Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

... ΕΔΟΕΑΠ - Χριστοδουλίδου, Αγγέλης "εκτός σεναρίου" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πρώτη φορά αριστερά
στον ΕΔΟΕΑΠ
και επιχειρούν “πραξικόπημα”!
Τρίμης (ΣΥΡΙΖΑ), Αντωνιάδου (ΝΔ), Γκανάς (ΣΥΡΙΖΑ)

Μείζον πολιτικό ζήτημα υπάρχει για την Ένωση Συντακτών μετά και την επίσημη καταγγελία δυο εκλεγμένων της μελών στο νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ για τις πραξικοπηματικές κινήσεις των εκλεγμένων από την έτερη συνδικαλιστική ένωση του ασφαλιστικού ταμείου, την ΕΠΗΕΑ.

Και μόνο ο τίτλος της καταγγελίας των Πόπη Χριστοδουλίδου και Γιάννη Αγγέλη “ΕΔΟΕΑΠ : Οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί ψηφίζουν, αλλά, κατά πως φαίνεται, οι εργοδότες αποφασίζουν…”, ανοίγει το πολιτικό ζήτημα για το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο των συντακτών και υπαλλήλων Τύπου. Πολιτικό ζήτημα όχι μόνο για το δημοσιογραφικό σωματείο αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου οι εκλεγμένοι διοικητικοί από πλευράς ΕΠΗΕΑ αμφισβητούν την “πρωτιά” της ΕΣΗΕΑ και των εκλεγμένων της και παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν το ΔΣ για την εκλογή προεδρείου. Το θέμα είναι πολιτικό. Και σχετίζεται άμεσα με τις δυο κατευθύνσεις που δόθηκαν προ των εκλογών, της μνημονιακής γραμμής για περικοπές σε υγεία και επικούρηση στο δρόμο προς τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (παράταξη Μ. Γκανά στην ΕΠΗΕΑ, παράταξη Αντωνιάδου στην ΕΣΗΕΑ, παράταξη Νεστορίδη στην ΕΣΗΕΜΘ). Και της γραμμής για ανάχωμα στις περικοπές και άμεσες δράσεις για αύξηση εσόδων στο ταμείο.

Μέχρι και σήμερα, εθιμοτυπικά η θέση του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ καλυπτόταν από την πολυπληθέστερη ένωση στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή την ΕΣΗΕΑ. Έτσι είχαν εκλεγεί πρόεδροι στο παρελθόν οι Ν. Κιάος, Ε. Σπανοπούλου, Π. Σόμπολος. Όλοι τους από την ΕΣΗΕΑ. Η θέση του ταμία, εθιμοτυπικά και πάλι καταλαμβανόταν από τους εκλεγμένους με την ΕΠΗΕΑ και η θέση του αντιπρόεδρου από την ΕΣΗΕΜΘ.

Στις φετινές εκλογές τα σενάρια έλεγαν πως πρώτος θα εκλεγεί ο Ν. Καρούτζος, της παράταξης Αντωνιάδου και υπέρμαχος των περικοπών. Η αποχώρηση του Π. Σόμπολου ήταν ένας από τους λόγους για αυτό. Το είχαν δεδομένο. Έλα όμως που η πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κλάδου αποφάσισε διαφορετικά. Και έδωσε την πρωτιά στην Πόπη Χριστοδουλίδου, υπέρμαχο κατά των περικοπών. Και όχι μόνο αυτό. Τα ίδια σενάρια επέμεναν πως ο Γ. Αγγέλης δεν θα εκλεγεί στο ΔΣ. Έλα όμως που το σώμα αποφάσισε πάλι διαφορετικά. Οι δυο αριστεροί του ΔΣ, που στηρίχθηκαν όχι μόνο από την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” αλλά από δημοσιογράφους που θέλουν άλλο δρόμο λύσης για το ταμείο τους, ήταν μια έκπληξη και φυσικά τα σενάρια διαλύθηκαν. Το ίδιο βράδυ των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ παρουσία μαρτύρων η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου κατέβηκε στον 1ο όροφο και έδωσε τα συγχαρητήριά της στη “νέα πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ” Πόπη Χριστουδουλίδου. Της έκαναν μάλιστα και πλάκα, πώς έπρεπε να κατεβάσει και τη σαμπάνια που είχαν στο γραφείο για την πρωτιά που περίμενε η παράταξή της…

Τι συνέβη μέσα σε μια εβδομάδα και άλλαξαν όλα; Η καταγγελία των δυο αριστερών εκλεγμένων είναι σαφής. Εμπλέκουν την παράταξη του Μ. Γκανά της ΕΠΗΕΑ που πρόσκειται στο “ΣΥΡΙΖΑ” και την παράταξη της Μαρίας Αντωνιάδου που πρόσκειται σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι και λοιπές μνημονιακές, εκδοτικές δυνάμεις που εξέλεξαν δυο συμβούλους, τους Ν. Καρούτζο και Α. Σταθάτου.

Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα και τίθενται στην κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, τη "Συσπείρωση":
  • Θα συναινέσει να παραδοθεί το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ στη μνημονιακή πολιτική της δεξιάς;
  • Θα δώσει το πράσινο φώς να αναλάβει πρόεδρος του οργανισμού η ΕΠΗΕΑ επειδή ο πρώτος σε ψήφους από την ΕΣΗΕΑ δεν είναι υπέρ των μνημονιακών πολιτικών;
  • Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συναινούν και τα αρμόδια για τα ΜΜΕ στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου