Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

... στα όρια του "κραχ" η Πήγασος Εκδοτική ("Έθνος" κ.λπ.) ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ένα βήμα πριν το μεγάλο «κανόνι»
οι εφημερίδες Μπόμπολα


Τι αποκαλύπτει η Moore Stephens - Τα δάνεια του ομίλου προς τις τράπεζες φτάνουν τα 196,5 εκατ. ευρώ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η "Πήγασος Εκδοτική" (Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ημερησία κλπ) της οικογένειας Μπόμπολα. Η έκθεση του ορκωτή λογιστή δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη μελλοντική πορεία της ναυαρχίδας των δραστηριοτήτων της οικογενείας Μπόμπολα, με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2014. 

Η MOORE STEPHENS ως ελεγκτική εταιρεία στην ετήσια έκθεση της διαπιστώνει καθεστώς αβεβαιότητας την πορεία της εταιρείας Πήγασος και την ίδια στιγμή διατυπώθηκαν βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητά της να "συνεχίσει τη δραστηριότητά της".

Με την κρίσιμη αυτή επισήμανση κλείνει η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου που στα κρίσιμα ζητήματα, υπάρχει πλήρη ταύτιση.

Το περιεχόμενο της έκθεσης του διοικητικού συμβουλίου στην ουσία προετοιμάζει τους πιστωτές για το μεγάλο γεγονός. 

Η έκθεση της εταιρείας περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες την τραγική οικονομική κατάσταση της εκδοτικής επιχείρησης.

Αναφέρεται ότι η διοίκηση αξιολογεί τις επιπτώσεις των συσσωρευμένων ζημιών επί της ταμειακής ρευστότητας της εταιρείας και του ομίλου σε συνδυασμό με ληξιπρόθεσμες δόσεις των δανείων, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιωδώς αβεβαιότητας για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.

Την ίδια στιγμή όμως η διοίκηση προτίθεται να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέπουν τι συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Στα όρια του κραχ η Πήγασος Εκδοτική

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι υψηλότερες κατά 131 εκατομμύρια ευρώ για τον Όμιλο και 79 εκατ. για την εταιρεία σε σχέση με την τρέχουσα αξία των περιουσιακών της στοιχείων που έχει στην κατοχή της η Πήγασος Εκδοτική.

Δηλαδή στην περίπτωση που πουληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα θα έχει οφειλές 131 εκατ. ευρώ έναντι των τραπεζών.

Πόσα χρωστάει στις τράπεζες

Το ύψος των δανείων διαμορφώθηκε στα 196,5 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 181 εκατ. ευρώ το 2013 πέρυσι.

Η Πήγασος παρουσίασε ζημίες ύψους 32,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες από τα 31,5 εκατ. ευρώ πρόπερσι. 

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός σε 58,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ebitda αν και βελτιώθηκαν παρέμειναν αρνητικά σε 2,54 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι πριν τη εκδήλωση της υφεσιακής λαίλαπας στη χώρα ο τζίρος «άγγιζε» τα 150 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έφθαναν μόλις το 1 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Η «σωτηρία» της Πήγασος

Η διοίκηση έχει έρθει σε συμφωνία με τρεις τράπεζες για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η συμφωνία όμως είναι στον αέρα, καθώς δεν έπεσαν ακόμη οι υπογραφές για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως αναφέρει η διοίκηση στην έκθεση της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής κ. Φώτης Μπόμπολας, καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» που σκοπό θα έχουν τη διάσωση της εκδοτικής επιχείρησης, η οποία να σημειωθεί ότι τα τελευταία 34 χρόνια έχει να επιδείξει αρκετές δημοσιογραφικές επιτυχίες μέσα από τις σελίδες του Έθνους και του Έθνους της Κυριακής.

Η συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασος και στο βάθος το άρθρο 99....

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου θεωρούν ότι η συγχώνευση των δύο παραδοσιακών ομίλων της έντυπης ενημέρωσης θα λειτουργήσει ως «πικρό» φάρμακο για τη διάσωσής τους. 

Μέχρι σήμερα το σενάριο αυτό έχει διαψευστεί από τον όμιλο Πήγασος.

Τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας που έλεγε έδωσαν τα χέρια Μπόμπολας – Ψυχάρης, με ανακοίνωσή της, η Πήγασος το διέψευσε κατηγορηματικά.

Το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα θα ήταν μια κάποια λύση. 
Το ενδεχόμενο αυτό δεν το είχε αποκλείσει στο παρελθόν ούτε ο κ. Φώτης Μπόμπολας.

Ωστόσο, τα οικονομικά αδιέξοδα της «Πήγασος Εκδοτικής» με τους 620 εργαζόμενους μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί ο CEO κ. Φώτης Μπόμπολας να κάνει τη δική του προσωπική υπέρβαση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
---
πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου