βάσεις, με εμπλοκή νέων (και σε ηλικία) μελών. Όμως φάνηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

Τον βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης, ο οποίος θεωρεί ότι τώρα που ο Π. Σομπόλος έχει ουσιαστικά αποχωρήσει, η αρχηγία του ανήκει δικαιωματικά, χωρίς όμως να πάρει ουδέποτε τέτοια έγκριση.

Μάλιστα ο ίδιος απέφυγε συστηματικά να θέσει το θέμα εμφανώς ακόμη και στις συγκεντρώσεις των μελών της που ο ίδιος διοργανώνει. Βεβαίως, το καλλιεργεί επί χρόνια στο παρασκήνιο, είτε διπλωματικά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με μέλη της παράταξης είτε μετ’ επιτάσεως στις εκάστοτε διαφωνίες του με την ομόλογό του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη.

Πριν από μερικές μέρες η διάλυση αυτή έγινε εμφανέστατη σε σύγκρουση που υπήρξε μεταξύ τους για σειρά από θέματα του κλάδου, αλλά και επιλογών προσώπων.

Η σύγκρουση εξώθησε την κ. Γυπάκη να δηλώσει ότι ανεξαρτητοποιείται. Παρότι αυτό δεν κοινοποιήθηκε από την ίδια, την επομένη ο Χ. Κυρίτσης φρόντισε να το «σιγουρέψει». Εξέδωσε, μόνος του, ανακοίνωση στο όνομα της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», που πρωτοκόλλησε στη γραμματεία της ΕΣΗΕΑ και με την οποία την καλούσε να παραιτηθεί και από μέλος του ΔΣ. Όπως όλα δείχνουν, όμως, η ανακοίνωση αυτή θα είναι και η ταφόπλακα της ιστορικής παράταξης αφού βγήκε παρατύπως με πρωτοβουλία του Κυρίτση, χωρίς να ερωτηθούν άλλα μέλη και κυρίως ο ιδρυτής της Πάνος Σόμπολος. Μάλιστα ο τελευταίος φέρεται να είναι οργισμένος τόσο με τις αυθαίρετες αυτές ενέργειες όσο και γιατί ο -αυτοαποκαλούμενος συνεχιστής του- Χ. Κυρίτσης αποφεύγει συστηματικά να επικοινωνήσει μαζί του.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός μελών της παράταξης αποδοκίμασε την κίνηση αυτή, δηλώνοντας μάλιστα ότι αποχωρούν και αφήνοντας τον ογδοντάχρονο Χ. Κυρίτση σχεδόν μόνο του.

Ως εκ τούτου, η επίσημη αναστολή λειτουργίας της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» είναι θέμα ημερών.

Μια άλλη εκδοχή, που ακόμα «παίζει», είναι ο Π. Σόμπολος να θέσει τον Χ. Κυρίτση εκτός παρατάξεως, διατηρώντας έτσι το κίνημα που ίδρυσε πριν από χρόνια στη συνδικαλιστική αρένα των ΜΜΕ.

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές «βάζουν φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό στην ΕΣΗΕΑ (αλλά και τον ΕΔΟΕΑΠ, που έχει αρχαιρεσίες τον ερχόμενο μήνα), αφού δεν αποκλείεται να προκαλέσει παραταξιακές ανακατατάξεις σε έναν κλάδο που πλήττεται επί χρόνια (ελέω εκλογικού συστήματος και προσωπικών φιλοδοξιών) από την αδυναμία να εκφραστεί ενωμένα και μακριά από τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, που κάποιοι επιλέγουν για να συνεχίσουν να έχουν λόγο ύπαρξης.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου