Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

... νέα ΕΡΤ, νέα - μειωμένα - μισθολόγια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η "ακτινογραφία"
των οικονομικών της νέας ΕΡΤ



Με ανταποδοτικό τέλος επιπέδου ΝΕΡΙΤ και μισθολόγια μειωμένα κατά 30% σε σχέση με τη παλιά ΕΡΤ σχεδιάζεται η επαναλειτουργία. 

Γράφει η Ναταλία Ανδρικοπούλου

Με μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με την παλιά ΕΡΤ κατά 30%, διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, και περιορισμό των εξωτερικών παραγωγών στο 25% του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σχεδιάζει η κυβέρνηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Οπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή προς συζήτηση, το ανταποδοτικό τέλος παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση στα 4,24 (όσο ήταν επί παλιάς ΕΡΤ) θα παραμείνει στα 3 ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα απευθύνεται πρόσκληση επαναπρόσληψης όλων όσων διατηρούσαν σύμβαση αορίστου χρόνου την μέρα του «λουκέτου».

Η εξειδίκευση των οικονομικών της νέας ΕΡΤ προκύπτει μετά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στα εξής δεδομένα: το μισθολογικό κόστος ανά άτομο προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στις 20.000 ευρώ ετησίως, αντί για 28-30.000 ευρώ που ίσχυε επί παλαιάς ΕΡΤ, καθώς θα πρέπει οι μισθοί να οριστούν με το ίδιο καθεστώς που δόθηκαν αποζημιώσεις, δηλαδή με το ενιαίο μισθολόγιο (και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους).

Υπολογίζοντας κατά μέσο τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στις 2.500 (σ.σ. παρότι αναμένεται να είναι χαμηλότερος), το συνολικό μισθολογικό κόστος θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το αντίστοιχο κόστος με βάση τους μισθούς που ίσχυαν την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ. Οπως προκύπτει, η συνολική μείωση θα είναι της τάξεως του 30%.

Το έτερο μεγάλο κόστος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης, και αποτελεί σημείο-κλειδί για την οικονομική «ακτινογραφία» της νέας ΕΡΤ είναι το ακριβές ποσό που θα παρακρατηθεί και θα δοθεί στα κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος, κάτι που δεν προσδιορίζεται στα άρθρα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Με το ανταποδοτικό στα 3 ευρώ, τα έσοδα της νέας ΕΡΤ θα παραμείνουν στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή στα 190 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ποσό της παρακράτησης για το χρέος ανερχόταν στα 90 εκατομμύρια ευρώ ετησιώς, αφήνοντας δηλάδη στη δημόσια τηλεόραση 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΕΡΤ δεσμεύεται αντίστοιχα να συνεισφέρει στην αποπληρωμή του χρέους, το ακριβές ποσό όμως που θα παρακρατηθεί θα εξαρτηθεί από τη γενική διαπραγμάτευση της χώρας και από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για παράδειγμα με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1- 1.5%,που αποτελεί το στόχο της κυβέρνησης, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει η νέα ΕΡΤ στα κρατικά ταμεία θα κυμανθεί περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της ΕΡΤ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διορισμός της νεάς διοίκησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Την ημέρα εκείνη θα εκδοθεί το ΦΕΚ για το νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, και άρα ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την εναλλαγή των διοικήσεων.

Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι αν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να τηρηθεί η διαδικασία που αναφέρεται στο νομοσχέδιο βάσει της οποίας μετά τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και υπολοίπων πέντε μελών του ΔΣ, ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς υποβάλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία εγκρίνει τα μέλη και στη συνέχεια ο υπουργός τα διορίζει.

Η εν λόγω διάταξη όπως και αρκετές ακόμα που έχουν προκαλέσει κριτική από την αντιπολίτευση, ενδέχεται να παραλλαχθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου