Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Έρευνα ALCO - αναγνωρίζεται η αξιοπιστία της ΕΡΤ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η ενημέρωση στα ιδιωτικά κανάλια
περνάει από το φίλτρο του ιδιοκτήτη


Η αξιοπιστία της ΕΡΤ και η κατά το δοκούν
ερμηνεία του άρθρου 15 του Συντάγματος

Περισσότερο αποκαλυπτικό από τη χθεσινή έρευνα της ALCO για την ΕΡΤ, που στην τελευταία της δημοσκόπηση έδινε περίπου εννέα μονάδες προβάδισμα στη ΝΔ, δηλαδή δεν τη λες και φιλική προς την κυβέρνηση, ήταν φυσικά η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα που αναγνωρίζουν οι πολίτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, έναντι των ιδιωτικών καναλιών.

Η διαφορά υπέρ της αντικειμενικότητας της ΕΡΤ σε σχέση με τα δελτία των ιδιωτικών σταθμών, δηλαδή στη σύγκριση των δυο, είναι 5 μονάδες… Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε η ενημέρωση είναι αντικειμενική και πότε όχι. Αντιλαμβάνονται ότι η ΕΡΤ φιλοξενεί όλες τις απόψεις και η ενημέρωση στα ιδιωτικά κανάλια περνάει από το φίλτρο των συμφερόντων του ιδιοκτήτη τους!

Άλλωστε τα παραπάνω επιβεβαιώνονται περίτρανα από τις καταθέσεις των ιδιοκτητών πέρυσι τον Αύγουστο στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ… όπου είχαν ομολογήσει ότι ερμηνεύουν (κατά το δοκούν) το άρθρο 15 του Συντάγματος που αναφέρεται στην αντικειμενικότητα και με ίσους όρους μετάδοση των πληροφοριών και των ειδήσεων.

Ένα εξαιρετικό δείγμα είχαμε «απολαύσει» την εβδομάδα του Δημοψηφίσματος το 2015 και φυσικά πέρυσι το Σεπτέμβριο με το διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών!

Βεβαίως πολλοί ως αντίλογο θα επικαλεστούν τα νούμερα τηλεθέασης… Η συγκεκριμένη όμως έρευνα της ALCO εξετάζει ποιοτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου η συζήτηση για τα νούμερα είναι άστοχη. Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει ένας απολύτως αξιόπιστος και αδιάβλητος τρόπος μέτρησης των προγραμμάτων… επιπλέον οι πολίτες επιλέγουν με άλλα κριτήρια το τι θα δουν και τι όχι… ενώ επίσης η τηλεθέαση επηρεάζεται από μια σειρά άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου