Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Θέμα "μεταφοράς αποθεματικών" του ΕΤΑΠ προς ΕΔΟΕΑΠ;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σχόλιο "Α" - ... διαβάζουμε στις "Τυπολογίες" ότι ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο λουκέτο ... και ζητείται να δοθούν από τα αποθεματικά του ΝΠΔΔ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κάποια εκατομμύρια ευρώ στο ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ !.. και φυσικά τούτο δεν είναι κάτι καινούργιο ... είναι η συνέχεια του "non paper" δια χειρός Πετρόπουλου προς την "Ομάδα Εργασίας" που υποσχόταν ακριβώς αυτό: μεταφορά από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜ στον ΕΔΟΕΑΠ ... και πόστα, φυσικά, στον νεοσύστατο ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ... αυτό που εμείς επισημαίνουμε είναι ότι τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ - αναφέρεται και στο κείμενο - είναι ΟΛΩΝ των ασφαλισμένων ... και όλοι οι ασφαλισμένοι ΔΕΝ είναι μέλη-μέτοχοι του ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ ... όπως επίσης και όλοι οι ασφαλισμένοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν σ' ένα εν δυνάμει επαγγελματικό ταμείο, όπως αυτό που σήμερα διαχειρίζεται το "σύστημα ΕΠΗΕΑ"... είναι σαφές τούτο ή χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις; ... και σε κάθε περίπτωση η "μεταφορά", που επιθυμούν κάποιοι, θα πρέπει να υποστεί τη βάσανο της νομιμότητας ... σαφές;..
Να δοθούν τώρα λεφτά

από το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ




Χωρίς διέξοδο και νομοθετική ρύθμιση παραμένει το Ασφαλιστικό στα ΜΜΕ, καθώς από το υπουργείο Εργασίας δεν διαφαίνεται καμία πρωτοβουλία για να κλείσει το θέμα με τους ανασφάλιστους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις, δεν έγινε καμία κίνηση και όσο περνάει ο καιρός ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται πιο κοντά στο λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις πιέζουν σε κάθε κατεύθυνση ώστε η κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για να ξεκλειδώσουν τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που ανήκουν στους εργαζομένους. Από το αρχικό αίτημα να δοθούν 200 εκατ. ευρώ στα Ταμεία Υγείας και Επικούρησης, τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 70 με 80 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο ΕΔΟΕΑΠ τους επόμενους μήνες χωρίς πρόβλημα και να προχωρήσει η αναλογιστική μελέτη για τη διεύρυνσή του με τους εργαζομένους όλων των ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, στον ίδιο τον Οργανισμό τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν μηδενιστεί και εκφράζεται φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να δοθούν συντάξεις τον Δεκέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία του ΔΣ ανοίγει παλιές υποθέσεις, δηλώνοντας πως υπάρχουν σκάνδαλα που πρέπει να ερευνηθούν από τον Εισαγγελέα, δυναμιτίζοντας το κλίμα συνεργασίας στη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει και συζητείται σενάριο ΤΣΜΕΔΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή να προωθηθεί αιφνιδιαστικά η μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο ως η μόνη λύση στο θεσμικό κενό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την ασφάλεια υγείας, σε συνεργασία ορισμένων εργαζομένων, συνδικαλιστικών παρατάξεων και εργοδοτών. Σε μια τέτοια περίπτωση συνταξιούχοι και άνεργοι θα βρεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, ενώ οι ενεργοί ασφαλισμένοι και οι εργοδότες θα πληρώνουν ποσοστό περί το 16% για τη λειτουργία του επαγγελματικού ταμείου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου