Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

... Χρ. Μεμής - από το "Βυζάντιο" στο protagon.gr ...

*
Χρήστος Ξανθάκης
***
*

Στα χέρια του Μεμή το Protagon

Μεταβιβάστηκε το πλειοψηφικό πακέτο της ιστοσελίδας στο πρώην στέλεχος του ΔΟΛ που ετοιμάζει και ειδησεογραφικό site.

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού του Protagon στον Χρήστο Μεμή. Το πρώην στέλεχος του ΔΟΛ απέκτησε ακόμη τον έλεγχο της δημοφιλούς γαστρονομικής ιστοσελίδας Bostanistas, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει και στην λειτουργία ειδησεογραφικής ιστοσελίδας με «τρέχοντα» νέα. Όλα αυτά βεβαίως μετά το Πάσχα, διότι απαιτείται προηγουμένως να έχουν ολοκληρωθεί κάποια διαδικαστικά ζητήματα.

Ως γνωστόν, ο Χρήστος Μεμής κατέχει πολύ καλά το θέμα των νέων τεχνολογιών και ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους της Μιχαλακοπούλου που αγωνίστηκαν σκληρά για να οδηγήσουν τον δεινόσαυρο του «συγκροτήματος» στην ηλεκτρονική εποχή. Δεν τα κατάφερε φυσικά, διότι το μεγάλο αφεντικό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία μέγιστη το διαδίκτυο, όπως δεν κατάφερε και να ειρηνεύσει τις οικογενειακές διαφορές ανάμεσα στους διαδόχους. Εκεί ειδικά, μάλλον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς το ελληνικό Game of Thrones είναι σε πλήρη εξέλιξη στον ΔΟΛ

Φρέσκα κουλούρια όμως, για τον Χρήστο Μεμή. Το Protagon μπορεί να το κουμαντάρει με μια σχετική ευκολία (άμα έχεις περάσει από το Βυζάντιο…) και με άνεση επίσης θα φέρει στην ιστοσελίδα μια σειρά από μεγαλοδιαφημιζόμενους. Εταιρείες δηλαδή και επιχειρήσεις που ταιριάζουν στη φυσιογνωμία του site και πολύ θα ήθελαν να προβληθούν στις οθόνες του, αλλά ως τώρα δεν έβρισκαν σημεία επαφής. Μην ξεχνάμε ότι η ιστοσελίδα διατηρούσε έναν χαρακτήρα μάλλον χειροτεχνικό, που δεν βοηθούσε ιδιαιτέρως στην εμπορική ανάπτυξή της.

Ο ίδιος χαρακτήρας ενδέχεται να δημιουργήσει και ολίγα προβληματάκια οικονομικού περιεχομένου στη νέα ιδιοκτησία. Για τους μη μυημένους, το Protagon λειτουργούσε ως εξής: Στο τέλος κάθε έτους αθροίζονταν τα έσοδα, αφαιρούνταν τα έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο κλπ.) και ό,τι απέμενε το μοιράζονταν οι μέτοχοι και οι συνεργάτες. Έπαιρναν οι πρώτοι το μερίδιό τους και ακολούθως γινόταν διανομή στους δημοσιογράφους ανάλογα με τον αριθμό των άρθρων που είχε υπογράψει ο καθένας. Χώρια οι αναγνώστες, που έστελναν υλικό δωρεάν, άνευ χρεώσεως. Ένα μοντέλο λειτουργίας που την έκανε τη δουλειά του όταν το Protagon ήταν πάνω κάτω ένα μαγαζί του στυλ «ο Σταύρος και οι φίλοι του», αλλά τώρα με την νέα ιδιοκτησία και χρηματοδότηση θα αλλάξει αναγκαστικά χαρακτήρα. Και στη διαδρομή ίσως χαθούν και κάποια πρόσωπα.

Εκείνο που θα χαθεί σίγουρα είναι η σημερινή στέγη της ιστοσελίδας, μιας και επίκειται μετακόμισή της στο βαθύ κέντρο της Αθήνας. Υποθέτω ότι στα νέα γραφεία θα στεγαστεί και το σχεδιαζόμενο site της hardcore ειδησεογραφίας, μαζί με λοιπές υπηρεσίες μάλλον απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού media. Εγχείρημα τολμηρό αναμφιβόλως σε καιρούς δύσκολους. Αν πετύχει όμως, βλέπω του χρόνου τέτοια εποχή τον Σταύρο Ψυχάρη να αναζητεί εναγωνίως για ντιλ τον παλαιό του υφιστάμενο.

---
πηγή: http://newpost.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου