Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

... ο κλάδος γραφικών τεχνών ζητά: επανένταξη στα Βαρέα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΠΕΛιθογράφων

Ο Κλάδος να επανενταχθεί 
στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Συνάδελφοι, για δεκαετίες ο κλάδος των γραφικών τεχνών ήταν ενταγμένος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αυτό δεν μας χαρίστηκε, προέκυψε από τη φύση της εργασίας στα τυπογραφεία και τα βιβλιοδετεία. Ήταν μία ανάγκη για όσους δούλεψαν μία ζωή μέσα στα μελάνια, τη σκόνη, το θόρυβο, τους διαλύτες και την ορθοστασία, να σταματάνε τη δουλειά νωρίτερα. Είναι αδύνατον άλλωστε να συνεχίσει κάποιος μέχρι τα 65 και τα 67, χωρίς να αποκτήσει προβλήματα υγείας. Τώρα και παρόλο που η τεχνολογία μπορεί να έχει προχωρήσει, το πρόβλημα παραμένει. Απόδειξη είναι τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες που καταγράφονται στον κλάδο κάθε χρόνο.

Ήταν μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος του κλάδου, μιας και με την ένταξή μας στα βαρέα ανθυγιεινά ένσημα οι εργαζόμενοι έβγαιναν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα. Με την κατάργηση του ΤΑΤ το 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ένταξή μας στο ΙΚΑ, οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχασαν αυτό το δικαίωμα και φορτώθηκαν στην πλάτη τους επιπλέον χρόνια δουλειάς για την συνταξιοδότησή τους. Με το πέρασμα των χρόνων και την ψήφιση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, τα όρια ηλικίας για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως γενικό όριο, έχει διαμορφωθεί στο 67ο έτος με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη και το 62ο έτος για μειωμένη σύνταξη σε γυναίκες και άντρες. Επίσης από 1-1-2013 ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών (12.0000 καταβολές) ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας. Αύξηση ορίων ηλικίας είχαμε και για τους εργαζόμενους του κλάδου που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρώην ΤΑΤΤΑ μετά την διακοπή της παρακράτησης εισφοράς κατά 3.6%. Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αρνείται να δώσει τα 45 ένσημα το χρόνο που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του. 

Συνάδελφοι, για τις τραγικές ανατροπές και περικοπές που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και των αποχαρακτηρισμό του κλάδου από τα Β.Α.Ε., υπάρχουν υπεύθυνοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Στα Βαρέα & Ανθυγιεινά μπήκαμε με σκληρό αγώνα. Τέτοιος αγώνας χρειάζεται και τώρα. Είναι η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. του ΣΕΒ και του πολιτικού τους προσωπικού για δουλεία μέχρι τα βαθιά γεράματα και δίνοντας ένα επίδομα που θα το ονομάζουν σύνταξη. Σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όχι απλά δε λέει κουβέντα για την καταλήστευση των ταμείων, αλλά ετοιμάζεται να βάλει και πάλι χέρι στα αποθεματικά. Έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με την Ε.Ε και την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. για το τσάκισμα στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Συνάδελφοι, τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται! Όποια κατάκτηση είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες ήρθε κάτω από σκληρούς ταξικούς αγώνες και όχι από κάποια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Έτσι και σήμερα για να υπάρξουν Σ.Σ.Ε. για να ενταχθεί ο κλάδος και πάλι στα Β.Α.Ε. επιβάλλεται καλύτερη οργάνωση στο κάθε τόπο δουλειάς, η δραστηριοποίησή μας μέσα στο σωματείο, η αντίστασή μας στην βαρβαρότητα που θέλει η Ε.Ε., ο ΣΕΒ και οι κυβερνήσεις τους.

Να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου