Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

... σενάριο εργασίας για MEGA με "άρωμα" ΔΟΛ - Πήγασου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αν ήσουν τραπεζίτης θα διευκόλυνες
την επανεκκίνηση του Mega ή μήπως όχι;


Τακτικός αναγνώστης μας, με καλή γνώση των σχεδιασμών αλλά και των φόβων των τραπεζών απέναντι στα media, μάς έστειλε τις σκέψεις του για τα μελλούμενα. Ξεκινά με μια υπόθεση εργασίας και καταλήγει με την υποσημείωση ότι δεν πρόκειται παρά για ένα απλό σενάριο -και τίποτα παραπάνω.

«Ας πούμε ότι είσαι ανώτατο τραπεζικό στέλεχος και έχεις μπροστά σου ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επανεκκίνηση του Μega. Γνωρίζεις καλά τέσσερα πράγματα.

Ξέρεις, πρώτον, ότι οι τρεις μεγαλομέτοχοι του σταθμού ΔΕΝ προσχώρησαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, την οποία είχαν αποφασίσει τον Μάιο του 2015 και, στη συνέχεια, την Άνοιξη του 2016.

Ξέρεις, επίσης, ότι οι εκδοτικοί όμιλοι των δυο εκ των τριών ιδιοκτητών (ΔΟΛ και Πήγασος του Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα, αντιστοίχως) χρωστάνε στις τράπεζες πάνω από 150 εκατ ευρώ η κάθε μία -και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών τους στο Μega είναι ενεχυριασμένες.

Ξέρεις, ακόμη, ότι ο ΔΟΛ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, καθώς ο Σταύρος Ψυχάρης σταμάτησε να πληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις, και πως ο Πήγασος -αν δεν μεσολαβήσει κάτι θεαματικό- μπορεί να στριμωχτεί πολύ, κάποια στιγμή.

Ξέρεις, τέλος, ότι εσύ ή κάποιοι συνάδελφοί σου από την Alpha Bank διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, επειδή το 2006 έδωσαν δάνειο 55 εκατ ευρώ στον Σταύρο Ψυχάρη για να αγοράσει το 25% του ΔΟΛ από τον Χρήστο Λαμπράκη. Δάνειο, που τον κατέστησε de facto μελλοντικό ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της χώρας, και είχε ως μοναδική εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές που αγόρασε -εγγύηση, την οποία η Δικαιοσύνη χαρακτήρτισε εξαιρετικά επισφαλή και στέλνει τους αρμόδιους στο σκαμνί.

Τι θα έκανες, λοιπόν, σήμερα; Θα ενέκρινες το business plan του Μega που σου έφεραν, θα όριζες ποσό μερικών εκατ. ευρώ ως αναγκαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και θα περίμενες να δεις αν οι μεγαλομέτοχοι του Mega θα έβαζαν «ζεστό» χρήμα, όπως ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ τις δυο προηγούμενες φορές;

Και αν έλεγες «ναι», και έμπαιναν στα ταμεία τα 12 ή 15 ή 20 εκατ ευρώ που θα όριζες, το Mega θα ξεκινούσε ξανά και εσύ θα ήσουν διασφαλισμένος νομικά; Μα ο Σταύρος Ψυχάρης είναι αδύνατο να βάλει χρήματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συνεπώς, το ποσοστό του ΔΟΛ στο κανάλι, που σήμερα είναι περίπου 20%, θα εξατμιζόταν. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μειωνόταν αυτομάτως η αξία του ΔΟΛ, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα κληθεί να πουλήσει ο διαχειριστής, με στόχο να πετύχει όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή; Άρα, ο τραπεζίτης ή οι τραπεζίτες που επέτρεψαν κάτι τέτοιο, δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν (νέες) κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη;

Και αν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (ιδιοκτήτριας εταιρείας του Mega) ΔΕΝ συμμετάσχει ούτε η πλευρά του Φώτη Μπόμπολα, δεν θα μειωθεί δραστικά το ποσοστό του στο κανάλι; Από το περίπου 32% σήμερα, ενδεχομένως σε κάτω από 10%; Και τότε, δεν θα μειωθούν σημαντικά τα περιουσιακά στοιχεία της Πήγασος ΑΕ -τα οποία οι πιστώτριες τράπεζες οφείλουν να διασφαλίσουν έναντι του δανείου που τους οφείλει η επιχείρηση; Άρα, ο τραπεζίτης ή οι τραπεζίτες που επέτρεψαν κάτι τέτοιο, δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν (νέες) κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη;

Ποιος ή ποιοι ταπεζίτες, λοιπόν, θα διευκόλυναν την εξεύρεση λύσης στο Μega σήμερα; Ποιος ή ποιοι τραπεζίτες δεν θα περίμεναν να εκπλειστηριάσει ο διαχειριστής το μερίδιο τού ΔΟΛ στο Mega, ώστε να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό αντίτιμο; Και, παράλληλα, να πουλήσει τους τίτλους των εφημερίδων («ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ») και του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ fm;

Και πώς οργανώνεται κάτι τέτοιο; Απορρίπτεις το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο, αναθέτεις τη σύνταξη νέου στην ίδια εταιρεία που έχεις ορίσει ως διαχειριστή του ΔΟΛ και… περιμένεις.

Υποσημείωση: Πρόκειται, φυσικά, για σενάριο εργασίας και τίποτα περισσότερο. Ασφαλώς, οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Ιδιαίτερα αν ο Ιβάν Σαββίδης τα βρει με τον Φώτη Μπόμπολα και αγοράσει πακέτο μετοχών του Πήγασου. Αν και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται πρωτίστως για το Mega. Α, και μην ξεχνάμε: η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν έχει μιλήσει ακόμη…»
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου