Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

... ΕΔΟΕΑΠ - θα καταβληθεί η επικουρική Φεβρουαρίου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις
του Φεβρουαρίου 2017 από τον ΕΔΟΕΑΠ


Κανονικά θα καταβληθούν, στο τέλος Ιανουαρίου, οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2017 από τον ΕΔΟΕΑΠ (επικουρική σύνταξη) και από τον ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη). Ειδικότερα, στον ΕΔΟΕΑΠ έχει αποδοθεί ποσό 9,5 εκατ. Ευρώ, περίπου, από το τέως ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, που αφορά οφειλές του άλλοτε αγγελιοσήμου. Τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού επαρκούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μέχρι τέλος Μαρτίου 2017, οπότε και θα πρέπει να έχει δοθεί οριστική λύση αυτόνομης βιωσιμότητας, ειδάλλως εναλλακτική λύση, προσεγγίζουσα στους σκοπούς του Καταστατικού.

Πάντως, οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις στο χώρο του Τύπου συνεχίζουν τις επαφές τους με τον Υφυπουργό Εργασίας, εν μέσω στενών χρονικών περιθωρίων, αλλά και χωρίς να έχει συνταχθεί, μέχρι σήμερα-αδικαιολογήτως- η απαιτούμενη Αναλογιστική Μελέτη. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας, την ερχόμενη Δευτέρα (23/1/) υπογράφεται η σύμβαση για την ανάθεση σύνταξης της εν λόγω Μελέτης

Ο Υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος εξακολουθεί να ζητεί συμφωνία μεταξύ των Δημοσιογραφικών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ. Και μπορεί να υπάρξει συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις και σύνεση πριν οδηγηθούμε σε απευκτέα δυσμενή κατάσταση, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στον οποίο εντάχθηκαν τα προϋφιστάμενα οκτώ (8) Ταμεία Κυρίας ασφάλισης (κύρια σύνταξη) μεταξύ των οποίων και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, υπό ενιαία Διοίκηση, η λειτουργία του από 1-1-2017 είναι εξ υπαρχής προβληματική και υποκρύπτει νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Και τούτο διότι:

Α) Το νέο Υπερταμείο είναι ελλειμματικό, το δε ποσό του ενός δισ. ευρώ, περίπου, που περιήλθε στον ΕΦΚΑ από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ, επαρκεί να καλύψει μόνο το 1/3 του ελλείμματος για το 2017. Επομένως, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΠ/ΜΜΕ (και οι συνταξιούχοι) απώλεσαν την ασφάλεια των παροχών.

Β) Μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων (Εθνική σύνταξη + ανταποδοτική σύνταξη), που θα έχει συντελεσθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017, θα υπάρξει μείωση αυτών, η δε προσωπική διαφορά (διατήρηση του υπερβάλλοντος ποσού) δεν θεωρείται συντάξιμη αποδοχή, αλλά οικειοθελής παροχή, με επακόλουθο την ευχέρεια του νομοθέτη για την, ανά πάσα στιγμή, περικοπή της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού (κινητή, ακίνητη περιουσία, ελλείμματα, υποχρεώσεις) των ενταχθέντων Ταμείων (και του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ) περιήλθε αυτοδικαίως στον ΕΦΚΑ.

Γεώργιος Γιαννήλος
Εκπρόσωπος Συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου