Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

... ΔΟΛ - το μπαλάκι και πάλι στους απλήρωτους ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σχόλιο "Α": Είναι πλέον σαφές ότι η πίεση στρέφεται στους εργαζόμενους να αποσυρθούν από όποια ένδικα μέσα έχουν ενεργοποιήσει ... ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Μουλόπουλου σε τηλεοπτικό συνεργείο του korinthos tv, στις οποίες ρίχνει την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις στους εργαζομένους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλουν να σωθούν έχει καλώς, αν δεν θέλουν δεν μπορεί να γίνει κάτι» ... οι εργαζόμενοι θα "τσιμπήσουν";..

Ψυχάρης, Μουλόπουλος, Καρακούσης,
εργαζόμενοι σε διαφορετικούς κόσμους

Κόμματα, τράπεζες σε ρόλο παρατηρητή, ενώ τέλος του μήνα ίσως κλείσει μόνος του ο ΔΟΛ

Δυστυχώς στις εξελίξεις του ΔΟΛ υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι οι οποίοι όλοι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους γεγονός που φυσικά σπρώχνει όλο και πιο γρηγορα στον γκρεμό το συγκρότημα. Η ανακοίνωση Μουλόπουλου έφερε σκληρές πολιτικές συγκρούσεις, αλλά και αντιπαράθεση εργαζομένων στον ΔΟΛ με μια μικρή, αλλά φωνακλού και σε καίρια πόστα ομάδα να αντιδρά και να περνά επικοινωνιακά την άποψη της και την άρνησή της στην εμφάνιση Μουλόπουλου. Είναι πάνω κάτω η ίδια ομάδα που με τις ίδιες φωνές και αντιδράσεις επί 6 χρόνια στεκόταν στο πλευρό του Ψυχάρη σε κάθε του απόφαση όσο ξεκούδουνη ή καταστροφική ήταν αυτή και μπλοκάριζε κάθε εξέλιξη και φωνή αντίδρασης στους σχεδιασμούς του εκδότη. Ο Ψυχάρης δεν είπε και δεν έκανε τίποτε και συνέχισε το σχεδιασμό του και είναι ολοφάνερη από τα εξώφυλλα των τελευταίων ημερών σε ΝΕΑ και ΒΗΜΑ η αλλαγή πλεύσης. Προς τα πού δεν ξέρουμε, αλλά σίγουρα υπάρχει αλλαγή πλεύσης με περιορισμό της κριτικής, λιγότερα «κοσμητικά» επίθετα εναντίον της κυβέρνησης, με προβολή κυβερνητικών δράσεων (πχ τρενοσέ) ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι στα ΝΕΑ του ΣΚ και στο ΒΗΜΑ υπήρχαν αρνητικές αναφορές στη ΝΔ και προβολή της Φώφης Γεννηματά που ήταν εξαφανισμένη από τα έντυπα του ΔΟΛ, όχι τα εξώφυλλα γενικά. Ο Ψυχάρης στο editorial στο ΒΗΜΑ σήμερα μιλάει γενικώς και αορίστως για αλλαγές στην ύλη του Βήματος και κάποιος καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι ο ΔΟΛ μετά το γάμο με τη δεξιά (και ολίγον με την ακροδεξιά) επιστρέφει στον παραδοσιακό του χώρο. Κάποιος πιο… υποψιασμένος θα έλεγε ότι αυτά είναι τα επακόλουθα της έλευσης Μουλόπουλου. Το ζήτημα είναι ότι ο Ψυχάρης μιλάει για τη νέα σελίδα στον ΔΟΛ όταν βάσει των εξελίξεων σε 6-7 εβδομάδες ο ίδιος κατά 99,9% θα έχει αντικατασταθεί από τον εκκαθαριστή των τραπεζών ή πιθανώς σε 1-2 εβδομάδες να έχουν βάλει τέλος οι ίδιοι εργαζόμενοι αν δεν δουν μέχρι τέλος του μήνα σημαντικές εξελίξεις που να έχουν το χρώμα του χρήματος για αυτούς.

Τα πρόσωπα


Ο Μουλόπουλος εμφανίζεται από την Πέμπτη στον ΔΟΛ και μετέχει σε συσκέψεις με τον Ψυχάρη και τους διευθυντές, συνομιλεί ιδιωτικά με εργαζομένους (με τους οποίους άλλωστε γνωρίζεται πολύ καλά) χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές ποιός είναι ο ρόλος του. Ο ίδιος δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση να μιλήσει πιο οργανωμένα και επίσημα στο προσωπικό, ενώ δηλώνει ανοιχτά σε εργαζομένους που μιλάει αλλά το είπε και στους εκπροσώπους τους ότι περίμενε διαφορετική υποδοχή. Ο Καρακούσης τηρεί στάση αναμονής, αλλά σε όλους τους συνομιλητές του εκδηλώνει δυσφορία για την παρέμβαση Ψυχάρη με τον Μουλόπουλο και είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν βρεθεί με κάποιο τρόπο μια λύση για να συνεχίσει έστω και υποτυπωδώς τη λειτουργία του ο ΔΟΛ, η συνεργασία Μουλόπουλου-Καρακούση δεν θα είναι μακράς πνοής. Οι εργαζόμενοι αν και μέχρι τώρα έχουν δείξει αξιοθαύμαστη υπομονή και συνεχίζουν να παράγουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχουν άλλη και λογικό είναι αφού οι οφειλές έφτασαν πλέον το εξάμηνο. Οι εκπρόσωποι τους συναντήθηκαν με τον Ψυχάρη παρουσία Μουλόπουλου και διευθυντών ΝΕΩΝ και Βήματος και εξήγησαν ότι αν δεν υπάρξει κάποια καταβολή μισθοδοσίας στο τέλος του μήνα, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσουν να εργάζονται. Το αν αυτό θα γίνει μέσω ομαδικής επίσχεσης ή απεργίας ή κάποιου άλλου τρόπου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αφού θα αποφασισθεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί και ο κύκλος των συζητήσεων της επιτροπής εργαζομένων με πολιτικούς φορείς και τις τράπεζες. Μέχρι τώρα πάντως οι συναντήσεις (Βούτσης, Δραγασάκης) δεν έχουν βγάλει κάποιο ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα. Συνοψίζοντας λοιπόν, ο Ψυχάρης θεωρεί ότι προχωρά στο σχεδιασμό του, ο Μουλόπουλος το ίδιο, ο Καρακούσης παραμένει χολωμένος μέχρι νεωτέρας και οι εργαζόμενοι έχουν θέσει deadline μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι φορείς

Τα κόμματα από την πλευρά τους είναι σαφές ότι νίπτουν τας χείρας τους και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι ουσιαστικό που να δώσει κάποια λύση. Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να διευκολύνει τις εξελίξεις, αλλά μόνο αν συμφωνήσει εκ των προτέρων η αντιπολίτευση γνωρίζοντας όμως ότι λόγω Μουλόπουλου δεν πρόκειται να συμφωνήσει εύκολα κανείς. Η ΝΔ είναι σαφές ότι βρίσκει αποκούμπι στον Μουλόπουλο για να μην κάνει κάτι για τη διάσωση του ΔΟΛ, αφού έχει καταστεί σαφές από τις προσωπικές κινήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προτιμούσε να κλείσει ο ΔΟΛ όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους προτάσσουν από τη μια πλευρά το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα το οποίο δεν τους επιτρέπει καμία κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης, αλλά από την άλλη εκμεταλλεύονται απόλυτα τα περιθώρια που τους δίνουν οι νόμοι για να μην κάνουν τίποτε και να αφήνουν να σαπίζει η κατάσταση.

Οι τράπεζες για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους πάνω από όλα θα μπορούσαν να έχουν από την 1η Ιανουαρίου δρομολογήσει τις δικαστικές και όλες τις άλλες διαδικασίες που απαιτούνται, αλλά φτάνει το τέλος του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει την κίνηση που θα κάνουν, ενώ ήταν γνωστό και σαφές εδώ και μήνες ότι δεν θα καταβάλλονταν οι δόσεις δανείων στο τέλος του 2016. Οι τράπεζες δεν καταθέτουν το έγγραφο πτώχευσης και αλλαγής διοίκησης και δεν έχουν αποφασίσει ούτε τη διαδικασία με την οποία θα το κάνουν. Αν δηλαδή θα το κάνουν με ανοιχτό τον ΔΟΛ ή με κλειστό. Επί της ουσίας είναι δική τους απόφαση.

Γιατί αν ήθελαν να τελειώσει γρήγορα και σχετικά ομαλά το ζήτημα θα είχαν προετοιμαστεί και θα κατέθεταν 1η Ιανουαρίου την καταγγελία των δανείων και το αίτημα πτώχευσης, ενώ παράλληλα θα είχαν φροντίσει παρασκηνιακά να κάνουν απαραίτητες ενέργειες ώστε ο δικαστής να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός δέκα ημερών και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αν οι τράπεζες όλες μαζί κινούνταν παρασκηνιακά στο να τρέξει άμεσα η διαδικασία θα υπήρχε κάποιος που θα το εμπόδιζε. Αν τα είχαν κάνει τώρα όλα αυτά, θα ήταν μέσα στον ΔΟΛ ο εκκαθαριστής στον οποίο θα είχαν δώσει εντολή οι τράπεζες να τελειώσει εντός 1-2 μηνών τη δουλειά και όχι σε 10-12 μήνες που είναι το ανώτατο περιθώριο. Φυσικά οι τράπεζες παράλληλα θα άφηναν ανοικτό ένα λογαριασμό για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτούς τους 1-2 μήνες από τα έσοδα και το πράγμα θα έφτανε γρήγορα σε ένα τέλος, όποιο και αν ήταν αυτό. Ομως και οι τράπεζες είτε από στρατηγικό σχεδιασμό είτε από φόβο των στελεχών να μην εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες ή για να μην κατηγορηθούν για πολιτικά παιχνίδια είτε όλα αυτά τα μαζί, κωλυσιεργούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με αυτά και με αυτά το μπαλάκι έχει πέσει αποκλειστικά στο γήπεδο των εργαζομένων οι οποίοι θα κληθούν όπως όλα δείχνουν τις επόμενες μέρες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσα σε όλο αυτό το αβέβαιο και σκοτεινό περιβάλλον και μάλιστα όπως όλα δείχνουν χωρίς προοπτική για άμεση καταβολή κάποιων χρημάτων με την ελπίδα ότι κάτι θετικό θα συμβεί το επόμενο διάστημα.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου