Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

... Ελ. Σπανοπούλου: "Η κάσα (του ΕΔΟΕΑΠ) είναι άδεια" !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το Ταμείο μας έχει πρόβλημα ρευστότητας
και βιωσιμότητας, όχι πρόβλημα επιβίωσης!


Επιστολή Σπανοπούλου για ΕΔΟΕΑΠ



Η σκληρή αλήθεια των αριθμών
Συνάδελφοι,

Αναφορικά με όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες για τον Ασφαλιστικό μας Φορέα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην Αγωνία σας, αλλά και γιατί πάντα μοιραζόμουν μαζί σας, διάφανα και δημοκρατικά, τα στοιχεία που αφορούν στον ΕΔΟΕΑΠ, δίνω ενυπόγραφα - και ως Ταμίας του ΔΣ πλέον - εξηγήσεις σε όλους σας, με αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση.

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας μας το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σε αδιέξοδο.

· Για το 2015 είμαστε σε πλήρη αδυναμία να συντάξουμε, ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ! Ξοδεύουμε, δηλαδή, στα τυφλά ενώ, ήδη, πλησιάζει ο τρίτος μήνας του νέου χρόνου! Κι έτσι βγαίνουμε στη γύρα για δανεικά σε έναν Οργανισμό του οποίου μια μεγάλη δύναμη είναι ο μηδενικός δανεισμός.

Σχεδόν ακέφαλο, και διχασμένο το ΔΣ δεν μπόρεσε να δώσει στρατηγικές κατευθύνσεις στον Ταμία για τη σύνταξη οικονομικού σχεδίου δράσης στο 2015. Ανάλωσε μια πολύτιμη διετία σε λαϊκίστικη σκανδαλολογία, ανήθικο ρεβανσισμό και διάλυση των υπηρεσιών.

Μη έχοντας τη δύναμη και τη βούληση, να πάρει αποφάσεις ώστε να διορθώσει την κατάσταση, προφανώς και εν όψει εκλογών, η πλειοψηφία αποφασίζει ότι δεν μπορεί να… αποφασίσει και ότι θα εκτελεί μέχρις αποχωρήσεως μας έναν προϋπολογισμό ίδιο με τον περσινό! Ένα προϋπολογισμό, δηλαδή, που στο τέλος του 2015 θα εμφανίζει ΕΛΛΕΙΜΜΑ και πάλι 15.000.000 ευρώ!

Η διαφορά, όμως, τώρα είναι ότι η κάσα δεν έχει άλλα μετρητά!

Η ρευστότητα στραγγίστηκε ανεύθυνα και αλόγιστα μέσα σε δυο χρόνια.

· Για το αδιέξοδο αυτό στις 4 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε ο Ταμίας του ΔΣ. Στις 8/2, με Καταστατική ψηφοφορία, εκλέγομαι στη θέση του και δηλώνω ότι: «παρά την προσωπική μου πικρία αναλαμβάνω προκειμένου να αποφύγουμε στάση πληρωμών, ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ζημιά στην εικόνα του Οργανισμού.»

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ …ΜΗ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με το cash flow (ροές πληρωμών) και με 3.746.051 ευρώ μετρητά που παρέλαβα, μέχρι την αποχώρηση μας στα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να συνυπογράψω, ως Ταμίας ΔΣ, εντάλματα δαπανών άνω των 3.000.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι φεύγοντας θα αφήσουμε το Ταμείο με περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά. Σε αυτά θα προστεθούν αρχές Μαρτίου από την κατανομή Αγγελιοσήμου ΕΔΟΕΑΠ περίπου 800.000 ευρώ.

Το νέο ΔΣ της 13ης Μαρτίου, όμως, θα συγκροτηθεί σε Σώμα στις 21 Μαρτίου και την επομένη 22 Μαρτίου θα πρέπει να καταβάλει συντάξεις 1.250.000 ευρώ, ενώ στις 27 Μαρτίου Μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές 400.000 ευρώ

Πράγμα αδύνατον, αφού 2.550.000 ευρώ που αναμένουμε από την τακτική κατανομή Αγγελιοσήμου για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου καταβάλλονται 31 Μαρτίου.

Αυτά τα χρήματα ζητήσαμε να βοηθήσει ο αναπλ. υπουργός κος Δημ. Στρατούλης, ώστε να δοθούν στον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ 20-25 ήμερες νωρίτερα, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις και οι μισθοί Απρίλιου. ΟΧΙ δάνειο, αλλά προκαταβολή.

Προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΔΣ:

· Δάνειο από τις Ενώσεις (Αγγέλης- Χριστοδουλίδου). Εγκρίθηκε, αλλά δεν ανταποκρίνονται οι Ενώσεις.

· Δάνειο από ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Σόμπολος). Εγκρίθηκε, αλλά δεν ανταποκρίνεται, μέχρι στιγμής, το αδελφό Ταμείο.

· Ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών με μεγάλη ζημία. (Συζητήθηκε από σχεδόν όλους και απορρίφθηκε )

· Δάνειο από Τράπεζα με υποθήκη το ένα από τα δύο ακίνητα μας ή με εγγύηση τα ομόλογά μας του Ελληνικού Δημοσίου (Σπανοπούλου). Δεν τέθηκε καν.

· Συγκράτηση εκροών, με σταδιακές τμηματικές πληρωμές κατά το δυνατόν δλδ ένα με δύο μήνες καθυστέρηση. (Σπανοπούλου) Απορρίφθηκε.

· Αναστολή του Κλάδου των εφ άπαξ για δύο μήνες (Χριστόπουλος) Απορρίφθηκε.

· Άμεση απόφαση για απονομή όλων των εφ άπαξ και εξόφληση τους με τμηματική καταβολή , όπως προβλέπεται και από το Καταστατικό (Σπανοπούλου)Απορρίφθηκε.

Επτά μέλη στο ΔΣ, πλην Χριστόπουλου και Σπανοπούλου, προκρίνουν και αποφασίζουν: καμία καθυστέρηση πληρωμών εφ άπαξ . Έτσι λήφθηκαν αποφάσεις εκταμίευσης, μόνο για εφ άπαξ: 

520.000 ευρώ τον Ιανουάριο και 470.000 ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ ακολουθούν άλλες 200.000 ευρώ τον Μάρτιο για αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί από Δεκέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Αποφασίζεται ακόμη ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή πληρωμών ΤΥΠ με ρυθμό 1.000.000 τον μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, που δεν θα έχει παρά λιγοστά μετρητά στις 22 Μαρτίου, συνεχίζει απτόητος να καταβάλει εφ άπαξ, προμήθειες, νοσοκομεία και δαπάνες ΤΥΠ από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σα να μην συμβαίνει τίποτε! Σαν να περιμένουμε να ανοίξει ο ουρανός και να βρέξει χρήματα μέσα στον Μάρτιο.

Το χειρότερο; Σαν να μην θέλουμε να σκεφθούμε καν τι πρέπει να κάνουμε.
Να καταρτίσουμε, έστω, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα plan B…
Χαϊδεύουμε αυτιά, κρύβουμε την αλήθεια, κερδίζουμε παραταξιακό χρόνο και μαζεύουμε ψηφαλάκια αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τη δεινή πραγματικότητα.

Έτσι… σκέφτηκαν κάποιοι να δανειστούμε από τις Ενώσεις.

Τα Σωματεία όμως αρνούνται, κάθε ένα για διαφορετικούς προσχηματικούς (ΕΣΗΕΑ), ή πραγματικούς ( ΕΣΗΕΜΘ) λόγους , ή και θέτουν ορθά ερωτήματα (ΕΠΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ).

Ειδικά η ΕΣΗΕΑ, με αποθεματικό 17.500.000 ευρώ από τα χρήματα του Αγγελιοσήμου, μας έσυρε σε ταπεινωτικούς απολογισμούς, που δεν τιμούν το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού, αλλά υπηρετούν παραταξιακά οφέλη και ικανοποιούν μισαλλοδοξίες (...)

Όλη η επιστολή συνεχίζεται ΕΔΩ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου