Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

... ποιος θυμάται τα πρόστιμα σε Motor Oil - ΕΛΠΕ;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής
Πρόστιμα ύψους 1,2 δις ευρώ
διεγράφησαν μια νύχτα του 2014

Βαρδινογιάννης, Σαμαράς και οι υπουργοί Στουρνάρας, Βρούτσης, Μητσοτάκης
Ενδοκυβερνητική σύγχυση και στιγμές υψηλής πολιτικής έντασης μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προκάλεσε η -δια διαρροών- εμπλοκή Στουρνάρα στο εισηγητικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Το μίνι θρίλερ άρχισε όταν, πριν καν το πόρισμα της πλειοψηφίας δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, διέρρευσε κείμενο πορίσματος το οποίο αναφερόταν σε πιθανές ποινικές ευθύνες του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για απόφαση που είχε πάρει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Η τροπολογία για Motor Oil και ΕΛΠΕ

Η απόφαση, η οποία είχε ψηφιστεί με τροπολογία στη Βουλή αφορούσε τη διαγραφή προστίμων ύψους 1,2 δις ευρώ των πετρελαϊκών ομίλων Motor Oil και ΕΛΠΕ για υπόθεση τριγωνικών συναλλαγών και, κατά το σχέδιο πορίσματος που διέρρευσε, συνιστούσε στοιχείο αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών -ήτοι, παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή- του Γιάννη Στουρνάρα για το αδίκημα της απιστίας.

Τι έλεγε το προσχέδιο για τον Στουρνάρα

Η αναφορά του επίμαχου κειμένου στον Γιάννη Στουρνάρα ήταν μακροσκελής και συνοδευόταν από αιχμηρά πολιτικά σχόλια.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο πορίσματος επισημαινόταν:

«Η τροπολογία μπήκε σε ονομαστική ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου 2014 και πέρασε με 142 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΠαΣοΚ) έναντι 91 αρνητικών (ΣυΡιζΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ). Μέσα σε έναν νόμο που άνοιγε την πόρτα της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζομένους, χώρεσε και μια τροπολογία που χάριζε -και συνεχίζει να χαρίζει- φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι φαίνεται πως είναι “πιο ίσοι” από τους κοινούς θνητούς-πολίτες αυτής της χώρας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Με τα χρήματα από τον ιδρώτα και το “αίμα” του Έλληνα εργαζόμενου / καταθέτη, κάποιοι τραπεζίτες, υπουργοί και καναλάρχες στήνανε τριγωνικές business συναλλαγών των τραπεζών με το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ παίζοντας εν αγαστή συνεργασία μπιλιάρδο διαπλοκής στην πλάτη του Ελληνικού Λαού».


Στο ίδιο κείμενο γινόταν και σύνδεση της υπόθεσης των προστίμων της Motor Oil και των ΕΛΠΕ με την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

«Μετά την βεβαίωση και επιβολή των προστίμων», αναφερόταν στο κείμενο, «ο επιχειρηματικός όμιλος Βαρδινογιάννη προανήγγειλε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αλλάζει χαρακτήρα και από ψυχαγωγικό κανάλι θα μετατραπεί σε ειδησεογραφικό και μάλιστα μέσω «διαρροών» δια του Τύπου θα περνούσε σε αντιμνημονιακή τροχιά στηλιτεύοντας τις επιλογές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν με τουλάχιστον πέντε διαφορετικές τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις να απαλλάξουν αναδρομικά τα δύο διυλιστήρια από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και τελικώς το πέτυχαν το 2014 με τις ψήφους 142 βουλευτών τής τότε συμπολίτευσης. Όπως σαφώς προκύπτει πίσω από την σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση βρισκόταν η προσπάθεια της δημοσκοπικά καταρρέουσας κυβέρνησης να αποσπάσει την εύνοια και την στήριξη του επιχειρηματία και καναλάρχη Β. Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτη της Μotoroil και του τηλεοπτικού σταθμού STAR».

Αυτά...

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Μην τα παίρνετε στα σοβαρά αυτά τα πράγματα, απλά το προσχέδιο (draft το λένε οι ...γνωρίζοντες) με το τελικό πόρισμα έχει κάτι μικρές παραλείψεις, προερχόμενες από ...εξυπηρετήσεις, προς συγκεκριμένους επιφανείς επιχειρηματίες, μερικών δισεκατομμυρίων. Θυμίζει κάποια οικονομική μελέτη, λες και οι συντάκτες των διαφόρων πορισμάτων έχουν βγάλει όλοι την ίδια σχολή. "Φασκελοκουκούλωστα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή